NYT: Orbán ígéretei nem elegek

2012. január 23. 10:48

Az New York Times szerkesztőségi cikke szerint Orbán Viktor békülékeny kijelentései keveset érnek, hiszen nem állítják meg a bíróságok, a sajtó, és a jegybank függetlensége ellen irányuló támadásokat. Ehhez további EU-s nyomásra van szükség, különben Magyarország lehet az első egykori szocialista ország, amely elveszti demokratikus berendezkedését – idézi az amerikai lapot a Médianéző.

2012. január 23. 10:48

Orbán Viktor békülékeny kijelentései keveset érnek, hiszen nem állítják meg a bíróságok, a sajtó, és a jegybank függetlensége ellen irányuló támadásokat. Ehhez EU-s nyomásra van szükség – írta a New York Times egy szombati szerkesztőségi cikkben. Orbán ugyan kijelentette, hogy a vitás kérdésekben gyorsan meg fog egyezni Brüsszellel, és nem fogja összevonni a nemzeti bankot és a PSZÁF-ot, de a cikk szerint Orbán ígéretei nem elegek: „teljesen vissza kell állítania a jegybank és a bíróságok függetlenségét és nem szabad büntetnie a kritikusait a sajtóban” - írják. A cikk szerint az új törvények EU-s jogot sértenek: az egyik például lehetővé teszi az Alkotmánybíróság politikai kinevezettekkel történő felduzzasztását. „Ezek a törvények a demokratikus elvek aláásására irányulnak” - írja a cikk. Ha Európa nem avatkozik közbe, Magyarország lehet az első egykori szocialista ország, amely elveszti demokratikus berendezkedését. „Európa lehetőségei Magyarországgal kapcsolatban korlátozottak, de a javára legyen írva, hogy elkezdte” – idézi az amerikai lapot a Médianéző..

Több mint 100 ezer ember ment az utcára szombaton a kormány melletti támogatását kifejezni – állt a Reuters cikkében, amelyet szombaton átvett a New York Times. A tüntetés a kormányváltás óta messze a legnagyobb volt, és elemzők szerint arra emlékeztetett, hogy a Fidesz továbbra is hathatós politikai erőnek számít. A cikk szerint a kormány az utóbbi időben kezdte elveszteni a támogatottságát és egyre gyakrabban szembesült tüntetésekkel, de még mindig másfél millió szavazó voksára számíthat.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Corporate Soldier
2012. január 23. 15:30
Köszönjük a Jew York Times mai gyűlöletböffenetét.
Csigorin
2012. január 23. 13:29
"a bíróságok, a sajtó, és a jegybank függetlensége ellen irányuló támadásokat. " hogy mi van?! az egy dolog, hogy a jegybank fuggetlen kell legyen Magyarorszagtol, a magyar orszaggyulestol, erre nezve van egy nemzetkozi megallapodas. Ez van, ala lett irva, igy jartunk. De pl a birosagokhoz mi a fasz koze van az EUnak vagy az USAnak? Mar azt is ok akarjak megmondani kik lehetnek nalunk birok? Milyen jogon? Ha nem a nephatalom legfelsobb szerve, tehat az Orszaggyules nevezi ki a biroi hatalom vezetoit, akkor megis ki a marineninek kellene? Rendeletben Brusszelbol talan?
PPK
2012. január 23. 13:08
2002-t "nagy buktának" nevezni túlzás. Az biztos, hogy nagyon elrontották akkor a fijjúk, de nem sokon múlott (mi több, a FIDESZ FRAKCIÓ VOLT A LEGNAGYOBB, HA JÓL EMKÉKSZEM). A NYT nem idióta, csak vakítja őket a gyűlület. Vagy genetikusan van.
Vizigót
2012. január 23. 12:39
"különben Magyarország lehet az első egykori szocialista ország, amely elveszti demokratikus berendezkedését...Ezek a törvények a demokratikus elvek aláásására irányulnak" Az unalmasság már nem is a megfelelő jelző erre a szövegre, ez a lemez végleg elakadt. Az MNB vezetői pedig nyilván tegyenek esküt a Goldman Sachs-ra. A kormányt és a miniszterelnököt kritizálókkal meg ugye nem hogy az újra megnyitott recski láger, de az egész Északi-Középhegység tele van. Onnan ömlesztik stikában a sok szart kijátszva az orbánista viktatúra karhatalmának éberségét. Idióta NY Times.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!