Kovács Árpád: Kell az IMF/EU-megállapodás

2012. augusztus 05. 10:42

A Költségvetési Tanács elnöke a Népszabadságnak elmondta: a 2013-as költségvetés a jelenlegi formájában finanszírozható és az államadósság szabály is betartható, a kétségtelenül meglévő kockázatok mellett is. Kovács Árpád ugyanakkor „helyes útnak” nevezte a megállapodást a nemzetközi hitelnyújtókkal.

2012. augusztus 05. 10:42
A Költségvetési Tanács véleménye szerint a 2013-as költségvetés a jelenlegi formájában finanszírozható és az államadósság szabály is betartható, a kétségtelenül meglévő kockázatok mellett is, és feltételezve, hogy nem romlik tovább a gazdasági környezet – nyilatkozta Kovács Árpád, a KT elnöke a Népszabadság internetes oldalán. A KT elnöke szerint ugyanakkor eminens érdekünk fűződik ahhoz, hogy az államháztartás külső forrásbevonása a lehető legolcsóbb legyen, ezért „helyes útnak” nevezte a megállapodást a nemzetközi hitelnyújtókkal, amelyre véleménye szerint valamikor ősszel, vagy tavasszal kerülhet sor. 
 
A jövő évi költségvetésben elsősorban a bevételi oldal miatt vannak aggályai a Költségvetési Tanácsnak. A költségvetés benyújtása után formálódott új adóelképzelések további feszültséget okoztak – mondta Kovács Árpád a nol.hu vasárnap megjelent interjújában. Hozzátette: senki nem vitatja a munkahelyvédelmi program céljait, de látni szeretnék, hogyan, miből finanszírozzák. A tisztánlátást szolgálták az informális véleménycserék, de az írásos anyagokból alaposabb képet tudunk alkotni – fejtette ki, utalva arra, hogy a KT új véleményt készít a 2013-as költségvetésről, és ehhez kiegészítő információkat kért a kormánytól. 
 

A KT elnöke szerint az egykulcsos adó vállalható program volt két éve, megvan a belső logikája, de a gazdasági környezet eddig nem kedvezett ennek. A középosztály megerősítését változatlanul fontosnak tartja, de úgy véli, az már mérlegelés kérdése, hogy hol kell meghúzni a teherviselésben a határokat. Érdemesnek tartja például átgondolni a szolidaritási járulék bevezetését, vagy lehetne más ütemben kivezetni a szuperbruttót. A Költségvetési Tanács álláspontja szerint a növekedés jövőre jóval szerényebb lehet a költségvetésben tervezett 1,6 százaléknál. A GDP csökkenésének Kovács Árpád szerint kicsi a kockázata, de az egy százalékos eltérés is százmilliárdos, vagy annál nagyobb pozícióromlást okozhat. 

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Erik a Narancs
2012. augusztus 05. 19:58
Kell a f*sznak az IMF !!! Hajra Viktor !!! Hajra Fidesz !!! Hajra Magyarorszag !!!
bolcsgalamb
2012. augusztus 05. 15:52
baka. F. "kérdései" elképesztőek. "A megbeszéléseken tudott meggyőző érveket felsorakoztatni a Nemzetgazdasági Minisztérium?" "Vagyis nem volt helyes a kormány helyzetértékelése." Kovács: Akkor ez járható útnak tűnt. "Mit gondol az adórendszerbeli teherelosztásról? Arról volt szó, hogy az emberek helyett a multiknak kell majd fizetniük. Megvalósult ez a vállalás?" Kovács elmagyarázza türelmesen. "S ezzel nem lehetett, nem kellett volna tisztában lennie a kormánynak?" Kovács elmagyarázza türelmesen. Bővülés. Baka F. reménykedik: " Akár negatív is?" Kovács lelohasztja, nem negatív. "A tapasztalatai szerint Orbán a szakértőkre hallgat inkább, vagy egy másik körre, lobbistákra, „régi harcostársakra”, befolyásos üzletemberekre?" - Nem tudom, a szakértőkkel van kapcsolatom, a többiekre természetszerűleg nincs rálátásom. De értem, mi bújik meg a kérdése mögött..... stb. Csak megerősödtem a véleményemben, a Népszabadság és az MSZP mindent elkövet, hogy gátolja, nehezítse az ország kormányzását. Verje meg a Néphazugságos bandát a Bécsi úton az Isten!
slomovicz
2012. augusztus 05. 14:13
A szemét megmaradt kisszámú vörösfasiszta banda, csak azt adja ami a lényege. Uszítani, lehetőleg elégedetlenséget kelteni. " Miért nincs már kolbászból a kerités?". Eyg idő után nem marad más , mint kitaposni a belüket, hogy emlékezzenek a 22 milliárdra amit összehoztak!
kjkj945
2012. augusztus 05. 14:06
MAGÁZVA VAGY TEGEZVE - mert egyáltalán nem mindegy… A főnök aggódik a beosztottja miatt, mert 12-kor mindig elmegy valahova, 2-kor megérkezik, és újra leül dolgozni. Felbérel egy detektívet, hogy kiderítse, mit csinál közben.A nyomozó másnap jelenti: - János ismét elhagyta az irodát, beszállt a kocsijába, a házához hajtott és bent lepihent. Utána megebédelt a hűtőjében talált ételből és lefeküdt a feleségével. Ezután elszívott egyet a legjobb szivarjai közülés visszajött dolgozni. - Én már azt hittem valami baj van. Ez nagyon egészséges! - Khm.. Nos, megengedi, hogy tegezzem? - Természetesen. -Akkor elmondanám még egyszer: János elhagyta az irodát, beszállt a kocsidba és a házadhoz hajtott. Ott megebédelt a hűtődben talált ételből. Ezután lefeküdt a feleségeddel, elszívott egyet a legjobb szivarjaid közül, és visszajött dolgozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!