Népszabadság: Nincs pénz a múzeumi negyedre

2014. november 12. 10:13

A jövő évi költségvetésben 9 millió forint jut a 150 milliárdosra tervezett Liget projektre – írja a Népszabadság. A múzeumi negyed megépítésére EU-s forrás nem használható fel, így az építészeti pályázatok és a kivitelezési tender lebonyolítása után megakadhat a projekt.

2014. november 12. 10:13

Kilenc millió forint jut jövőre a 150 milliárdos költségvetésű Liget projektnek – írja a Népszabadság. A lap szerint a költségvetés más helyein sincs „eldugva” forrás a múzeumi negyed megépítésére. Ráadásul a kormány EU-s támogatásra sem számíthat, mivel ekkora összeget kulturális beruházásra nem folyósít Brüsszel, főleg nem a fejlettnek számító Budapesten. Hoppál Péter kulturáért felelős az ATV-ben úgy nyilatkozott: 50 százalék esélyt lát arra, hogy jövőre elindul a projekt megvalósítása.

2014-ben is csak mintegy 10 millió forint volt betervezve a Liget projektre, később rendkívüli kormányzati támogatással jutott rá 1,2 milliárd. A Népszabadság szerint a megvalóstással megbízott Városliget Zrt.-nek ez az összeg sem lenne elég 2015-ben, mivel mintegy 15 milliárdos költséggel számoltak jövőre. Ebben az évben kellett volna szerződéseket kötni és elindítani az engedélyezési eljárásokat, hogy 2016-ban megkezdődhessen az öt új múzeumépület építése. Ezeket elvileg 2018-ban kéne átadni.

A lap szerint három opció van most: a projekt leállítása, a tervezési szakasz elhúzása, vagy a projekt részleges megvalósítása, például a Nemzeti Galéria új épületének megépítésével. Ha viszont leáll a projekt, akkor nem valósulhat meg a miniszterelnök Várba költözése.

 

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Apáczai
2014. november 12. 16:36
"Népszabadság: Nincs pénz a múzeumi negyedre" Csávókák! Ne álmodozzatok! Lesz. Bár minden jó dologtól frászt kaptok, kit érdekel a gyűlölettől átitatott hablatyotok? Ideje lehúzni a rolót a szennylapjaitoknál.
ellenforradalmár
2014. november 12. 14:05
Én örülnék neki, ha elmaradna a Városliget "fejlesztése"! A Városligetnek ugyanis nem ez a funkciója. A Városliget futásra, bringázásra, napozásra, sör/virslire való. Ott van például a lebontásra ítélt Petőfi Csarnok. Kit zavart az eddig? Egy jól funkcionáló intézmény egy arra alkalmas helyen. Most oda akarnak építeni egy múzeumot, sok nyakkendős geci látogatóval, aki nem trolival vagy kerékpárral fog jönni, hanem autóval. Ugyanez a helyzet a volt Expo telekkel kapcsolatban. Kit zavart eddig a Kertem nevű kerthelyiség. Esténként gyalog, kerékpárral, trolival jövő fiatalok szórakoztak, most oda is a nyakkendős gecik, drága sportkocsival fognak járni! Pont ezeket az intézményeket hagynám meg, és bontanám le a funkcióidegen Széchenyi kertet, meg a Robinson éttermet, a műköröm nagykerrel az élen!
kukagyerek
2014. november 12. 11:57
"Népszabadság: Nincs pénz a múzeumi negyedre" ................... És mi vóna akkor, ha átcsoportosítanánk egy kevéske összeget a Fácán Jani, fácánirtásra szánt millkáiból erre a célra? Hálából pedig a jó öreg Audi-pecér, kaphatna ott egy vadásztermet - tele fácánokkal.
gyurmandia73
2014. november 12. 11:55
Tiszta hülyeség. A min. elnöki hivatal a Karmelita kolostorba költözik és nem a Palotába...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!