Mazsihisz: Veszélyben a holokauszt túlélők ellátása

2012. április 15. 15:55

Elszámolási vita alakult ki a magyar kormány és a holokauszt-túlélők pénzét kezelő Claims Conference között, így a szervezet számára nem utaltak át 2,8 millió dollárt.

2012. április 15. 15:55

Veszélybe került az idős beteg holokauszt-túlélők ellátása Magyarországon a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szerint. A szervezet vezetői vasárnap, az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták, az ügyben Orbán Viktor miniszterelnök segítségét kérték.

 
A Mazsihisz emlékeztetett arra, hogy az elsősorban a Berlinből érkezett összegekből a Conference on Jewish Material Claims Against Germany által biztosított források felhasználásával a Magyarországi Zsidó Szociális Alapítvány azoknak az idős zsidó embereknek, akik házigondozásra, és egyéb támogatásra szorulnak, folyamatos szolgáltatást nyújt.
 
Közölték, az idei évre a Claims Conference költségvetésében 11 millió USA dollár szerepel, amelyet a magyarországi rászorulók ellátására szánnak. Mint írták, sajnálatos módon vita bontakozott ki a magyar kormány által a holokauszt-túlélőknek biztosított, a 2011. évre járó 2,8 millió dollár átutalásával kapcsolatban, mivel a külföldi szétosztást lebonyolító Claims Conference által benyújtott elszámolást a kormányzat nem fogadta el, ezért nem engedélyezik az összeg a részükre történő továbbutalását.
 
Tájékoztatásuk szerint a Claims Conference levélben közölte, hogy ha az összeg nem érkezik meg a számlájukra, akkor májustól csökkentik, vagy felfüggesztik a magyarországi holokauszt-túlélők támogatásának forrásául szolgáló összegek továbbítását. Ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy egyik napról a másikra több ezer ember maradna házigondozás, meleg étel, és egyéb szociális gondozás nélkül - áll a közleményben.

Összesen 166 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2012. április 16. 09:37
Kádár mikor takarodott el? Megvénült és meghalt, mint nacsalnyik.
flazz
2012. április 16. 04:14
Ha jól értem USD 11M az egész összeg?? Ez a mai árfolyamon 2,5MILLIÁRD Ft Hányan vannak?????????? A Gundelból hozzák a melegételt???
Feyszáll
2012. április 15. 23:27
2008. augusztus 7. 12 millió eurót kapnak a magyar holokauszt túlélők http://mult-kor.hu/20080807_12_millio_eurot_kapnak_a_magyar_holokauszt_tulelok Ezt már elitták?
huttinger
2012. április 15. 23:22
Dönitz annak köszönheti, hogy nem akasztották fel, hogy a tengeralattjáróinak megtiltotta, hogy az elsüllyesztett hajók legénységét legyilkolják.Sőt! Azok néha élelemmel látták el a mentőcsónakokba menekült embereket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!