Fővárosi Cigány Önkormányzat: Választási csalás készül a romák adataival

2014. január 08. 11:12

Makai István, a Fővárosi Cigány Önkormányzat és a Roma Polgári Tömörülés elnöke azt állítja: begyűjtik a roma közmunkások adatait, hogy aztán a nevükben regisztráljanak a nemzetiségi listára, ekként pedig az érintettek nem szavazhatnak majd a pártlistákra.

2014. január 08. 11:12

Makai István azt mondta a Népszabadságnak: egyre több fővárosi kerületből és vidékről is kapott olyan jelzéseket, miszerint a képzésre küldött roma közmunkásokat igyekeznek rávenni személyes adataik megadására.

Makai szerint az adatgyűjtést egy – általa meg nem nevezett – roma szervezet megbízásából szintén közmunkások végzik, a célja pedig az, hogy regisztráltassák őket a nemzetiségi névjegyzékbe. A dolog jelentősége, hogy akit a nemzetiségi névjegyzékbe felvesznek, az országos pártlistára nem szavazhat, hanem csak nemzetiségi listára. Makai az állításait egyelőre nem bizonyította, és attól tart, hogy az érintettek nem mernék vállalni a nyilvánosságot, sokan pedig nem is tudják, hogy bejegyezték-e őket a nemzetiségi névjegyzékbe.

A Népszabadság által megkérdezett választási szakértő szerint „nem életszerűtlen” a felvetés, valamint a politikai jogokkal való visszaélésnek nevezte, hogy csak a Farkas Flórián vezette Országos Roma Önkormányzat állíthat cigány nemzetiségi listát.

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!