EU: Magyarország az egyik legeladósodottabb

2012. február 14. 16:24

Tizenkét EU-tagország vonatkozásában vizsgálja a Bizottság, hogy fennáll-e a makrogazdasági egyensúlyhiány veszélye. Magyarország külső eladósodottsága az uniós végrehajtó testület szerint a legmagasabb szinten van az EU-n belül.

2012. február 14. 16:24

A Bizottság strasbourgi ülésén elfogadta azt a jelentést, amely – a tavaly, zömmel a magyar EU-elnökség alatt kidolgozott, tavaly december 13-án életbe lépett úgynevezett hatos jogszabálycsomag értelmében – áttekinti, mely tagországok esetében kell alaposabb vizsgálatot folytatni, majd szükség esetén figyelmeztető jelzést adni a makrogazdasági egyensúlyhiány megelőzése, illetve kiküszöbölése érdekében.

A Riasztási Mechanizmus Jelentésnek (Alert Mechanism Report) nevezett dokumentum Magyarország mellett Belgium, Bulgária, Ciprus, Dánia, Finnország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Spanyolország, Svédország és Szlovénia vonatkozásában ítélte indokoltnak a mélyebb vizsgálódást. Ausztria, a Cseh Köztársaság, Észtország, Hollandia, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország és Szlovákia tekintetében nem tartott szükségesnek további, alaposabb vizsgálódást az Európai Bizottság. Négy EU-tagállam – Görögország, Írország, Portugália és Románia – az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) feltételekhez kötött pénzügyi támogatási programjának a kedvezményezettjei, és mint ilyenek, már eleve kiterjedt gazdaságpolitikai vizsgálat alatt állnak.

Magyarországról szólva a jelentés megállapította, hogy „nagy egyensúlyhiányok éles kiigazítása történt meg”, ugyanakkor „továbbra is magas az eladósodottság szintje, különösen a közszférában, de a magánszektorban is”. Magyarország külső eladósodottsága az uniós végrehajtó testület szerint a legmagasabb szinten van az EU-n belül.

A makrogazdasági egyensúlyhiány-eljárás (Macroeconomic Imbalance Procedure, MIP) során, ha megállapítást nyer az egyensúlyhiány veszélye, a tagállami kormányokat tömörítő Tanács ajánlásokat tesz az érintett tagállamnak, amely ennek alapján kiigazító tevékenységi tervet (corrective action plan) köteles készíteni. A Tanács ennek megvalósítására határidőket tűz ki. A MIP kezdő fázisát jelenti a most első ízben elkészített Riasztási Mechanizmus Jelentés, amely 10 mutatószám alapján azonosítja, mely nemzetgazdaságok lehetnek veszélyes mértékben sérülékenyek. E mutatók között található például a versenyképesség romlása, az eladósodottság magas szintje, illetve a különböző javak árszínvonalának „buborékszerű” duzzadása.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
level09
2012. február 15. 07:28
Nálunk csak rosszabb jelentést kapó ország van...:)Mi kettőben léptük át a határt a többiek ez felett. http://www.portfolio.hu/gazdasag/igazak_a_kiszivargott_hirek_rajta_vagyunk_az_unios_listan_3.162862.html
bini
2012. február 14. 20:07
Olli papi most azért megjegyezte, hogy ez a vizsgálat nem azt jelenti, hogy szégyenpadra kerülnek az országok, vagy szankciót kapnak, hanem a hatos csomag alapján elővigyázatossági szempontból van jelentősége. Mellesleg a hatos csomagot Orbán elnőksége alatt mi hoztuk tető alá, és nem biztos, hogy káros, mivel amint látjuk a korábbi gyakorlat szerint csak mi csücsültünk a szégyenpadon, most legalább megnevezik azokat az országokat is akik ha belegondolunk az euroválság kialakulásában igencsak tevöleges szereplői voltak. A mi pechünk az elmúlt nyolc év gazdaságpolitikájában és eladosodottságában keresendő, ami miatt a kitettségünk nagyobb, mint a többi országnak.
HSL
2012. február 14. 19:50
a görög átlagpolgárok jól dőzsöltek az adósságból, itt a zemberek szart se láttak belőle...
dönci4
2012. február 14. 18:41
Akkor az idén mit fognak elrabolni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!