Maradunk a bóvliban

2013. december 12. 09:06

A Fitch megerősítette Magyarország befektetési ajánlású sávtól egy fokozattal elmaradó, BB plusz devizaadós-minősítését. Forintadósként továbbra is a befektetési szintű BBB mínusz kategóriában vagyunk. A besorolás oka, hogy hiába a költségvetési fegyelem, ha kiszámíthatatlan a gazdaságpolitika.

2013. december 12. 09:06

A Fitch-elemzői úgy látják: a kormány továbbra is 3 százalék alatt tartja a deficitet, ami ellensúlyozza a 2014-es költségvetésben mutatkozó bizonyos fokú végrehajtási kockázatot. Ugyanakkor az állam és a magánszektor magas devizaadóssága sebezhetővé teszi a gazdaságot. A Fitch azt várja, hogy az államadósság a jövő évben stagnálni fog, és azután is csak mérsékelten csökken majd. 

A hitelminősítő szerint szerint a magyar költségvetési fegyelem „kontrasztban áll a kiszámíthatatlan gazdaságpolitikával”, különösen a banki és a közszolgáltatási szektort illetően. A Fitch arra számít, hogy a magyar kormány fenntartja a költségvetési fegyelmet a 2014-es választások előtti időszakban is, azaz nem lesz választási költekezés – írja a Napi.hu.

A Moody's-nál szintén egy, a Standard and Poors-nál két szinttel vagyunk elmaradva a befektetésre ajánlott kategóriától, mindkét hitelminősítőnél negatív kilátásokkal. 

A Napi.hu emlékeztet, hogy az utóbbi hetekben több kormányzati szereplő is úgy vélekedett: a javuló gazdaságra tekintettel a hitelminősítőknek javítaniuk kellene Magyarország besorolásán.

Összesen 218 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HSL
2013. december 12. 18:23
ideje egy újabb eltolcsi-idegrohamnak
koronaszepe
2013. december 12. 17:35
Bóvli, negatív kilátással ? Hiába "lobbizott" Matolcsy a minap, a cipőjével verve a pulpitust ?
pierre bayle
2013. december 12. 17:08
Volt már? Denia, magyarázd el, hogy is van ez: http://hvg.hu/gazdasag/20131212_Ujra_rekordon_az_allamadossag
Hopp Pál
2013. december 12. 16:49
A sok siker között egy szomorú hírem van: csúcson az államadósság.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!