Elszámoltatnák Matolcsyt a Liberálisok

2015. január 29. 12:33

Bodnár Zoltán szerint példátlan, hogy a jegybank a magyar GDP egy százalékát „szórja szerte szét” az alapítványainak adott 250-260 milliárd, valamint az ingatlanvásárlásra fordított mintegy 50 milliárd forinttal.

2015. január 29. 12:33

A Magyar Liberális Párt azt kezdeményezi, hogy az Országgyűlés gazdasági bizottsága hallgassa meg Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökét, hogy „elszámoltathassák a jegybank állami ellenőrzés nélküli gazdálkodásáról”. Erről Bodnár Zoltán, az ellenzéki párt gazdaságpolitikai főtanácsadója beszélt csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

A politikus példátlannak nevezte, hogy a jegybank a magyar GDP egy százalékát „szórja szerte szét” az alapítványainak adott 250-260 milliárd, valamint az ingatlanvásárlásra fordított mintegy 50 milliárd forinttal. Kifejtette, Fodor Gábor, a liberális párt elnöke, független országgyűlési képviselő mindezek miatt levélben kérte a gazdasági bizottság tagjait, hogy számoltassák el Matolcsy Györgyöt arról a „felelőtlen, pazarló, luxuriózus, szemérmetlen urizáló gazdálkodásról, amely a Szabadság téren folyik”.

Rogán Antal, helyesebben tenné, ha a gazdasági bizottság elnökeként ennek a közel 300 milliárd forintnak a sorsáról faggatná Matolcsy Györgyöt ahelyett, hogy a „pékeket szekálja az árcsökkentéssel” – fogalmazott Bodnár Zoltán. Megjegyezte, azért kérik a gazdasági bizottság összehívását mert szerintük az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak (KEHI) sincs hatásköre az MNB gazdálkodásának ellenőrzésére, az ugyanis a jegybank felügyeleti bizottságának feladata lenne, amelyet a parlament mulasztásos törvénysértést elkövetve mindeddig nem hozott létre.

Bodnár Zoltán elmondta továbbá, hogy Fodor Gábor arra szólította fel a jegybank tulajdonosi jogait gyakorló Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy kezdeményezzen a kormánynál egy az MNB alapítványainál történő vizsgálatot. Ezek az alapítványok ugyanis ingyenes állami juttatásban részesültek, vagyis egyértelműen a KEHI hatáskörébe tartoznak. Bodnár Zoltán szerint az érintett alapítványok nem bújhatnak ki a vizsgálat alól azzal az indokkal, hogy nem közérdekű tevékenységet folytatnak, hiszen akkor Matolcsy Györgynek kell elszámolnia azzal, miért adott számukra ilyen nagyságrendben állami támogatást.

A liberális párt alelnöke a fentiek mellett felszólította a jegybank elnökét, hogy erősítse meg, vagy cáfolja azokat a híreket, amelyek az MNB Andrássy úti villavásárlásairól szólnak.

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2015. január 30. 13:13
ELSZÁMOLTATÁS. HELYES. Ne legyünk feledékenyek, sorban minden érintett, figyelembe ajánlanék néhány immergrünt: privatizáció pártállami bűnözők ügynökök besúgók „apróságok”: 3. Elszámoljon-e az MSZMP a tulajdonában, vagy a kezelésében levő vagyonról? Sok siker kellene már nekünk!
kuwiq
2015. január 29. 19:02
Nem inkább a Surányi elvtársat kéne elszámoltatni, meg a másik szerencsétlent, a Simort? Az ő működésük alatt az MNB veszteéges volt, a kamatok meg a csillagos eget súrolták. Mesmeg a kamatok lent, a jegybank mégis nyereséges. Nem kéne ezeket az állítólagos szakértő vezetőket megkérdezni, miért pont az allankezőjét csinálták ennek, és miért szorult az MNB az adófizetők hozzájárulására a veszteségének finanszírozására???
OberEnnsinnen
2015. január 29. 17:45
Mindig akkor van a baj bal-lib demokratáéknál, ha az állami cég NYERESÉGET termel. Az ő regnálásukhoz ilyesmi nem kapcsolódik. Ez csakis a hozzá nem értő, bő gatyás magyarok vezetése alatt jöhet létre. Persze, hogy irritálja őket, hiszen számukra érthetetlen, megmagyarázhatatlan, ami történt. Természetellenes. Hiszen az állami bank, vállalat azért van, hogy a lopási folyamat zavartalanul folytatódhasson, nyereség pedig szóba sem jöhet.
gary_cooper
2015. január 29. 15:12
Előbb nektek kellene elszámolni az szdsz hátrahagyott milliárdos tartozásával! Aztán lehet követelőzni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!