Tűcsere-ügy: lemondott az igazságügyi miniszter kabinetfőnöke

2014. október 06. 09:55

Még a múlt héten lemondott Trócsányi László igazságügyi miniszter kabinetfőnöke, Hajas Barnabás. Hajas korábban az ombudsmani hivatal munkatársaként érintett lehetett a tűcsere-programról szóló jelentéssel kapcsolatos információk kiszivárogtatásában a sajtónak.

2014. október 06. 09:55

Múlt héten lemondott Trócsányi László igazságügyi miniszter kabinetfőnöke, Hajas Barnabás, „figyelemmel arra, hogy a józsefvárosi tűcsereprogrammal kapcsolatban felmerült személyes érintettsége” – közölte az Igazságügyi Minisztérium hétfőn.

A közlemény szerint Hajas Barnabás szeptember 30-án mondott le kabinetfőnöki tisztségéről, a tárcavezető pedig még aznap elfogadta a lemondását, és „az illetékes hatóságok vizsgálatának eredményétől függően hozza meg a további döntését”.

A Népszava internetes oldalán vasárnap este jelent meg egy cikk, amely szerint Hajas Barnabástól – aki az ombudsmani hivatal volt munkatársa – származhatnak azok a kifotózott ombudsmani hivatali levélrészletek, amelyek alapján a Magyar Nemzet közzétette a józsefvárosi tűcsereprogram ügyében írt cikkeit.

A Magyar Nemzet említett írásai szerint az ombudsmani hivatal a VIII. kerületi tűcsereprogram beszüntetéséről szóló jelentése nyilvánosságra hozásának időzítéséről előzetesen egyeztetett a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezettel. Az ombudsmani jelentés szerint a tűcsereprogram megszüntetése az egészséghez és az egészséges környezethez való jog sérelmének közvetlen veszélyét idézte elő.

Az önkormányzat közleményben utasította vissza a jelentés megállapításait. Az ügyben az Országgyűlés igazságügyi bizottsága meghallgatta Székely László alapjogi biztost, de a testület nem állapított meg szabálytalanságot az ombudsman részéről a tűcsereprogram-jelentéssel összefüggésben.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2014. október 06. 13:42
A tűcsereprogram-botrány, mint cseppben a tenger, jelzi: milyen mélyen áll az ország, úgy ...ánblokk. Figyelem: nem a kormányról beszélek.
kurbitalis
2014. október 06. 13:25
Az ombudsman részéről nem állapított meg, ami még mindig nem jelenti azt, hogy a helyzet magaslatán áll: ha tudott róla, azért, ha nem tudott, akkor azért. A levélrészletek alapján a főosztályvezetője viszont súlyos hibákat halmozott. A szövegből számomra nem derül ki egyértelműen: csak nem azért rúgták ki Hajas Barnabást, mert ő leplezte volna le ezt a disznóságot és mentette ki a levelezést, nehogy le tudják tagadni?!
liberálzöld.
2014. október 06. 11:28
Lebukott a Fidesz ügynök. Infókat adott ki a pártsajtónak. Kár érte, jó katona volt. De azért éhen halni nem fog. Csak-csak csurran-cseppen neki legalább egy trafik....
Ángyán Páván
2014. október 06. 10:01
A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztet adományozta Sólyom László köztársasági elnök dr. Hajas Barnabásnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!