Rovásírás: „nem leszek magyarabb tőle”

2014. június 02. 11:04

Az ELTE professzora nem lesz magyarabb és kevésbé magyar sem attól, hogy rovásírással kiírja a nevét az ajtóra.

2014. június 02. 11:04

„Addig ártalmatlan passzió, amíg szórakozásként tekintenek rá, de mikor megpróbálják a magyar világkép szerves részéve tenni, azt visszautasítom” – mondta Vásáry István, az ELTE professzora.

A Hír 24 riportjában megszólaló rovásíró kört vezető Szakács Gábor szerint viszont a rovásírás a legősibb írás a világon.

 

Összesen 222 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. június 03. 16:44
Hát ... Először is illene tudni, hogy az ember miért is találta fel az írást. Lehet jelentkezni! Hadd halljam! Senki? Akkor elmondom. Azért, mert amikor a civilizáció kezdett kialakulni (amúgy persze Egyiptomban) és egyes urak már nem csupán egy törzs vezetői voltak, hanem nagyobb területé és több emberé, akkor már nem tudták fejben tartani, hogy kinek mennyi adót is kel, fizetnie és ki (nem) fizette be az adót. Szóval bizony nem azért találták fel az írást, hogy szép verseket lehessen leírni, hanem az adó miatt. Egyiptomban. 18 000 - 20 000 évvel ezelőtt ugyan ki mit és hol írt volna? Ja és persze nem 4800 évvel ezelőtt a piramisok korában, hanem jóval korábban, minimum 5500 évvel ezelőtt már írtak Egyiptomban. Valószínűleg már korábban is, csak az nem bizonyított. A lényeg, hogy az írás kialakulása a nagyobb léptékű adószedéshez köthető. Így az őskorban még egyszerűen nem volt rá szükség. A törzsfőnök még mindenkit ismert a törzsében.
Arma Gedeon
2014. június 03. 13:19
A németellenes érzelmű kurucokra nézve röhejes, hogy a magyar rovásmánia a germán rúna-mánia szellemi importja, olyan 50 évnyi követési idővel.
Peter8811
2014. június 03. 09:54
Én se leszek egyetemi tanár ha körül metéltetem magam? Sajnos János!
Feliks.Zelazny
2014. június 02. 23:59
Sokan szidták itt Vásáry Istvánt, anélkül, hogy egyáltalán tudnák, hogy kicsoda ő, s mit tett le az asztalra. Papp Lajossal és Varga Csabával ellentétben eredetiben olvassa azokat a forrásokat, amelyek a korai magyar történelem tanulmányozásához elengedhetetlenek, így az orhoni és kültegini török rovás emlékeket is. Lehet, hogy kissé merev és tartózkodó, de ha valamit állít, akkor azt megfelelő érvekkel és adatokkal pontosan alá tudja támasztani. Nem merészkedik olyan terepre, ahol nem mozog otthonosan.Lehet vitatkozni azokkal amit mond, de nem ártana, ha a kritizálók nem személyeskednének! Akinek van kedve, az bátran nézzen utána a magyar nyelvű munkáinak! http://www.matud.iif.hu/2012/06/09.htm http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/regi-belso-azsia/adatok.html http://renhirek.blogspot.hu/2008/07/vsry-istvn-magyar-shazk-s-magyar.html http://moly.hu/konyvek/vasary-istvan-az-arany-horda
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!