Die Welt: Orbánnak használ, ha sokat támadja Magyarországot az EU

2013. május 08. 13:31

A Die Welt, valamint a Le Soir című brüsszeli újság az Európai Parlament magyarországi alkotmányos helyzetről szóló jelentéstervezetéről írt szerdán, a Frankfurter Rundschau című baloldali lapban pedig a Zsidó Világkongresszus (WJC) budapesti közgyűléséről jelent meg cikk, míg a Der Standard című osztrák napilap a magyar kormány politikájáról közölt jegyzetet.

2013. május 08. 13:31

A Die Welt „Az EU-parlament meg akarja vonni a szavazati jogokat Magyarországtól” címmel közölt beszámolót az EP alapjogokkal, valamint a bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó szakbizottságában szerdán bemutatott jelentéstervezetről. A szerző, Silke Mülherr az ügy hátterét ismertetve megjegyezte: a jelentéstervezet a magyar kormány tevékenysége körüli vita elmérgesedését jelzi, de Orbán Viktornak valószínűleg „nem lesznek álmatlan éjszakái” miatta. A kormányfő a „brüsszeli nyomást” felhasználja arra, hogy „a független, büszke Magyarország derék védelmezőjének állítsa be magát” – fejtette ki. Hozzátette, hogy Orbán számítása eddig bevált, hiszen „egy évvel a választások előtt jelentős előnnyel vezet a felmérésekben, komolyan vehető ellenzék pedig nincs a láthatáron”.

A Frankfurter Rundschau „Egy jelzés Budapesten” címmel közölt kommentárt, amelyben a szerző, Thomas Schmid hangsúlyozta: a Jobbik „nagy probléma”, de a Fidesz „talán még nagyobb probléma”, az EU-nak pedig fel kell lépnie a magyarországi folyamatokkal szemben, mert Orbán Viktor „autoriter államot épít, megmérgezi Magyarország és szomszédai viszonyát, és eltűri a zsidók és romák elleni uszítást”.

A Le Soir című baloldali liberális brüsszeli lap szerint Rui Tavares nagyon keményen bánt a magyar kormányfővel jelentésében. A cikk szerzője, Maroun Labaki külön kommentárban is foglalkozott a vitával, és kiemelte a Tavares-jelentés azon megállapítását, miszerint Magyarország távolodik az európai értékektől. Ezt Labaki igen súlyos kijelentésnek minősítette, és úgy vélekedett, hogy az elkövetkező hetekben mind az Európai Bizottság, mind az Európa Tanács megerősíti ezt az elemzést. „Az európai intézmények és Magyarország EU-beli partnerei nem maradhatnak a balkonon: az európai ház alapjai kerültek veszélybe” – fogalmazott a szerző. Szerinte az Európai Néppártnak, amely az unión belül a leginkább vonakodik attól, hogy felszólítsa Orbán Viktort kötelezettségei teljesítésére, fel kellene hagynia az állítólagos baloldali manőverekre való hivatkozással.

A liberális irányultságú Der Standard című osztrák napilap jegyzete szerint Magyarország „túlment az elviselhetőség határán”. A hétvége óta az osztrák és az európai konzervatívoknak eggyel több okuk van arra, hogy fellépjenek Orbán irányvonala ellen – írta a szerző, Hans Rauscher arra utalva, hogy a kormány „nem tudta, vagy nem akarta” megakadályozni a Jobbik anticionista tüntetését. Ez „megabotrány egy EU-tagállamban” – vélekedett a jegyzetíró. Nézete szerint az Orbán Viktor vezette Magyarország „teljesen ellentmond az EU értékeinek”.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Monkey4you
2013. május 08. 17:20
hogy a kormány „nem tudta, vagy nem akarta” megakadályozni a Jobbik anticionista tüntetését. Ez „megabotrány egy EU-tagállamban” – vélekedett a jegyzetíró. -------------------------- Ez a hülyegyerek még sosem járt február 13.-án Drezdában, ahol az igazi neonácik masíroznak le-fel az eu legnagyobb államában. Ez egy rohadt takonypóc!!!
silvester
2013. május 08. 16:44
Standard=szokványos és hétköznapi ,nívótlan.A cikk is az.Még szép,hogy kiállunk és egyre többen vagyunk.Ha nem így lett volna mi már Magyarország-ként már nem léteznénk és magyarok sem lennének.De volt és még sokáig lesz Magyarország csinálhatnak,kavarhatnak bármit az idegenek.
puszika
2013. május 08. 16:25
Olvassátok össze ezt az anyagot meg a Hitelezés2013 két hozzászólójának anyagát/Karvalits,Felcsúti/,azonnal megkapjátok a választ.
Vén Csataló
2013. május 08. 15:52
Hát ja. Ahogy Vonáék a zsidó-bringát, a vörös söpredék az Orbán-bringát tolja túl. De ez már legyen az ő bajuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!