Sólyom László szerint hanyatlik az alkotmányos kultúra

2012. december 17. 21:20

A volt köztársasági elnök az Origónak arról beszélt, hogy ha az Alkotmánybíróság átengedi az előzetes regisztrációt, nincs több értelme a létezésének. Sólyomnak az sem tetszik, hogy a kormánytöbbség szinte naponta változtatja az alkotmányt.

2012. december 17. 21:20

Elvi rendcsinálásra volna szükség az Alkotmánybíróság részéről - nyilatkozott Sólyom László volt köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság első elnöke Veszprémben hétfőn az Origónak. Sólyom László szerint az alkotmányos kultúra hanyatlik, a kormánytöbbség „szinte naponta változtatja az alkotmányt, és rendeletekbe illő apróságokkal, rendelkezésekkel tölti fel”. A volt Ab-elnök úgy vélte, két fontos döntés előtt áll a testület.

A választási eljárási törvényről, azon belül is elsősorban a regisztrációról, továbbá az alaptörvény átmeneti rendelkezésekről szóló döntések meghatározzák a magyar alkotmányosság és az Alkotmánybíróság sorsát. Sólyom László szerint ha az Ab átengedi a választási regisztrációt, nincs sok értelme a létezésének.

A testület szerepét tekintve az, hogy megsemmisíti-e ezeket a törvényeket, „az utolsó határ, az Alkotmánybíróság vagy felvállalja az igazi hivatását, vagy nincs sok értelme a létezésének”. Az Alkotmánybíróság első elnöke kijelentette azt is, hogy az egyszínű alkotmánybíró-jelölés nem helyes. Rossz gyakorlat, hogy aktív politikusok lesznek alkotmánybírók (mint például tavaly a fideszes Balsai István, most a KDNP-s Salamon László), és szerinte egy időben a mostani kormánypártok is ezen az állásponton voltak.

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kronikas
2012. december 18. 07:40
kezet fogni már megtanult?
Odoaker
2012. december 18. 07:04
"Szinte naponta" - tegnap volt a harmadik, Laci bátyám! Elgurult a gyógyszer?
heep
2012. december 18. 06:58
"nincs több értelme a létezésének." Valójában már 2010-ben elvesztette a létezésének értelmét. Akkor amikor első, az alkotmánybíróság által megsemmisített törvény utáni, alkotmánymódosításnál nem állt fel a teljes testület és nem mondott le. Azóta nem tartom független, autonóm testületnek őket.
tanos
2012. december 18. 06:37
Sólyom jobban tenné, ha hallgatna! Az utolsó pártállami parlament által összetákolt „alkotmányba”, Sólyom AB elnöksége idején azt magyaráztak bele, amit csak akartak. „Láthatatlan Alkotmány” jelszavával.” 1./ Megbuktatták a Zétényi –Takács-, majd a Zétényi törvényeket. Ezzel büntetlenséget biztosított a kommunista gyilkosoknak, akik még évekkel túlélték a „rendszer-változást”. Még azoknak az állami és pártvezetőknek, bíráknak és ügyészeknek stb., sem kellet felelniük, akik bizonyítottan ezrek halálát okozták és százezreket juttattak börtönbe, internálótáborba. A Sólyom féle AB büntetlenséget biztosított. Aprót, Marosánt és Biszkut és a többi felsőbb vezetőt sem vontak felelősségre a rengeteg ember halálát okozó 1956-os sortüzek miatt. 2./ Megbuktatták a reprivatizációt. Itt elsősorban nem a földbirtokok, bankok, gyárak és bányák tulajdonának reprivatizációjáról megakadályozásáról van szó, hanem az államosított 10-20 hold földekről, családi házakról. A hazatérés megtagadása miatt (disszidálás), bírói ítélettel még az 1980-as években is, ingatlanokat (lakásokat, házakat és házrészeket) vettek állami tulajdonba (koboztak el), amit a Sólyom-féle AB döntése miatt nem lehetett visszaadni az eredeti tulajdonosának. Sőt 1990 előtt, ha a disszidens valamelyik szülője maghalt, a házrészt nem a külföldön élő gyermek, hanem az állam örökölte és1990 után, ezek házrészek sem voltak reprivatizálhatók, a család tulajdonába. Sólyom-féle AB-nek köszönhetjük, hogy Magyarország a következmények nélküli ország lett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!