Választási káosztól tart a Jobbik

2013. március 22. 13:20

A Jobbik szerint ha az Országgyűlés elfogadja a választási eljárási törvény módosításához az alkotmányügyi bizottság által csütörtökön benyújtott zárószavazás előtti módosító indítványt, akkor azzal „káosz és anarchia" szabadulhat el a választások napján. Erről Staudt Gábor, a bizottság jobbikos tagja beszélt pénteki sajtótájékoztatóján.

2013. március 22. 13:20

A javaslat az országos listát nem állító szervezetek és jelöltek esetében megszüntetné azt a korlátozást, hogy csak a közmédiában tehetnek közzé politikai hirdetést. A szövegben azt rögzítik, hogy „a médiaszolgáltató egyenlő feltételek mellett teheti közzé a jelöltet állító jelölő szervezetek és független jelöltek politikai reklámjait”. Az indítvány törölné azt a rendelkezést, hogy a szavazást megelőző 48 órában közszolgálati médiaszolgáltató politikai reklámot nem tehet közzé, valamint azt is, hogy a kampányidőszak utolsó hat napján választásokkal kapcsolatos közvélemény-kutatás eredménye nem hozható nyilvánosságra.

Staudt Gábor szerint mivel a kereskedelmi médiumok pénzt nem fogadhatnak el a hirdetésekért, ingyenesen pedig nem fognak teret biztosítani a hirdetéseknek, így az „egyenlő feltételek” valószínűleg azt jelentik majd, hogy senkinek sem nyújtanak lehetőséget a kereskedelmi csatornák és rádiók hirdetésre. A közvélemény-kutatásokkal kapcsolatban javasolt változtatások a Jobbik szerint felháborítóak, hiszen azok alapján például egy délelőtt nyilvánosságra hozott exitpoll-kutatás adatait felhasználva néhány órával később akár már médiahirdetésben is buzdíthatnak szavazásra a pártok.

Staudt Gábor úgy véli: a Fidesz érvelése, miszerint eddig sok kampánycsendsértés történt, ezért lényegében megszüntetik a kampánycsend intézményét, ahhoz hasonlít, mintha a Btk.-ból törölnék az emberölés büntettet és így bár jogilag nem történne több gyilkosság, de a helyzet még rosszabb lenne. Az ellenzéki párt szerint „kaotikus, átláthatatlan helyzet” alakulhat ki a módosítás elfogadása esetén, amelynek pontos következményeit csak megbecsülni lehet. Mindenesetre a Jobbik szerint a változtatások a Fidesznek kedveznek, mert a kormánypártoknak van a „legteljesebb túlsúlya az anyagi források terén”. A Jobbik a javaslat visszavonását sürgeti.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obulus
2013. március 22. 17:38
A Jobbik, a káosz legnagyobb haszonélvezője.
Kristóf
2013. március 22. 15:09
A hülye jobbikos fejetekben van káosz,idióták.
geraz51
2013. március 22. 14:02
Ha indultok akkor biztos.
ördöngös pepecselés
2013. március 22. 13:56
Véleményem szerint csak izgalmas közvetítések lesznek a kertévékben urnazárás előtt amikor egy sétabotos kisnyugdíjas, egy sánta, egy félig bedrogozott diák és egy éhségsztrájkon legyengült hajléktalan rástartolnak az utólsó lehetőségre ja és szavazni lehet végre emeltdíjas SMSben a befutóra
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!