Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Rétvári: Nincs baj a választási kampány szabályaival

2013. április 18. 11:54

A KIM államtitkára szerint a választási kampány és az ügyáthelyezés szabályainak átalakítása is megfelel az EU elveinek.

2013. április 18. 11:54

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az ATV Start című műsorában a Velencei Bizottság magyarországi látogatásával kapcsolatban azt mondta, szerinte a vizsgálat és a delegáció eleve elfogultan érkezett Magyarországra. Rétvári Bence szerint egyébként a választási kampány és az ügyáthelyezés szabályainak átalakítása is megfelel az EU elveinek. Mint elmondta, az európai parlamenti EP-választást ugyan tagállamonként külön szervezik meg, de közös elvek vonatkoznak arra. A politikus a magyarországi parlamenti és önkormányzati választások kampánylehetőségeiről elmondta: „nem egyedi megoldást találtunk ki, hanem végignéztük, és 11 európai uniós országban úgy van a szabályozás, sőt néha még szigorúbban, mint a miénkben”. Hangsúlyozta: abban bíznak, hogy az unió Magyarországgal szemben nem állít fel más, vagy szigorúbb kritériumokat, mint 11 másik uniós országgal szemben.

A KIM módosító javaslata szerint a pártok nem csak a közszolgálati médiában hirdethetnének az EP-választás előtt, ugyanakkor a kereskedelmi televíziók és rádiók nem kérhetnének pénzt a reklámok közzétételéért. A parlament korábban a negyedik alaptörvény-módosítással úgy döntött: az országgyűlési és az EP-választást megelőző kampányidőszakban a listát állító pártok reklámjait csak a közmédia teheti közzé, ingyen, a jelölőszervezeteknek azonos feltételeket biztosítva. A nyomtatott sajtóban és az internetes híroldalakon korlátozás nélkül lehet reklámozni.

A műsorban az Országos Bírósági Hivatal (OBH) ügyáthelyezési jogának módosításáról is kérdezték az államtitkárt. A KIM módosító javaslata szerint az OBH-elnök nem jelölhetne ki az általános illetékességűtől eltérő, azonos hatáskörű bíróságot, ha az eljárásban az Európai Unió valamely kötelező jogi normáját kell alkalmazni. A szűkítés polgári és büntetőügyekre egyaránt vonatkozna. Rétvári Bence válaszában elmondta, hogy az EU a kötelezettségszegési eljárásban nagyjából másfél éve kiadott úgynevezett indokolt véleményében arról írt, hogy minden uniós jogot alkalmazó szervezet eljárását vizsgálhatja. Ennek megfelelően azért formált magának jogkört az EU a magyar bírósági rendszerbe való beavatkozásra, mert az uniós jogot is alkalmaz. Az ügyáthelyezésre vonatkozó módosító javaslat tehát „az unió logikája szerint halad” – tette hozzá Rétvári Bence.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2013. április 18. 23:28
Még jó, hogy ti elégedettek vagytok magatokkal, meg a művetekkel!:D Diplomát lottón nyertétek?
Gregorius
2013. április 18. 20:44
Egy hirdetés célja az, hogy a lehető legtöbb emberhez eljusson. Ezért nem értem a közmédiára való korlátozást, hiszen ez messze nem a legnézettebb.
BőröndÖdön
2013. április 18. 18:36
Három éve nem érti Európa amit műveltek!
trabantkombi
2013. április 18. 15:33
Ez a legos köcsög az egyik legfélelmetesebb hazudozó! Undorító patkány! 2014!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!