Új BTK: pontosítanák a jogos védelmet

2012. március 23. 11:36

Az új büntetőtörvénykönyvről egyeztetett a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az Országos Bírói Hivatal, a Kúria, a Legfőbb Ügyészség, valamint a Magyar Ügyvédi Kamara képviselőivel.

2012. március 23. 11:36

Négy kiemelt szakmai szervezettel: az Országos Bírói Hivatal, a Kúria, a Legfőbb Ügyészség, valamint a Magyar Ügyvédi Kamara képviselőivel egyeztetett az új büntető törvénykönyv tervezetéről a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) — tájékoztatta az MTI-t pénteken a tárca. A csütörtöki szakmai szintű egyeztetésen Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár a szervezetek részéről írásban tett észrevételekről, javaslatokról tanácskozott az érintettekkel. A szervezetek képviselői a legfontosabb kérdésekben, például a jogos védelem, a büntetéskiszabás elvei, valamint néhány különös részi tényállás ügyében ismertették álláspontjukat a minisztériummal. „Az egyeztetés a kompromisszumkeresés jegyében zajlott, ezért az elképzelések úgy tudtak közeledni egymáshoz, hogy az elérni kívánt büntetőpolitikai célok ne szenvedjenek csorbát” — olvasható a tárca közleményében. A tájékoztatás szerint a résztvevők megállapodtak abban, hogy érdemi pontosításokra van szükség például a jogos védelem tervezet szerinti szövegében, valamint az új büntetési nem, az elzárás alkalmazásával kapcsolatban.

A különös részt érintő észrevételek nyomán a minisztérium képviselői néhány helyen ugyancsak szükségesnek ítélték a tervezet szövegének módosítását, és egy új tényállás bevezetésének szükségessége is felvetődött. Az új büntető törvénykönyv tervezetét március 9-ig véleményezhették a civil és szakmai szervezetek. A társadalmi egyeztetés során sok száz javaslat érkezett a minisztériumhoz, ezek közül többet is érdeminek ítélt a tárca. Ezek feldolgozása jelenleg is tart — tudatták. A törvénytervezet várhatóan április elején kerül a kormány, majd a kormánydöntést követően az Országgyűlés elé. A KIM közlése szerint az új Btk. célja, hogy hatékony, egyszerű, korszerű és szigorú szabályokat teremtsen mind a bűncselekmények áldozatai, mind a bűncselekmények elkövetői, mind az igazságszolgáltatás számára. Az új büntetőjogi kódex az eddigi jogszabály több száz módosítása miatti egyenetlenségeket is orvosolja.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krisztoforo48
2012. március 23. 14:38
Tüskés Vanek örökbecsű mondása szerint,"az nevet utoljára,aki először üt".Nos az utólagos elmélkedésnek semmi helye,a támadást minden eszközzel joga van elhárítani mindenkinek.Az adott helyzet/idegesség,idő hiánya/nem teszi lehetővé a mérlegelést.Ha a támadás ténye valós,nincs joga senkinek utólagos elemezgetésre és ezt rendőri szinten kell megállapítani,nem bíróságosdit játszani!
Learten
2012. március 23. 14:35
"...korszerű és szigorú szabályokat teremtsen mind a bűncselekmények áldozatai, mind a bűncselekmények elkövetői, mind az igazságszolgáltatás számára." Módosítanak, de még mindig megmarad az arányos védelem fogalma? Szóval marad hogy meg kell várnom azt hogy megölnek a saját házamban, kertemben, majd utána védekezhetek??? Ha szegény betörő hozzányúl egy nem megfelelően földelt eszközhöz azért is én vagyok a felelős ha tulajdonos vagyok? A sarkából fordult ki a világ és ezt még törvényekkel is alátámasztják. :(
kukagyerek
2012. március 23. 12:38
Megint egy fideszes "nesze semmi fogd meg jól" maszlag. Álságos genyák!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!