Index: Az állam helyett offshore cégek kerestek a letelepedési kötvényen

2015. január 29. 10:03

Offshore cégeken keresztül bonyolítja le az állam a letelepedési államkötvények kiadását – írja az Index. A portál arra is felhívja a figyelmet: az erről szóló törvényt Rogán Antal javaslatára szavazta meg a parlament, az érintett cégek pedig nem pályázat útján kapták meg a feladatot, hanem a parlament Rogán által vezetett gazdasági bizottságának döntése alapján.

2015. január 29. 10:03

A Magyarországon letelepedni vágyó külföldiek 250 ezer eurós államkötvény vásárlásával szerezhetnek tartózkodási, majd fél év múlva letelepedési jogot az országban. A megszorítás csak annyi, hogy egészségügyi vagy biztonsági tiltólistán szereplő személyek nem vásárolhatnak ilyet. A többi európai országban, ahol létezik hasonló konstrukció, egyúttal többnyire munkahelyeket létrehozó befektetésekhez, vagy ingatlanvásárláshoz kötik a letelepedést, Magyarországon viszont csak elegendő a letelepedési államkötvény megvásárlása, ami egy kvázi-kölcsön az államnak. Magyarországon 2014 végéig több mint kétezer ilyen kötvényt adtak el, többségében kínaiaknak – foglalja össze az Index.

A portál azonban azt írja: a letelepedési kötvények árát  nem közvetlenül az államnak fizették ki az érintettek, hanem közvetítő cégeken keresztül vásárolták meg ezeket az értékpapírokat. A közvetítő cégek az államtól kedvezménnyel, csak 221 ezer euróért vették meg a kötvényeket, amiket jelentős haszonnal, 250 ezer euróért adtak tovább. Azonban az államkötvény lejártakor az állam fizeti vissza a letelepedetteknek a 250 ezer eurós összeget, így az államnál minden eladott kötvény után 29 ezer eurós veszteség keletkezik.

A cégek ezen kívül ott is keresnek az üzleten, hogy kezelési költséget is kérnek az ügyintézését: ez valahol 45 ezer euró, de olyan cégről is ír az Index, amely 70 ezer eurót kér érte. A portál azt írja: hét cég foglalkozik a letelepedési kötvények közvetítésével, az érkező letelepedni vágyók állampolgársága szerint osztották fel a piacot. Az egyik cég működési engedélyét időközben visszavonták. A cégek között található egy magyar is, de ciprusi, máltai, szingapúri és kajmán-szigeteki vállalkozások is foglalkoznak a letelepedési kötvények eladásával.

Ezeket a cégeket nem nyílt pályázaton választották ki, hanem a jogalkotó döntött róla. Az erről szóló törvényjavaslatot Rogán Antal nyújtotta be, és az Index a parlament gazdasági bizottsága ülésének jegyzőkönyvére hivatkozva azt írja: Rogán javasolta az első és legjövedelmezőbb közvetítőcégeket. Rogán győzte meg arról is a bizottságot, hogy ne lehessen a titkos hátterű offshore cégeket kizárni, mivel „sok cégforma mögött el lehet bújni” – írja a portál.

Az Index megkérdezte a Fidesztől, hogy miért offshore cégeket bíztak meg a letelepedési kötvények közvetítésével. Azt válaszolták, hogy „mindegyik cég a jelentkezéskor feltárta valós, magánszemélyű tulajdonosait, ezért hamisak azok az állítások, miszerint offshore cégekről van szó, hiszen ilyen cégekről akkor beszélhetnénk, ha nem ismernénk a tulajdonosaikat”. Arra a kérdésre, hogy nyílt pályázat helyett miért a parlament gazdasági bizottsága döntött ezen cégek megbízásáról, azt felelték  hogy „törvényi előírás, hogy a kiválasztási folyamatot a gazdasági bizottság folytassa le”. Ezt a törvényt azonban nem sokkal korábban Rogán Antal javaslatára fogadta el a parlament – teszi hozzá az Index.

Kósa Lajos egy sajtótájékoztatón korábban azt mondta: jobb lenne, ha az állam értékesítené inkább a kötvényeket. A Fidesz hétfőn azonban levelet írt az RTL Híradónak, amelyben jelezte: Kósa Lajos korábbi kijelentése után tájékozódott az ügyben, és azóta már másképp gondolja a kérdést.

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csuka
2015. január 29. 13:57
Itt meg az MSZP-FIDESZ 'maffiózók kerestek' (Lehet, hogy amott is?): http://alfahir.hu/strabag_ugy_mindenki_bekussolt_miutan_kipakolt_a_kenopenzszallito CSAK A FIDESZ-MSZP MAFFIA!
pimepime
2015. január 29. 13:18
"Magyarországon 2014 végéig több mint kétezer ilyen kötvényt adtak el, többségében kínaiaknak" -------------- Azt mondja meg nekem valaki, egyáltalán miért van szükség közvetítőkre? Aki pont hazánkban akar letelepedni az simán besétál a Magyar Kincsár egy fiókjába és megveszi a papírt. A vak is látja, itt egy újabb közpénz kitalicskázási trükkről van szó.
Berecskereki
2015. január 29. 12:21
Az Index írása ködösítés, mert a kiindulási alap, hogy visszaélés látszatát keltse, s mindent ehhez rendel hozzá. Azon lehet vitázni, hogy az érintett cégek offshore cégek vagy nem, de teljes mértékben nem lehet egyiket sem bizonyítani. Az tény, hogy olyan helyen vannak bejegyezve ahol a cégalapítás gyors és kedvezőek az adózási körülmények. A nemzetközi szolgáltatásban nagyon sok cég ezt választja. Ugyanakkor ismertek a cégtulajdonosok. A 250 ezres, illetve már 300 ezres eurós letelepedési kötvényhez hasonló megoldások más országokban is vannak. Lehet, hogy első látásra 29 ezer euró az index által jutaléknak aposztrofált összeg sok, de ehhez tudni kellene, hogy milyen költségek merülnek fel. Tulajdonképpen egy pénzügyi árú értékesítéséről van szó, s azt is mondhatjuk, hogy a 29 ezer euró 11,6 % árrés, amelyből levonva a költségeket a fennmaradó rész a bruttó haszon. Az ügyintézési költséget pedig – az Index írása alapján feltételezhető, a letelepedési kötvényt megvásárló ügyfél fizeti. Ez pedig szabadpiaci tevékenység tárgykörébe tartozik. Az Index a következőket állítja: Magyarország ugyanis csak 2213-szor 221 ezer eurónyi kölcsönhöz jut öt évre, ami után fejenként 250 ezret kell majd visszaadni. Ez nagyjából olyan, mintha ötéves, évi 2,5 százalékot hozó euró államkötvényt adnánk el. Miközben, ha simán a piacról finanszírozná magát a magyar állam, akkor most egy ötéves euró kötvényre csak 2 százalék körüli hozamot kéne fizetni. Ez azonban nem igaz. Prémium Euró Magyar Államkötvény 2015/X aktuális kamat mértéke 2,9 %, Prémium Euró Magyar Államkötvény 2016/X aktuális kamat mértéke 2,8 %, Prémium Euró Magyar Államkötvény 2016/Y aktuális kamat mértéke 2,65 %, Prémium Euró Magyar Államkötvény 2017/X aktuális kamat mértéke 2,4 %. Forint kötvények 2014: „Az öt éves lejárat másodpiaci referencia hozama szerdán 3,37 százalék volt Az 5 éves lejáratra a legalacsonyabb aukciós hozam az idén júliusban alakult ki 3,23 százalékon. Az idei évet az öt éves lejáratú államkötvény 4,68 százalékos aukciós hozamon kezdte. Egy évvel ezelőtt, 2013 novembere végén 4,96 százalék volt az aukciós hozam, míg 2013 elején 5,75 százalék, 2012 elején pedig 9,41 százalék.” Forrás: http://www.tozsdeforum.hu/tozsde/kotveny2/az-oteves-volt-a-legnepszerubb/ A piac felosztás, kartelezés téma is csak feltételezés. Mennyi cég van olyan, amelyik az érintett összes országgal van kapcsolata, vagy létesít kapcsolatot? Az Index szerzőjének erről is kéne szólnia. Összegezve; továbbra is az a véleményem, hogy az index írása egy katyvasz és nem egy pénzügyi elemzésnek minden tekintetben megfelelő tájékoztató írás. Ez természetesen nem jelenti, hogy nem lehetne más megoldás, talán kedvezőbb is, de akkor ehhez egy részletes és ellenőrizhető elemzésre lenne szükség, amely részleteiben bemutatja, mit, miért, mennyiért, kik és ténylegesen kinek mennyi a nettó haszna. Nos ez hiányzik az Index írásából.
rosszkutya
2015. január 29. 11:42
ROHADT ÁRDRÁGÍTÓ PÉKEK! http://rtl.hu/rtlklub/hirek/olcson-jutott-ingatlanhoz-mindket-keruletben
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!