Rajtad múlik! Diákverseny az EU működéséről

2012. március 09. 13:53

Rajtad múlik! címmel olyan versenyt indítottak diákoknak, amelyen a résztvevőknek az Európai Unió következő, 2014 és 2020 közötti pénzügyi keretéről folyó tárgyalásokat kell szimulálniuk.

2012. március 09. 13:53

A Rajtad múlik! felsőoktatásban tanuló fiataloknak szervezett verseny, amely az Európai Unió költségvetési tárgyalásait szimulálja. 106 versenyző vesz részt a megmérettetésen, akik az ország 18 különböző felsőoktatási intézményében tanulnak. A vita modellezése folyamán 28 darab, 3-4 fős csoport fog versenyezni, a 27 tagállam és az Európai Bizottság részéről.

A rendezvényt Bakos Piroska, a 2011-es magyar EU-elnökség szóvivője nyitotta. Bemutatta Győri Enikőt, a Külügyminisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkárát valamint Szűcs Tamást, az Európai Bizottság magyar képviseletének vezetőjét. Szűcs Tamás beszédében kiemelte, hogy a fontos a versenyben a tárgyalásos megoldás: az, hogy a partnereket meggyőzzük a saját álláspontunkról. A legkiemeltebb cél pedig a szövetségkötés, hiszen egyedül nagyon nehéz érvényesülni, főleg 26 különböző érdekű féllel szemben. Kitért még arra a manapság aktuális témára is, hogy mit nyertünk az EU-csatlakozással: számokkal alátámasztva érvelt amellett, hogy nettó haszonélvezői vagyunk a tagságnak.

Győri Enikő rámutatott, hogy már az esemény megnevezésének megválasztása is komoly jelentéstartalommal bír, hiszen a költségvetés tényleg rajtunk múlik, ami persze felelőséggel jár. Győri méltatta beszédében a szövetségek szerepét, és példaként Románia esetét hozta, aki egyedüliként, előre be nem jelentett módon állított korlátot Szerbia tagjelölti státusza elé. Elárulta: hamarosan meg fognak jelentetni egy könyvet a magyar EU-elnökség hátteréről és kulisszatitkairól. Kiemelte, hogy mennyire fontos a felkészültség: pozitív példaként a Külügyminisztériumban dolgozó fiatal munkatársait említette.

Az esemény megnyitóját követően felkészítő hétvégén vesznek részt a versenyzők, a szimulációra áprilisban kerül sor. A Rajtad múlik! szimuláció három szakaszból áll: először egy háromnapos szakmai program keretében uniós szakértők és a verseny szervezői készítik fel a játékosokat, majd egy nagyjából háromhetes időszakban online teszteket kell kitölteniük, hogy elsajátítsák a fortélyokat. Végül megkezdődik a négynapos tárgyalási szimulációs verseny, ahol az uniós szakértőkből álló zsűri és a sajtó nyilvánossága előtt összemérik képességeiket a játékosok.

A verseny az Európai Unió támogatásával jött létre. A Rajtad múlik tárgyalásszimulációs verseny kommunikációs partnere a Mandiner.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bini
2012. március 09. 14:12
Azért nagyon ídeje annak, hogy a fiatalok már korán legyenek tisztába azokkal a dolgokkal ami a jővőjükben meghatározó. Mi is az eu vagyunk s nem csak egy provincia. Ezért jobb, ha ismerjük saját lehetőségeinket és korlátainkat, hogy jobban kihasználhassuk lehetőségeinket. Ez tettszik nem tettszik a mai fiatalok fogják a jövőben elvégezni. Ennek a nemzedéknek már nem kivüről bámulónak kell lennie, hanem természetes közege az, hogy egy nemzetállam büszke polgáraik és europaik. Sorsuk rajtuk múlik és nem mások határozzák meg lehetőségeiket, hanem saját maguk alakitják. Gratula épp ideje annak, hogy nyolc évvel a teljesjogú csatlakozás után a fiatal nemzedéket felhomályosítani, hogy milyen világban is élnek és hol kell boldogulniuk. Ki kellene ezeket az ismereteket a középískolai oktatásra is tejeszteni.
nyugalmazott tanár
2012. március 09. 13:56
Ennek a hivatalos neve: D.D. DebilsDerbi. Azaz, Így Működik A Junijó. A nyertes simogathatja Cohn Bendit nadrágját.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!