Elhunyt Bárándy György ügyvéd

2014. november 27. 11:36

A VS. hu értesülése szerint 95 éves korában elhunyt Bárándy György ügyvéd. A hírt a fia, Bárándy Péter is megerősítette, elmondása szerint a halál oka agyembólia.

2014. november 27. 11:36

A VS. hu értesülése szerint 95 éves korában elhunyt Bárándy György ügyvéd. A hírt a fia, Bárándy Péter is megerősítette, elmondása szerint a halál oka agyembólia. Ügyvédi irodájának honlapján található életrajza szerint Bárándy György 1919. szeptember 23-án született Törökszentmiklóson. A Gödöllői Premontrei Reálgimnáziumban érettségizett, jogi tanulmányait 1937-ben kezdte az egri Érseki Jogakadémián. Szigorlatait a Kolozsvári Egyetemen tette le. 1948-ban lett ügyvéd. 1951-ben internálták, két év múlva engedték ki, de 1956-ig nem dolgozhatott ügyvédként.

Bárándy György egyik leghíresebb ügye a zuglói nyilasok 1967-ben lefolytatott pere volt, mely során ő védte Kröszl Vilmost, az egyik fő gyanúsítottat.

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GV0917
2014. november 27. 16:26
Nagyívű pálya! Kröszl Vilmostól Gyurcsányig! Csak kár, hogy ez utóbbit nem védte, mert bár megérdemelné, nem állították bíróság elé. Nagy megelégedésünkre szolgált volna(sokaknak még) ha ugyan olyan "eredménnyel zárult" volna a per, mint a Kröszl Vilmos esetében. Mivel ÜGYVÉD volt- a székely góbé szerint olyan ember, aki pénzért hazudik-akár egy politikus(csak annyi a különbség, hogy a politikus ugyan ezt teszi, csak jóval több pénzért) Így aztán eszembe jut Talleyrand a "hazugság atyja", hosszú évtizedeken át minden rezsimet kiszolgált. Mikor halálhírét vették, azt mondták ez nem igaz, biztos valami újabb trükk! Hosszú utat járt be, legyen neki könnyű a föld! Requiescant in pacem!
OberEnnsinnen
2014. november 27. 15:06
Senki nem tudhatja előre, kritikus - élet-halál - helyzetben, hogyan döntene. Ha valaki besúgást is vállal, azok sem voltak mindannyian valódi besúgók. Amikor az öregúr nyíltan Gyurcsányék mellett tette le a voksát - én így láttam, attól kezdve nálam már "meghalt", mint hiteles ember.
tóth mária
2014. november 27. 13:37
Egy volt a besúgók között. ennyi.
berzsian56
2014. november 27. 12:39
A legkevesebb ,amit el lehet mondani róla, hogy ellentmondásos személyiség volt. Az iskolázottsága révén polgári tisztességet tanult, amit igyekezett megtartani. Az már sokaknak szeget üthet a fejében, ha valakit 1951-ben letartóztatnak, miért engedik ki 53-ban. Erre alig volt példa. Ő mégsem állt bele a bosszuáló zsidók szerepébe, hanem az okos kompromisszumok embere volt. Sajnos a gyermekei ebben nem tudták, nem akarták követni. Évekig nem beszélt saját fiával, mert nem értett egyet vele. Érdekes olvasmány lenne a visszaemlékezéseit írásban látni. Talán egyszer az is kiderül, hogy van ilyen. Isten nyugosztalja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!