Kormányhatározat az állami ösztöndíjakról

2012. december 21. 18:01

Megjelent a magyar felsőoktatás megújításáról szóló kormányhatározat, amely rögzíti, hogy nem lehet kevesebb 55 ezernél azoknak a hallgatóknak száma, akiket 2013-ban vesznek fel állami ösztöndíjas képzésre.

2012. december 21. 18:01

A Magyar Közlönyben pénteken közzétett, Orbán Viktor miniszterelnök jegyezte határozat - amelynek több részletét a kabinet szerdai ülése szünetében Giró-Szász András kormányszóvivő ismertette - preambulummal kezdődik, amely kimondja: a kormány elkötelezett a magyar felsőoktatás minőségi megújítása mellett, és kiemelten fontosnak tartja, hogy a magyar társadalom erőfeszítései eredményeképpen a felsőoktatásba bekerülő hallgatók megszerzett diplomájuk által igazolt tudásukat a magyar tudomány, kultúra, oktatás és gazdaság, a nemzet szellemi és anyagi gyarapodásának szolgálatába állítsák.

A dokumentum első pontja azt szögezi le, hogy a kabinet határozottan elutasítja a tandíjalapú felsőoktatás kialakítását, majd megállapítja, hogy a 2013-as költségvetés a tavaly meghatározott forrás mértékéhez képest jelentős többletpénzt biztosít a felsőoktatásnak, ezen belül is elsősorban az intézmények adósságrendezésére, az európai uniós önrészek átvállalására és a felsőoktatási PPP-projektek - vagyis a köz- és magánszféra együttműködésében megvalósult beruházások - kiváltására. Ismertetik továbbá azt a döntést, amely szerint a jövőre általános felvételi eljárásban majdan felvett állami ösztöndíjas hallgatók létszáma - felsőoktatási szakképzésben, továbbá alap-, egységes, osztatlan, mester-, valamint doktori képzésben - nem lehet kevesebb, mint a 2012-ben általános felvételi eljárásban felvett, államilag támogatott magyar állami ösztöndíjas hallgatók létszáma, azaz legalább 55 ezer.

Arról is döntés született, hogy a 2013-as általános felvételi eljárás lezárása után a létszámnövekedésből fakadó képzési többletköltséget (magyar állami ösztöndíj) annak pontos összege ismeretében a központi költségvetésből biztosítják.

A kormányhatározat rögzíti, hogy a 2013–2014-es tanévben magyar állami részösztöndíjas képzést nem hirdetnek meg. Döntött továbbá a kabinet arról is, hogy a köznevelés megfelelő számú és minőségű pedagógus-utánpótlása biztosítására a tanárképzésben részt vevő hallgatóknak létrejön a Klebelsberg Ösztöndíj, amelyről Balog Zoltán erőforrás-miniszternek március 1-jéig kell előterjesztést készítenie. Határoztak emellett a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíja megalapításáról, amellyel kapcsolatban Balog Zoltánnak ugyancsak március 1-jéig az a feladata, hogy az élsportolókat támogató nemzeti sportösztöndíjrendszer részleteiről készítsen előterjesztést.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Barnabox
2012. december 22. 11:11
Szerintem nincs elsíkálva a dolog! Egyrészt az elmult kétheti hol hideg, hol meleg lehellet jól reprezentálja, hogyan születnek döntések! A legutóbbi is olyan ami nincs kiérlelve, egyeztetve az érdekcsoportokkal, "valaki"(k) úgy gondolja hogy ez a jó megoldás! Punktum! Az a baj hogy nincs kompromisszum készség!( az biztos hogy változás kell! magasabb szintű, célirányosabb képzés szükséges, számszerint kevesebb oktatási centrummal, tisztán rögzített állami szerpvállalással) Nem gondolom hogy az érdekeltekkel ne lehetne megértetni azokat a tényezőket ami egyfelöl előremutató lenne, másfelöl a lehetőségeket ami a korlátokat jelent!
devlaci2
2012. december 21. 22:22
A diákok aktivitására nem lehet panasz, a téma jutott túl a csúcsponton. http://tabloidschmuck.tumblr.com/post/38488292018/lenduletvesztes
OrangeOrder
2012. december 21. 20:07
Ennyi. De látjátok, ez se tetszik már az elvtársaknak. Baszki, hallgatói szerződés helyett égetnétek inkább lassan egymást a Széll Kálmán téren, legalább szórakozhatnánk.
egysegelem
2012. december 21. 18:26
Szanalams.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!