Miljenić és Navracsics: A MOL-INA-ügy nem politikai konfliktus

2013. október 04. 15:18

A MOL‒INA-ügy nem politikai konfliktus, hanem két partner üzleti vitája ‒ mondta Orsat Miljenić horvát igazságügy-miniszter a közép-európai igazságügyi miniszterek találkozója után pénteken Veszprémben.

2013. október 04. 15:18

A horvát miniszter hangsúlyozta: a két partnerre vár a megoldás, ő nem látja konfliktusnak, és nem is kezeli annak a kialakult helyzetet. A MOL elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt ellen folyó eljárással kapcsolatban Miljenić annyit mondott, hogy az az igazságügyi szervekre tartozik.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter az MTI-nek azt mondta: úgy véli, ezt az ügyet gazdasági ügyként kell kezelni. A kormány felkérésének megfelelően a tárca megvizsgálja az INA megvásárlásával kapcsolatos dokumentumokat, így például a társasági szerződést, a befektetési szerződést, az adás-vételt, az ezekben szereplő feltételeket és teljesülésüket ‒ tette hozzá.

Amikor a MOL megvásárolta az INA-t, hárommilliárd eurós beruházást hajtott végre, amelyet a befektetési szerződés tartalmazott, s ebben a horvát fél kötelezettségei is benne vannak. Ezeket azonban a MOL vezetői szerint a horvátok nem teljesítették. Ha ez kiderül a dokumentumok átvizsgálása után, a tárca mérlegeli, hogy milyen fórumokhoz lehet fordulni a befektetési szerződésben foglalt feltételek kikényszerítése, vagy kompenzáció érdekében ‒ mondta Navracsics Tibor.

Kifejtette: örül annak, hogy a horvát miniszter és a miniszterelnök nyilatkozatai arról szólnak, hogy a MOL‒INA üzleti ügy, „mert éppen mintha úgy tűnt volna, hogy horvát részről kezdtek volna politikát belekeverni ebbe az egészbe”. Van egy vita az INA tulajdonjogával kapcsolatban; a MOL legnagyobb arányú tulajdonosa a magyar állam, ezért hozta a kormány azt a döntést, hogy felkéri a MOL menedzsmentjét, vizsgálja meg a lehetőségét, hogy az INA-t eladja.

Navracsics Tibor azt mondta: megértik, ha a horvátok „nemzeti kézben akarják látni a stratégiai energetikai cégüket, ehhez hasonló törekvések Magyarországon is vannak, csak akkor ezt üzleti alapon kezeljük, és ne csináljunk politikai ügyet belőle”.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fahrenheit 451
2013. október 04. 19:30
"A MOL‒INA-ügy nem politikai konfliktus" Naná, hogy nem az. A MOL-INA ügy egy korrupciós ügy, amelyben a MOL 10 millió euróval vesztegette meg a horvát miniszterelnököt, aki ezért jogosulatlan előnyökhöz juttatta a MOL-t a horvát állam kárára. A MOL és a horvát állam szerződését bíróság is megsemmisítheti, mint uzsorás szerződést, ami egy olyan lassú és macerás dolog, amit nem kívánhat senki - http://hu.wikipedia.org/wiki/Uzsor%C3%A1s_szerz%C5%91d%C3%A9s Ezt megelőzendő kell a feleknek peren kívüli egyezséget kötniük, amelyet elősegít, ha a horvát fél ragaszkodik, hogy Hernádi helyszíni meghallgatáson közölje a megbízói nevét, amitől a magyar kormány láthatóan a frászt kapja és mindent el fog követni, hogy ez szóba se kerüljön. Legfeljebb erre a gatyánk is rámegy, már megint.
MacElek
2013. október 04. 19:09
Üzleti megoldása nem lesz. Az INA részvényeket nem adhatja el a MOL. Főleg nem zsarolás és büntetőjogi nyomás hatására. Azt el kell felejteni. Megoldása majd akkor lesz, ha a horvátok is előállnak a farmával, és egy tárgyalóasztal mellett elmondják, hogy mit is akarnak. Akkor lehet arról beszélni, hogyan is lehet összeegyeztetni a két ország érdekeit. Ami politika. Néma gyereknek az anyja se érti a szavát. A politikai és nemzeti érdekeinket pedig nem alamuszi külföldi nyomás hatására fogjuk alakítani. Aki viszont packázik velünk, az az együttműködés lehetőségét játssza el.
MacElek
2013. október 04. 18:56
Attól mi még csinálhatunk belőle politikai ügyet, hogy ők nem nyílt lapokkal játszanak.
MacElek
2013. október 04. 18:54
"megértik, ha a horvátok „nemzeti kézben akarják látni a stratégiai energetikai cégüket" Akkor mégiscsak politikai ügy?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!