EB: Jogszerűtlen a közjegyzők szabályozása

2012. szeptember 27. 12:51

Az Európai Bizottság felszólította hazánkat a közjegyzőkre vonatkozó állampolgársági követelmény visszavonására, mivel a testület szerint az nem egyeztethető össze az uniós joggal.

2012. szeptember 27. 12:51

Az Európai Bizottság csütörtökön felszólítást intézett Magyarországhoz, hogy az uniós jogot tiszteletben tartva vonja vissza a közjegyzőkre vonatkozó állampolgársági követelményt.

Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény emlékeztetett arra, hogy Európai Unió Bírósága már kimondta: az ilyen állampolgársági követelmények ellentétesek az Európai Unió működéséről szóló szerződés által védett letelepedési szabadsággal. Brüsszel azzal érvel a közjegyzői tevékenység feltételeként a magyar állampolgárság megkövetelése ellen, hogy álláspontja szerint a közhatalom gyakorlásához kapcsolódó tevékenységekre vonatkozó kivételek nem terjednek ki a közjegyzők tevékenységére.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anegy_
2012. szeptember 27. 13:50
A mai napon felszólítom az EB-t, hogy haladéktalanul hagyják abba a napi zaklatásomat, ilyen és ehhez hasonló mondvacsinált "ügyekkel". Kérem, hogy vizsgálják felül jogkörüket, hogy más ország belügyeibe turkálhatnak-e felhatalmazás nélkül? Azonkívül kérem az EB-t, hogy magyarul írja meg, mi a ló[email protected] akar nap mint nap.
bigyomail
2012. szeptember 27. 13:34
Nem is értem a kormányt. Magyar jogi szakvizsga kell hozzá. Az meg úgy sincs meg másoknak. Ráadásul eleve elég belterjes a társaság, szóval felesleges azt papíron is szabályozni, ami eleve magától is működik. Ráadásul nem mindegy, hogy milyen állampolgár a közjegyző? Beszélnie kell magyarul, ismernie kell a magyar jogrendet, ha külföldi, akkor magyar jogból magyar nyelven kell vizsgáznia. Ez így nagyjából a magyar állampolgárság összes feltételét is magasan veri.
miloka
2012. szeptember 27. 13:22
Na ja, majd más ország állampolgárai legyenek a jegyzők is. És mi az, hogy a jegyzői állás nem a közhatalom gyakorlásához tartozik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!