Tilos lesz a borravaló elfogadása

2011. december 15. 11:03

Ha a munkáltató másképp nem rendelkezik, jogszabály tiltja majd jövő júliustól a borravaló és a hálapénz elfogadását.

2011. december 15. 11:03

Az új Munka törvénykönyve 52. paragrafusának 2. bekezdése így szól: „A munkavállaló a munkáltató előzetes hozzájárulása nélkül harmadik személytől díjazást a munkaviszonyban végzett tevékenységére tekintettel nem fogadhat el, vagy nem köthet ki.” Az erre vonatkozó indoklás szerint a borravaló és a hálapénz elfogadásának tilalmáról van szó, ami alól a munkáltató felmentést adhat – írja a hvg.hu.

A hvg.hu által megkérdezett szakértők szerint a rendelkezés szűkíti a munkavállalók jogát, bár a jelenlegi, csökkenő fogyasztás mellett a kérdés inkább elvi jellegű lehet. Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint a borravaló szabályozásának nincs lényegi köze a vendéglátásban meglévő szürkegazdaság kifehérítéséhez, mert a borravaló nem nagy tétel.

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2012. június 17. 16:22
Minden dolgozót körbekameráznak, igy meg lesz az ellenőrzés.
Lecgo
2012. június 17. 16:07
Felfogta mindenki?? MÁJUSTÓL OKTÓBERIG!!! Szabadnap nélkül dolgoznak a szezonális helyeken a legtöbb éttermekben büfékben a pincérek a pultosok! Van ahol ezért 80.000.- forintot és van ahol 150.000.- forintot fizetnek és még elvárják azt is hogy az égről a csillagokat is hozd le nekik!!! HE? Nem semmi mi? MAGYARORSZÁG SZERETLEK MI? Na persze hogyne...
Lecgo
2012. június 17. 13:46
Egyébként manapság a vendéglátós tulajdonosok mind benyelik a borravalót mert a pincéreknek le kell adniuk. Ráadásul minimálbért fizetnek vagy még azt sem. Szezonális helyeken az egész szezont szabadnap nélkül dolgoztatják le az éves szabadságot ki sem adják és ki sem fizetik!!! A JELENLÉTI ÍVET MINDIG ÁTÍRJÁK!!!! VAN EGY KAMU ÉS VAN EGY VALÓS JELENLÉTI ÍV!!!!!! EGY AMIT AZ ELLENŐRNEK MUTAT ÉS EGY AMIT LE JELENT. SZÓVAL NEM A PINCÉREKET KELL ITT ELLENŐRIZNI HANEM A TULAJDONOSOKAT!!!! Benzinkutaknál az eladóknak hozniuk kell valamiféle minimum forgalmat néhány termékből és ha nem tudja produkálni akkor kirúgják!!! Ezért azt csinálják hogy saját maguk megveszik a terméket csak hogy megmaradjon a munkahelye. BARANYA MEGYÉBEN NAGYON JELLEMZŐEK EZEK A DOLGOK!!!!! PÉCS és HARKÁNY!!!! ELVETEMÜLT KIZSÁKMÁNYOLÁS FOLYIK ITT!!!!!!
Lecgo
2012. június 17. 13:20
A vendéglátásban majd ha megszüntetik a borravalót akkor az "addig nyitva vagyunk amíg vendég van" című történetet is szíveskedjenek megszüntetni! A hivatalos nyitva tartást pedig szigorúan betartatni!"Kedves vendégeink elnézésüket kérjük ZÁRÓRA!!!!!!" 8óra munka 8óra pihenés és 8óra szórakozás jár a pincéreknek is és persze olyan fizetés amiből meg lehet élni és adózni is tudok belőle és majd abból lesz nyugdíjam is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!