Kamarai regisztrációra kötelezték a gazdálkodókat

2012. február 21. 16:36

Minden gazdálkodó szervezetnek regisztráltatnia kell magát a Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál, évi ötezer forintot befizetve – írja a Borsonline.

2012. február 21. 16:36

Egy január 1-jén hatályba lépett törvénymódosítás értelmében minden gazdálkodó szervezetnek regisztráltatnia kell magát a Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál függetlenül attól, hogy tag-e vagy sem. Az első Orbán-kormány a vállalkozásokra kirótt felesleges terhek megszüntetése címén eltörölte a kötelező kamarai tagságot. Mostantól a tagság ugyan nem kötelező, csak a kamarai nyilvántartás, de az minden magyar vállalkozásnak, évi ötezer forintért. Ha nem fizetnek a vállalkozók, az köztartozásnak minősül, és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adók módjára hajtja be rajtuk – írja a Borsonline.

Dunai Péter, a kamara titkára a lapnak elmondta: a tagságot szerették volna ismét kötelezővé tenni, de a parlament csak a nyilvántartásra bólintott rá. Szerinte fontos, hogy a nyilvántartásba bejegyzett vállalkozások térítésmentesen kaphatnak tanácsokat pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben, üzleti partnerek keresésében, pályázatfigyelésben. A nyilvántartásért viszont mindenkinek fizetnie kell, akár igényli a tanácsadást, akár nem.

Az ügyben a Nemzetgazdasági Minisztérium csak annyit közölt a Borsonline-nal: „Az MKIK küldöttgyűlésén Parragh László elnök úr is rámutatott arra, hogy a kamarai nyilvántartásba vétellel járó hozzájárulás-fizetési kötelezettségért a kamara térítésmentes szolgáltatásokat nyújt”.

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ellenálló
2012. február 22. 05:13
EZEK IGAZI EMBEREK! Valamelyik köcsögnek még nem osztották le a fontosember pozíciót, most neszebazmegittvan. Mi meg vállalkozók kaptunk egy újabb szöget a koporsónkba, hiszen mi mocskos szemét népellenség a haladás kerékkötői vagyunk, akik ááááááááá, nem mi alkalmazzuk a multiknál már helyet nem találó-netto 72-ért-munkavállalókat és adózunk utánuk, utánunk, mint az igába hajtott barom, amennyit épp kitalálnak! Legjobb, ha minél hamarabb megdöglünk, hogy kuszaszemnek legyen kiknek a halomba rakott testén táncolni! Azt sem mondanám, hogy állatok, ami először az eszembe jutott, mert az állat már nem támad tovább, ha látja, ellenfele a földön fekszik!!! Ezek IGAZI EMBEREK!
areszke
2012. február 21. 22:50
Amúgy nem úgy volt január másodikán, hogy a versenyszférába nem nyúlnak bele 2014-ig?
StG
2012. február 21. 21:35
"elgondolkodom azon, hogy mennyire életképes az a vállalkozás, amelyiket 5 ezer forint földhöz vág?" Ilyet konkrétan szerintem senki sem írt.
imres
2012. február 21. 21:20
Ez egy normális döntés. A FIDESZ 1999-ben megszüntette a kötelező kamarai tagságot. Hiba volt. Akkor anyagilag nagy érvágást jelentett a köztestületeknek. Olvasom az idióta hozzászólásokat és elgondolkodom azon, hogy mennyire életképes az a vállalkozás, amelyiket 5 ezer forint földhöz vág? Egy munkaebédnek álcázott "vasárnapi, családi, éttermi fogyasztás számlára" alkalmával ennek többszörösét fizeti ki a vállalkozó. Van-e haszna a kamarai regisztrációnak? Mindig is volt. Akkor is, amikor kötelező volt és akkor is, amikor önkéntes. Azt, hogy a vállalkozók ezt hogyan élik meg, egy másik kérdés. Ki kell használni a kamara szolgáltatásait! Még mielőtt bárki azt gondolná, hogy kamarai alkalmazott vagyok, ki kell ábrándítanom. Viszont vállalkozó voltam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!