Rektor: az ELTE küzd általános iskolájáért

2013. január 09. 21:49

Mezey Barna szerint Eötvös Loránd Tudományegyetem mindent megtesz a XII. kerületi gyakorló általános iskolájának és középiskolájának hosszú távú megmentéséért.

2013. január 09. 21:49

Mindent megtesz az Eötvös Loránd Tudományegyetem szenátusa, hogy az egyetem XII. kerületi gyakorló általános iskola és középiskolája általános iskolai részét hosszú távon megmentse a bezárástól – mondta Mezey Barna, az ELTE rektora szerdán Budapesten, a gyakorlóiskola szülői fórumán. A több száz érdeklődő részvételével tartott rendezvényen a rektor elmondta, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden levélben jelezte, hogy az ELTE rendelkezésére áll majd a gyakorló általános iskola megmaradása érdekében egy plusz összeg, amelyet korábban az egyetem költségvetésében zároltak. 

Mezey Barna utalt arra: a nemrégiben elindított, és előreláthatóan február 15-ig befejeződő eljárás ugyanakkor arra irányul, hogy a középiskolai tagozat megszűnjön, de keresik a megoldást arra, hogy mégis megmaradjon, ennek érdekében hívta meg a szülők képviselőit, hogy együtt mérlegeljék a lehetőségeket. Emlékeztetett arra, hogy a 8 osztályos általános iskola elválaszthatatlan része az egyetemnek és Tanító- és Óvóképző Karának, de a jövő tanévet nem tudják elkezdeni az iskola „B” épületének felújítása nélkül, ami mintegy 250 milliós ráfordítást igényel. Hozzátette: az elmúlt években 40 százalékkal csökkent az ELTE állami támogatása.
 
Pokorni Zoltán, a XII. kerület fideszes polgármestere, az Országgyűlés oktatási bizottságának elnöke megjegyezte: az iskolák normatív támogatása reálértékben felére csökkent az elmúlt években. Tíz éve a normatíva a működés 70 százalékát fedezte, ma már csak a 40 százalékát. Emiatt az önkormányzat fizetett évi 50 millió forintot az iskolának, „mert felelősséggel tartoznak a gyerekek és szüleik iránt”, és attól függetlenül, hogy januártól nem ők a fenntartók, 25 millió forintot most is adnak az intézménynek. Mivel idén az államtól többféle adónem bevételét nem kapják meg, ezért „a nincsből nem tudunk adni” a továbbiakban – tette hozzá. A polgármester szólt arról, hogy a középiskolai osztályok érettségi előtt álló osztályai „védendőek”, a mostani 2. és 3. évfolyam két-két osztályát a szintén XII. kerületi Arany János Gimnázium át tudja venni, a most elsős évfolyam tanulóinak pedig a XII. kerületi Városmajori Gimnáziumban és a Tamási Áron Gimnáziumban tudnak helyet keresni, így „biztos, hogy gyerek nem marad iskola nélkül”. Kitért arra is, hogy az ELTE gyakorlóiskolái is át tudnak venni gyerekeket.
 
Úgy fogalmazott: a gimnázium esetleges megszüntetése mögött „nincs gyanús ingatlanpanama”, ingyen adták az ELTE-nek, és ezután is ingyen adják az iskolaépületet. Az ingatlan állagmegóvása az ELTE feladata – fűzte hozzá –, bizonyos felújításokat pedig az önkormányzat is vállalt, azonban ezek egy részét tudták csak végrehajtani. Elismerte, törvényi szinten rendezetlen a gyakorlóiskolák finanszírozása, mert a normatíva megszűnt, azonban ígéretet kaptak az egyetemek arra, hogy ugyanannyit kapnak gyakorlóiskoláikra, mint eddig. Az oktatási államtitkárság tervez ezzel kapcsolatban egy jogszabályt, de ennek részletei egyelőre nem ismertek – mondta. 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
narancs albi
2013. január 10. 07:43
Be kell zarni az ELTE altalanos iskolajat ! Legyen helyette ELTE FC focisuli !
felfújta a szél
2013. január 10. 00:36
Én is küzdök a műhelyem fenntartásáért. Fizesse az állam vagy az önkormányzat, mert én küzdök érte
Ald0 Raine hadnagy
2013. január 09. 23:17
A Hoffmann-féle államosítás újabb sikeres eredménye (a tanárok juttatásainak csökkentése után).
painkiller00
2013. január 09. 22:44
Nyugodtan járhatnak a kiválasztott gyerekei is mezei általános iskolába.Ott megtanulnák mi az élet.Pár roma osztálytárs rendbe rakná őket.Elkényeztetett banda.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!