Gyurcsány minden hallgatóval fizettetne tandíjat

2013. január 15. 09:43

A Demokratikus Koalíció (DK) a havi pár ezer forintos tandíjat, többkulcsos jövedelemadó-rendszer bevezetését és a „büntető jellegű” bankadó eltörlését támogatja – közölte Gyurcsány Ferenc a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

2013. január 15. 09:43

A DK szerint szükség van a méltányos, havi pár ezer forintos, a tanulást mindenki számára lehetővé tevő tandíjra. Ezt minden hallgatónak fizetnie kellene, a pénz a felsőoktatási intézményeknél maradna, és a tandíjból befolyó összeg legalább feléből szociális és tanulmányi ösztöndíj járna – ismertette elképzeléseiket a volt szocialista miniszterelnök.

A DK programja szerint a személyi jövedelemadó-rendszer többkulcsos lenne. A „büntető jellegű” bankadót, ami „miatt nincs hitelezés és áll a gazdaság, azt meg kell szüntetni” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc, megjegyezve: a nagyjából európai mértékű bankadót még ő vezette be Magyarországon.

A külhoni magyarok állampolgársága kapcsán arról beszélt, hogy aki magyar állampolgár lett, annak az állampolgárságát nem lehet elvenni, ugyanakkor – mondta – azt gondolja, Magyarországon választójoggal azok rendelkezzenek, akik „életvitelszerűen itt élnek és a döntésük következményeit is viselik”.

Arra felvetésre, hogy Magyarország rendszerváltozás utáni története azt mutatja, hogy választást nyerni vagy negatív kampánnyal vagy a miniszterelnök személyének támadásával lehet, úgy reagált: a negatív kampányt inkább kritikai kampánynak nevezné, ami szerinte természetes, hiszen a szereplők versengése közben elmondják nyilvánosan azt is, hogy mit gondolnak a másikról. Szerinte a DK nem vádolható azzal, hogy „személyeskedő, csúnya eszközökkel bántja ellenfeleit, a kormányt”. Nyilván most is lesz kritikai kampány, ennek része a miniszterelnök személyes teljesítményének értékelése, de nem gondolom, hogy ez elég – mondta a volt kormányfő, aki szerint a választóknak nem csak abban van felelősségük, hogy kit nem akarnak, hanem abban is kell dönteniük, milyen Magyarországot szeretnének. Ebben kívánunk nekik segíteni – jegyezte meg.

Gyurcsány Ferenc szerint „rendkívül súlyos vereség a miniszterelnöknek és pártjának”, hogy az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek ítélte a választási eljárásról szóló törvény több rendelkezését, így a minden választóra kiterjedő regisztrációs kötelezettséget. „Alkotmányellenes jogi manipulációval” kívánták távol tartani a választásoktól azokat az embereket, akik bizonytalanok pártválasztásukban – mondta.

Gyurcsány szólt arról, hogy a mostani törvény az egyfordulós választással azt a kényszert teremti meg, hogy a választások előtt kell megállapodni a szereplőknek. Közölte, a DK az „összefogás pártjaként” azért tesz, hogy az ellenzéki oldalon létrejöjjön a koalíciókötési megállapodás. Gyurcsány Ferenc reményét fejezte ki, ha nem is szeptemberre, de jövő év elejére ez megvalósul.

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Next adósság
2013. január 15. 13:20
"Gyurcsány minden hallgatóval fizettetne tandíjat" Azokkal meg duplát, akik nem hallgatnak. Hümm!
liberálzöld.
2013. január 15. 13:12
Hadd idézzem figyelmébe a kedves olvtársaknak egy napkeleti bölcsességet: M.O.-n midenkinek az első diploma megszerzését ingyenessé kell tenni.
freehckr
2013. január 15. 11:54
„jobb minosegu oktatast kapjon a diak” Évi legfeljebb 18 milliárdból, az éves költségvetés nagyjából 4-5%-ából, mert ugye a pár ezer forintos tandíj felét vissza kell forgatni az ösztöndíjrendszerbe... Semmi értelme a gyengeelméjű javaslatának, csak előállt megint egy bullshit baromsággal. „nem arrol van szo tehat, hogy ez minden problemat megold” Márpedig olyan politikai szervezetek, amelyek több évet töltöttek már kormányon, jobb ha nem pillanatnyi ötletelésekkel sokkolnak és szórakoztatják primitív híveiket, kidolgozott és mindenre kiterjedő programok híján.
tatka46
2013. január 15. 11:35
Akkor kérdezem ,mi a jobb ,hogy páran nem fizetnek semmit és a többiek meg százezreket,vagy mindenki egy meghatározott ,méltányos összeget?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!