Fortyog a külföldi sajtó az alkotmánymódosítás miatt

2013. március 12. 15:07

Jelentős figyelmet szentelt a magyarországi alkotmánymódosításnak kedden a külföldi sajtó – szinte kivétel nélkül elítélően írtak a parlament hétfői döntéséről.

2013. március 12. 15:07

A konzervatív Die Welt „Orbán lerombolja a jogállamiság kultúráját” címmel közölt kommentárjában úgy véli: egy „hajlíthatatlan ember akaratát” lehet felismerni amögött, ami Magyarországon a Fidesz választási győzelme óta zajlik. A lap szerint ez az akarat arra irányul, hogy a megrázkódtatások során keresztülment ország végre stabilizálódjék. Orbán „nem ellenállóbbá teszi országát, hanem veszélyes keményedés felé vezeti”, ami pedig „túl kemény, az könnyen törik” – írta az újság.

A baloldali Frankfurter Rundschau és fővárosi laptársa, a Berliner Zeitung ugyanazt a vezércikket közölte. Az írás szerint a hatalom a modern államokban legfeljebb csak első pillantásra tűnik vulgárisnak, másodjára már a dolgok kényszerítő erejének, logikus következménynek tetszik. A magyar parlament döntése azonban „második pillantásra is a hatalom nyers demonstrációja”, a módosítás tartalma pedig provokáció a szerző szerint.

A Der Tagesspiegel „Puccs felülről” címmel számolt be a módosításról, amelynek a lap szerint az a célja, hogy biztosítsa a kormánypárti világnézet érvényesülését, és minél több hatalmat mentsen át a következő választások utáni időszakra.

A Spiegel Online „Vitatott alkotmánymódosítás: Magyarország búcsúzik a jogállamtól” című cikke kiemeli: „egy ország Európa közepén feladja a jogállamiság elvét, Magyarország megfosztja hatalmától az Alkotmánybíróságot”. „Orbán Viktor masszívan növeli befolyását, a polgári jogokat korlátozzák”, és Magyarország így elbúcsúzik az Európát jelentő valamennyi értéktől – írta a német lap.

Az ARD televízió Tagesschau című híradója hírportáljának szerkesztője, Stephan Osvath úgy vélte: a választási reklámokra vonatkozó szabályozás „frontális támadás az ellenzék ellen”.

A Der Standard című liberális osztrák napilap úgy látja: Orbán Viktor a klasszikus szalámitaktikával alakítja saját elképzelése szerint a demokráciát, ennek eleme az Alkotmánybíróság hatalmának kurtítása. A gyanút, hogy az igazságszolgáltatásnak és a hatóságoknak a jövőben a hatalom birtokosainak érdekei szerint kell eljárnia, erősíti a külföldiek földvásárlása körüli átláthatatlan jogi helyzet – fogalmazott a szerző, aki az Európai Bizottság, az Európai Néppárt és Magyarország szomszédjainak fellépését sürgette.

A Die Presse című konzervatív osztrák napilap cikkírója szerint „ha ellenállásra talál, többnyire kevéssé válogatósan reagál Orbán Viktor”, és a kormányfő ilyenkor nem ritkán „a feszítővashoz nyúl”. Az újság ebbe a kategóriába sorolta a „keresztülkorbácsolt” alkotmánymódosítást is.

Az egyik legolvasottabb, a jobboldalhoz közel álló román hírportál, a Hotnews.ro főszerkesztője úgy értékelte, hogy a német, a finn, a dán és a holland külügyminiszter kimondatlanul is Magyarországgal és Romániával szemben sürgette az Európai Bizottság elnökénél egy erősebb számonkérési mechanizmus bevezetését az európai alapértékek védelmében. Cristian Pantazi úgy vélekedett: Magyarország és Románia Európa két problémás országa, amelyekkel szemben az unió most kezd hatékonyabb „antitesteket” termelni, hogy a „fertőzés ne terjedjen át más testrészekre is”. A román kormány semmibe vette az európai figyelmeztetéseket, nem cserélte le korrupt tisztségviselőit, nem tette átláthatóvá a főügyészek kinevezési mechanizmusát. Magyarország is figyelmen kívül hagyta a felhívásokat, Orbán Viktor pedig folytatta a független intézmények térdre kényszerítését – vélekedett a Hotnews.ro főszerkesztője.

Összesen 136 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ciseaux
2013. március 13. 01:54
A "külföldi" sajtó fortyogott és forrongott már az Alkotmány I. miatt is, pedig azt bizonyítottan egyik "haladó- mértékadó-meghatározó liberális-baloldali média szakosodott alkotmány-kritikusa sem olvasta el. Az EU kommiszárok szemantikai észrevételeit "kijavították", az is baj volt, azután a kivégzett Alkotmánybíróságról kiderült, hogy Á!, él az, és rip-rop "megsemmisítette" ami neki nem tetszett, szóval javítottak megint a fiúk, mindenkinek joga van hajléktalannak lenni és ott aludni ahol akar, persze nem a Szemlőhegyen! Már forrongott a nyugati média, mert a sajtószabadság sárba tiprása bla-bla, mire kiderült, hogy jé, itt mindenki azt ír és publikál ami éppen eszébe jut. Már forrongott anyugati média, mert a média hatóság meg a Klubrádió, mert egész Európa azt hallgatja, sőt, Washingtonban is az a kedvenc... Már fortyongott a nyugati média, mert fölszámolták a demokráciát, mert Hitler hatalomra került, mert a bankadó, meg a multikat bünteti a kormány, és a külföldiek föld-víz vásárlási jogai, és a "nemzeti" bank függetlensége is kiverte a biztosítékot... Szegény nyugati liberális média! Addig fog fortyogni, míg a végén elfő?!
OberEnnsinnen
2013. március 12. 19:47
Hát igen, fortyognak. Nem túl kellemes érzés lehet számukra, amikor a lábtörlő egyszer csak magszólal: Töröld le a talpadról a trágyát, ezentúl csak úgy léphetsz rám.
Akitlosz
2013. március 12. 19:33
1. Nagyon helyesen. Nem kell, sőt nem is szabad közösséget vállalni a posztkommunista alkotmánnyal. 2. A polgároknak eddig sem volt soha semmi beleszólásuk az alkotmányba. Az alktományt mindig is a politikusokí rták magguknak, a saját szájuk íze szerint. Ebben semmi változás. 3. Ezzel megszünteti az alkotmánybíróság által kifogásolt alkotmányellenes helyzetet. Az alkotmánybíróság az alkotmányból dolgozik, azt viszont a parlament írja. Eleve azért hoz az alkotmánybíróság akármilyen megsemmisítő döntést, hogy azzal a jogalkotók új jogszabályok meghozására bírja rá. Hát ez történik. 6. A magyar államfő eddig is csak egy paprikajancsi funkció volt, ezután is az marad. 9. Helyes. Semmi értelme a magyar adófizetők sok pénzéből a magyar egyetekmnek képezniük az angliai mosogatókat. Ablakon kidobott pénz volt. 10. Az dirigál, aki fizet. Nem tilos magánegyetemet alapítani és megélni a piacról. 12. Eddig sem a köz javára dolgoztak a képviselők, hanem a pártjuk érdekei szerint. Eddig is megbüntethették és meg is büntették a frakciójából "kiszavazó" képviselőket. Ez egy ilyen politikai rendszer, a pártok versengenek a hatalomért, és kizárólag ők uralkodnak, nem a köz. 13. Eddig is felesleges volt. Magyarországon nincsen hagyománya az alkotmánybíróságnak és egy demokratikus államban sem lenne szükség rá, hiszen akkor maga a nép dönthetné el, hogy mi alkotmányos és mi nem az, sőt azt is, hogy milyen legyen az alkotmány. Magyarország persze nem hasonlít demokráciára, de az alkotmánybíróságot a parlament nevezi ki, és ők is pénzelik őket, így eléggé megkérdőjelezhető az intézmény értelme. 14. Ez nagyon nem aktuális probléma. 15. Az állam eddig is bármikor új adókat vethetett és vetett is ki. Akad aki mást tapasztalt?
Sebastian Knight
2013. március 12. 18:53
"vartyog a külföldi sajtó"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!