Új büntetés-végrehajtási kódexünk lesz

2013. július 04. 10:51

Új büntetés-végrehajtási kódex megalkotásáról döntött a kormány – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

2013. július 04. 10:51

A tájékoztatás szerint a jelenlegi – 1979-es –, idejétmúlt törvényerejű rendelet helyett az új büntető törvénykönyvvel (Btk.) harmonizáló törvényben kívánja szabályozni a büntetés-végrehajtást a kormány. 

Mint írták, a kódex megalkotását az új büntető törvénykönyv (Btk.) hétfői hatálybalépése, a törvényerejű rendelet hatálybalépése óta bekövetkezett társadalmi, büntetőpolitikai és szakmai meggyőződésbeli változások, valamint a nemzetközi követelmények indokolják.

A közlemény szerint olyan, a Btk. által bevezetett új jogintézményekkel harmonizáló, a büntetőjogi kódexszel egységes rendszert alkotó törvény megalkotása szükséges, amely az új büntetésekkel, intézkedésekkel, valamint a kidolgozott egyéb módosításokkal összhangban új alapokra helyezi a büntetés–végrehajtást. A hatályos szabályozástól eltérően a koncepció szerint az új büntetés-végrehajtási kódex meghatározná a bv-jogviszony fogalmát, és önálló címként rögzítené a szabadságvesztés végrehajtásának alapelveit, kijelölve ezzel a legfőbb irányvonalakat.

A koncepció szerint a fogvatartottak jogait és kötelezettségeit egyértelműen és a büntetés-végrehajtás biztonságát szem előtt tartva határozzák meg. Az új törvénykönyv és a koncepció alapján megvalósuló fejlesztések eredményeként enyhülne a bv-intézetek zsúfoltsága is – közölték.

A kódexben nagyobb szerepet kapna az elítéltek visszailleszkedésének elősegítése a társadalomba, az elítéltek hatékonyabb oktatása és foglalkoztatása, a szabadulás utáni jogkövető életmód kialakításához szükséges feltételek biztosítása, valamint az önellátó büntetés-végrehajtás kialakítása, amire már eddig is történtek intézkedések. – olvasható a közleményben.

Hétfőn lépett hatályba az új, a korábbinál több tekintetben szigorúbb Btk., amely egyes bűncselekményeknél 12 évre szállította le a büntethetőség korhatárát, szigorított egyes büntetési tételeket, bevezetett új büntetési nemeket, például az elzárást, új bűncselekményként a jogellenes termőföldszerzést és a gazdasági csalást, megszűntek a drogfüggőkre vonatkozó speciális, enyhébb szabályok és szigorodott az ittas vezetés szabályozása is.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VakzKommondor
2013. július 04. 12:08
Garancsi István időben eszmélt akiraly GAZD ma 11:24 1 2 Garancsi itt éppen a természetjáró szövetség színeiben ír alá megállapodást Orbán Viktorral. Fotó: MTI/ Beliczay László Orbán Viktor Talán Kedvenc Focicsapatának tulajdonosának takarékszövetkezete lehet az egyetlen, ami megússza az államosítást. Áder János ugyam megfontolásra visszaküldte, de a parlament némileg kozmetikázva akár már a héten újra elfogadhatja a takarékszövetkezeti törvényt, mely lényegében egyetlen nagy, többségi állami tulajdonú bankba kényszeríti a magyarországi takarékszövetkezeteket. A törvényben van egy kiskapu. Annak a takarékszövetkezetnek, amely a törvény hatályba lépése előtt kérelmet adott be a PSZÁF-hez a bankká alakulásra, és az év végéig meg is kapja az engedélyt, nem kell belépnia az Integrációs Szervezetnek nevezett valamibe. Az Integrációs Szervezet valójában az új állami Takarékbank lesz, amit a törvény alapján majd az a Posta felügyelhet, amit gyakorlatilag Spéder Zoltán felügyel. És ezt az egészet Vojnits Tamás, Spéder Zoltán bankjának, az FHB-nak a volt igazgatósági tagja találta ki. De erről már írtunk. Arról viszont még nem, hogy a törvényi kiskaput egyetlen takarékszövetkezet használta ki. A Duna Takarék, ami májusban nyújtotta be kérelmét a bankká alakulásról a PSZÁF-nek. Vojnits tervezetéből pedig június végére lett törvénytervezet, amit június utolsó hetében nyújtottak be és szavaztak meg a parlamentben. A szabályozás sajátos. A törvény szerint csak azok a takarékszövetkezetek úszhatják meg az államosítást, amelyek éppen bankká alakulnának. Azokat, amelyek korábban bankká alakultak, államosítani fogják. Vagyis a 105 magyarországi takarékszövetkezet közül pont Garancsi Istváné úszhatja meg az államosítást. Illetve még talán a Polgári Takarékszövetkezet is, ami szintén bankká alakulna. De az 2011-ben kezdeményezte ezt a PSZÁF-nél, ahol még mindig nem döntöttek a sorsáról. A Duna Takarék igazgatósági tagja és tulajdonosa Garancsi István. Ő a Videoton FC tulajdonosa is. A Duna Takarék a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia támogatója. És a Videotonnak is, csak görgessen a lap aljára! Via Origo http://most.444.hu/2013/07/04/garancsi-istvan-idoben-eszmelt/
VakzKommondor
2013. július 04. 11:55
Szerepel benne a korrupció, és az állami szintű lopás? http://index.hu/kultur/media/2013/07/04/a_simicska-erdekeltsegu_hung-ister_a_legnagyobb_teves_gyarto/ Minden adóforint a megfelelő helyre folyik!! A Simicska-érdekeltségű Hung-Ister a legnagyobb tévés gyártó Index 2013. július 4., csütörtök 10:41 | Az RTL Klub és a TV2 műsorbeszállítóit is megelőzte a toplistán a közmédiának gyártó Hung-Ister Zrt., amely tavaly 47 százalékkal növelte bevételeit. Kapcsolódó Jáksó 841 milliót kaszált a Marslakókkal Egymilliárddal nőtt a Simicskához tartozó médiabirodalom nyeresége (2) Címkékmédiapiac, simicska lajos, mtva, rtl klub, tv2 A Kreatívon megjelent elemzés szerint az árbevétel alapján a Simicska-érdekeltségű Hung-Ister Zrt. volt a legnagyobb tévés gyártócég 2012-ben. A Hung-Ister többek között a közmédiának a Magyarország, szeretlek!, a Maradj talpon! című vetélkedőket és a szerencsejáték sorsolási műsorokat gyártja. A Kreatív egy korábbi cikke szerint a vállalat már tavaly is a gyártópiac legnagyobbjának számított, de a 2011-es 2,7 milliárdos forgalmat és 828 milliós nyereséget 2012-ben sikerült megfejelni 4 milliárdos forgalommal és 1,13 milliárdos nyereséggel, amelyből a tulajdonosok, a Mahir Zrt. és B-Reklám osztalékként a teljes összeget kivették. A mostani Top20-as listát nem véletlenül vezetik tehát, megelőzve a második és harmadik helyen álló IKO Műsorgyártó Kft.-t (RTL külső beszállító) és a Magyar Grundy Ufa Kft.-t (RTL Barátok közt). Előbbi cégnek három százalékkal csökkent a bevétele 2011-hez képest, utóbbi megőrizte pozícióját. A negyedik helyen a TV2 szappanopera-gyártója, az Interaktív Kft. áll, az ő bevételük azonban közel 20 százalékkal csökkent. Az ötödik legnagyobb tévés gyártócég a szintén a Simicska Lajos érdekeltségi körébe tartozó Show and Game Kft. lett, ami 65 százalékkal növelte bevételeit 2011-hez képest, és szintén gyárt műsorokat a köztévének, így a Bagi-Nacsa-féle Poén pénteket és A Dal című Eurovíziós dalválogató műsor. A Hung-Ister és a Show and Game az MTVA nyilvánosságra került tavalyi költségvetése szerint összesen 1,480 milliárd forintot kapott a közmédiától. A közmédia megrendelői súlyát jelzi, hogy a húsz vállalatból tíz a közcsatornákra készíti műsorai legnagyobb részét - írja a Kreatív. Így nem meglepő, hogy a hatodik helyen a Megafilm (Kálomista Gábor fémjelezte Munkaügyek ir-reality show és a Hacktion című sorozat), a hetediken a Marslakók Kft. (Jáksó László megbukott napi sorozata) végzett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!