A Bizottság az Európai Bíróság elé citálná Magyarországot

2013. június 20. 09:54

Az EU a luxemburgi Európai Bíróság elé kívánja vinni az étkezési és szabadidő-utalványok külföldi kibocsátóira és forgalmazóira vonatkozó magyarországi korlátozások ügyét – értesült csütörtökön brüsszeli forrásból az AFP hírügynökség.

2013. június 20. 09:54

A hírügynökség úgy tudja, hogy az Európai Bizottság a délelőtt folyamán tesz erről bejelentést — írja a hvg.hu. A testület szerint a magyar parlament tavaly január 1-jén bevezetett korlátozásai ellentétesek a szolgáltatások szabadságára vonatkozó európai uniós szabályokkal.

Az Európai Bizottság szerint monopolhelyzetet teremtett az új törvény, amely ellen már a tervek nyilvánosságra kerülésekor tiltakozott több érintett cég, így az étkezési utalványok forgalmazásra szakosodott három francia tulajdonú vállalat, az Edenred, a Le Cheque Déjeuner és a Sodexo.

Az új cafeteria-szabályozás szerint csak az állam által kibocsátott Erzsébet-utalvány és a Széchenyi-pihenőkártya élvez kiemelt járulékkedvezményt, ha béren kívüli juttatásként adja a munkáltató. A piacon lévő magyar és külföldi cégek forgalma ezért minimálisra esett vissza.

A Bizottság már 2011 novemberében kérte a magyar kormányt, hogy módosítsa a törvénytervezetet, de ez nem történt meg: elfogadták az uniós jogba ütköző szabályozást, így a brüsszeli testület az Európai Bírósághoz fordul.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2013. június 20. 12:31
Mindig érzek némi melegséget mikor francia cégek magyarországi érdekei sérülnek. A MANYUP rendszer felszámolása óta pedig különösen.
elfelejtette
2013. június 20. 11:51
Sokat nem érnek el vele, max annyit, hogy semelyik étkezési utalvány nem kap járulékkedvezményt.
bigyomail
2013. június 20. 11:19
Az egészben van egy nagy veszély. Eddig is millió módon korlátoztuk a szabad versenyt, csak szemet hunytak felette. Most Orbán "sikeres" külpolitikájának hála, már nem teszik. Ha előveszik az összes versenykorlátozó intézkedésünket, a gatyánk rámegy a büntetésekre.
KannibálTatárÚr
2013. június 20. 11:12
"A testület szerint a magyar parlament tavaly január 1-jén bevezetett korlátozásai ellentétesek a szolgáltatások szabadságára vonatkozó európai uniós szabályokkal." Nekem meg úgy tünik, hogy a szolgáltatások szabadságára vonatkozó eu-s szabályok ellentétesek a magyar törvényekkel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!