Már most irtani kell a parlagfüvet

2013. május 16. 18:12

A parlagfű elleni védekezést már most meg kell kezdeni, azokon a szántóföldi területeken, ahol a nagy mennyiségű csapadék vagy a belvíz miatt kipusztult a növényzet, a terület száradása után a parlagfű tömeges megjelenése várható – hívja fel a figyelmet csütörtöki közleményében a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

2013. május 16. 18:12

A tárca kiemeli, hogy minél előbb, június 30-áig, még a virágbimbó kialakulása előtt ajánlatos a kaszálás, vagy a növényvédőszeres irtás; június harmincadika után a hatóság eljárást indít a parlagfű-mentesítés elmulasztása miatt.

Magyarországon – amely egyike Európa parlagfűvel leginkább fertőzött országának – a parlagfűszezon augusztus elejétől szeptember végéig tart, de a hatékony védekezés érdekében idejében fel kell készülni a gyommentesítésre. Miután a parlagfű magja hosszú ideig életképes, a termést hozó növény kiemelt veszélyforrás - figyelmeztet a VM.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei a mezőgazdaságilag nem művelt területeken a parlagfű visszaszorítására a rendszeres, alacsony tarlómagassággal elvégzett kaszálást ajánlják. A mezőgazdasági területeken a növényvédőszeres és mechanikai gyomirtás megfelelő időben történő elvégzését javasolják, mert a parlagfű eltávolítása később már nehezen oldható meg a kultúrnövény károsodása nélkül.

Magyarországon körülbelül minden ötödik ember szenved parlagfű allergiában, ezért fontos, hogy mindenki felelősséget érezzen a gyomnövény virágzásának megakadályozásában, és környezetét gyommentesen tartsa. Az állami intézkedések mellett kiemelten fontos az állampolgárok hozzáállása - írj a VM.

Aki nem tudja, hogyan kezdjen neki a parlagfű-mentesítésnek, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarához vagy a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságaihoz fordulhat – javasolja a VM.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bogo
2013. május 17. 05:47
Felesleges írtani, mert nem lehet kiírtani + hasznos növény - nem véletlenül jelenik meg bizonyos helyeken! Egyszerûbb lenne alergiásoknak ingyen spray pár 100 forintért.... :) - "növényvédõ hivatal" - javasolja: mérgezzük a természetet! Röhely!
Speer
2013. május 16. 20:07
http://antalvali.com/hirek/parlagfu-vedelmeben.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!