Kaszinókról és az NSA-vizsgálóbizottságról dönt a ház

2013. december 10. 07:43

Az Országgyűlés keddi ülésnapján elfogadhatja az összesen tizenegy játékkaszinót engedélyező törvénymódosítást, valamint létrehozhatja az amerikai lehallgatási botrány körülményeit vizsgáló bizottságot.

2013. december 10. 07:43

Az Országgyűlés keddi ülése reggel 9 órakor, napirendi előtti felszólalásokkal kezdődik, majd a kivételes sürgős eljárással kezdeményezett szavazásokkal folytatódik. A parlament két, hétfőn tárgyalt javaslatot fogadhat el.

Elsőként a fideszes Kocsis Máté előterjesztéséről dönthetnek, amely az amerikai lehallgatási botránnyal kapcsolatos vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezheti. A testület feladata az Európa több országát érintő lehallgatási botrány magyarországi szálainak, valamint a külföldi befolyásszerzési törekvések feltárása lesz. A kormánypárti politikus szándéka szerint a testület tisztázhatja, hogy Magyarországon a botrány keretében lehallgattak-e politikai, közéleti, gazdasági szereplőket, illetve, hogy Magyarország az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által lehallgatott országok közé tartozott-e vagy csak eszköze volt az NSA egyéb tevékenységének.

Elfogadhatják Aradszki András KDNP-s és Balla György fideszes képviselő indítványát is, amely szerint ötszázezer lakosonként legfeljebb egy játékkaszinót lehetne üzemeltetni, azzal a további megkötéssel, hogy a fővárosban és Pest megyében összesen legfeljebb ötöt, a Dunántúlon és a keleti országrészben pedig legfeljebb hármat-hármat. Magyarországon jelenleg három kaszinó működik, kettő Budapesten, egy Sopronban. 

Az ülésnap további részében a kormánypártok új házszabályjavaslatáról kezdődhet vita. A mai ülésnapon az előterjesztői ismertetés és a vezérszónoki felszólalások hangozhatnak el, míg a képviselők szerdán fejthetik ki véleményüket. A jövő évi választás után felálló kisebb Országgyűlés munkájának szabályozására  a jelenleginél szigorúbb házszabályi rendelkezéseket javasol a Fidesz és a KDNP. A kormánypártok tervezhetőbbé tennék az előterjesztések benyújtási határidejét, emellett a plenáris ülésről egy új, kétszintű bizottsági rendszerbe terelnék a részletes vitákat. Az új házszabály a mindenkori parlamenti többségre bízná, milyen gyakorisággal ülésezzen a Ház.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kamasuka
2013. december 10. 09:17
Ennek az országnak komolyan jövőre egy újabb ballib kormány kellene, hogy végre mindörökre észhez térjen és lássa a különbséget teljesítmény és teljesítmény között! Annyira undorító ez a kettős mércézés, meg alattuk mintha minden tökéletesen működött volna duma, a sajtószabadságtól, a jogállamon át mindenig, hogy komolyan kívánom ezeknek a faszoknak, akik most jönnének vissza, hogy még kapjanak négy évet. Akkor talán végre megérdemelt helyükön, egy lámpavason végzik ...
Secnir
2013. december 10. 08:55
" A kormánypártok tervezhetőbbé tennék az előterjesztések benyújtási határidejét, emellett a plenáris ülésről egy új, kétszintű bizottsági rendszerbe terelnék a részletes vitákat. Az új házszabály a mindenkori parlamenti többségre bízná, milyen gyakorisággal ülésezzen a Ház. " 50%+1 fő elég eldönteni, hogy havonta egyszer ülésezzenek? a részletes vitákat gondolom azért terelik bizottsági ülésekre, mert ott nincs TV-közvetítés, és ne lehessen látni, mennyire hozzá nem értő emberek érvelnek az ország sorsáról. ráadásul így egy-egy törvénytervezet a pártok kezében van, független képviselők hozzá sem tudnak szólni, vagy módosítani egy törvényt.
Secnir
2013. december 10. 08:50
" a fideszes Kocsis Máté előterjesztéséről dönthetnek, amely az amerikai lehallgatási botránnyal kapcsolatos vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezheti. " " Törvényt sértene az Országgyűlés, ha ma vizsgálóbizottságot hozna létre Horváth András volt adóhatósági munkatárs ezermilliárd forintos adócsalásról szóló állításaival kapcsolatban – mondta Gulyás Gergely, a Fidesz parlamenti képviselője szerdán. Indoklásul felidézte: [...] Emellett nem terjedhet ki a vizsgálat olyan kérdésre sem, amelyben például büntető- vagy szabálysértési eljárás van folyamatban. " nincs több kérdésem bíró úr! hóhér kartárs, öné a tanú.
Mr Fabulous
2013. december 10. 08:17
És a szerencsétlen hippokrita KERESZTÉNYdemokrata képviselő még örülhet -gondolom-, hogy nem pornófilm koncessziókért kellett neki törvényjavaslatot beadni. Sürgősséggel persze.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!