Merkel nem ért egyet mindenben Orbánnal

2015. február 02. 22:11

A német kancellár az Andrássy Egyetemen vette át a Szegedi Tudományegyetem díszdoktori címét, ahol hallgatók kérdéseire is válaszolt. Orbánról azt mondta, hogy tud kompromisszumokat kötni Európáért, közvetlen a stílusa, de nem ért vele mindenben egyet. Tudósításunk.

2015. február 02. 22:11
Balogh Krisztina

Angela Merkel budapesti látogatásának délutáni állomása az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem volt, ahol megkapta a Szegeti Tudományegyetem „doctor honoris causa”, azaz a tiszteletbeli doktor kitüntető címet, valamint Andrássy-emlékéremmel is megjutalmazták a német kancellárt. Ezután a szegedi, valamint öt fővárosi egyetem 120 diákjának kérdéseire is válaszolt a délután folyamán.

A rendezvény előtt Karsai Krisztina, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) oktatási rektorhelyettese a Mandiner kérdésére elmondta, hogy az SZTE már 2 éve készül erre az alkalomra, 2013 februárjában döntötte el a szenátus, hogy doktori címet adományoz Merkelnek – mondta a rektorhelyettes. A doktori címet a kancellár elfogadta, viszont az elmúlt években nem járt Magyarországon, ezért nem tudták neki átadni a kitüntetést. „Szerettük volna Szegeden átadni, de mivel erre nem volt lehetőség, így ezt a kompromisszumos lehetőséget választottuk” – mesélte.

Karsai szerint mind szimbolikus szempontból, mind abban a tekintetben kardinális lesz a Merkel által elfogadott díszdoktori cím, amikor a német-magyar oktatási tudományos kapcsolatokról tárgyalnak majd jelenlegi és jövőbeli német partnereikkel. Merkel a címet szimbolizáló oklevelet és talárt is megkapja, nekem annyi lesz a feladatom, hogy az előtérben átadjam neki a talárt, amit a kancellár asszony személyi asszisztensei fognak a ruhájához igazítani – mondta a rektorhelyettes.

Hogy miért pont ez a három szín kapott helyet a taláron? „Azért mert a SZTE rektora három kar javaslatára terjesztette a szenátus elé Merkel asszony dísztoktori kitüntető címének átadásáról szóló javaslatot. Az Általános és Jogtudományi Kar arany színű jelképpel szokott megjelenni az egyetem ünnepségein, az ottani professzorok talárján is arany szín van. Második a Bölcsészettudományi Kar, amely a kék színt képviseli, a harmadik szín, a zöld, amely a Természettudományi és az Informatikai Kar színe. Ezért három színű a talár. Az SZTE történetében ez az első ilyen talár, illetve az első olyan előterjesztés, amely a három kar kezdeményezésére történt” – válaszolta Karsai.

Arra a kérdésemre, hogy Merkel asszony mivel is érdemelte ki ezt a kitüntetést, Újszászi Ilona, az SZTE sajtószóvivője adott választ. Dísztoktori címet az egyetemek kiemelkedő tudományos munkásságért, vagy az oktatásban játszott szerepért szoktak adni, ez ugye adott volt Merkel asszony esetében – magyarázta. A másik fontos szempont a világpolitikában, a társadalomért folytatott munka, illetve az európai integráció elmélyítéséért, és a német együttélésért végzett tevékenység, amivel a kancellár asszony mindenképp kiérdemelte a „doctor honoris causa”, azaz a tiszteletbeli doktor kitüntető címet – jelentette ki a sajtószóvivő asszony.

Hat egyetem diákjai gyűltek össze, hogy fogadják Angela Merkel német kancellárt a budapesti Andrássy Gyula Budapesti Németnyelvű Egyetemen. Képviseltette magát a Közép-Európai Egyetem (CEU), az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE), a Semmelweis Egyetem (SE), és végül az Andrássy Gyula Németnyelvű Egyetemen diákjai is. Összesen százhuszan várták, hogy feltegyék a német kancellárnak kérdéseiket. A program előtt az izgalom és a feszültség oldása érdekében rövid próbát tartottak, így alkalom nyílt a kérdések moderálására is. A szervezők kikötése volt, hogy a bemutatkozás után rövid, frappánsan megfogalmazott kérdéseket tegyenek fel a hallgatók. 

Egy díszdoktor, aki jó problémamegoldó

„Angela Merkel jó problémalátó” – mondta a fizikusként végzett, Zölei-Szénási Dániel, aki az SZTE-n német nyelven tanít orvostanhallgatóknak fizikát. Szerinte attól igazán jó fizikus, hogy nem ragaszkodik görcsösen egy adott látásmódhoz, hanem inkább a problémákat keresi. Angela Merkel fizikusként megtanulta a precizitást, a pontosságot és a probléma meglátást, és a lehető legszélesebb körben próbál megoldást találni rá. Hozzátette: a megtanultakat a politikai életben ugyanígy tudja alkalmazni.  

Merkelt az Andrássy Egyetem rektora, Masát András köszöntötte, aki büszke arra, hogy Németország támogatja egyetemüket. Az új akkreditációnak köszönhetően 25 országból kb. 200 hallgató, köztük doktoranduszok is érkeznek Kelet-Közép Európából, valamint a Balkánról is. Fontosnak tartja a német-magyar kapcsolatokat: céljuk, hogy az egyetem a „német nyelvi politikai központi elemmé váljon”. Hosszan megőrizzük emlékeinkben Merkel asszony látogatását – hangsúlyozta Masát András.

Ezután a Szegedi Tudományegyetem rektora, Szabó Gábor német nyelven ismertette a Szegedi Tudományegyetem Szenátusának 2013. évi februári határozatát és olvasta fel Angela Merkel laudációját, majd adta át a díszdoktori címet. Szabó a legbefolyásosabb, és legmeghatározóbb személyiségként emlegette a német kancellárt, aki támogatja az univerzitást, és a tudományokat, és akinek külön köszönettel tartozunk a szabadság alapértékének a letételéért. 

Merkel Petőfit idéz

„Európa sokat köszönhet Magyarországnak” – jelentette ki beszédében Angela Merkel. Az 1848-as forradalom hősét, Petőfi Sándort példaként emlegette, aki – Merkel szerint –helyesen mondta: „rabok többé nem leszünk”. Merkel csodaként jellemezte a magyar függetlenséghez és szabadsághoz vezető folyamatot. Mint mondta, a vasfüggöny idején, számára is példaként szolgált a magyarországi minta. „A német nem felejt” – mondta, hozzátéve, hogy hálás Magyarországnak, amiért felébresztette Németországban is a szabadság életérzését. A kancellár beszédében hangsúlyozta a pluralizmus, a béke és a szabadság jelenti Európa alapját éppen ezért közösen kell fellépnünk a kisebbségek kirekesztése ellen. Szerinte egy olyan országban, ahol félelem és kényszer uralkodik, nem lehet érvényesülni.  

A beszéd után végül a hallgatók tehették fel kérdéseiket. A diákok kíváncsiak voltak, hogy hány évesen döntött a politika mellett, mikor tudatosult benne, hogy kancellár lesz. Kérdezték a stresszről, olvasási szokásairól, szó esett a transzatlanti kereskedelmi megállapodásról, a bevándorláspolitikáról és a menekültügyről is. Azt is megkérdezték, hogy milyen benyomást tett rá Orbán Viktor miniszterelnök. „Orbán Viktor kolléga tud kompromisszumokat kötni Európáért, közvetlen a stílusa. Azonban nem mindenben azonos a véleményünk.” – mondta Merkel.

A menekültügy és a bevándorlás kapcsán a kancellár azt hangsúlyozta: érdemes egymást jobban megismernünk, beszélnünk a másikkal, és hagyni, hogy az országok szabadon döntsenek a bevándorlók és a menekültek ügyéről. A közel negyven perces diskurzus után Angela Merkel megköszönte, hogy vendégül látták, és ígéretet tett, hogy a jövőben ellátogat majd Szegedre is. 

Összesen 142 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
választópolgár
2015. február 04. 01:44
Miért kéne nekünk mindig mindenkivel egyetérteni? A deffenzív, szervilis, önfeladó mosolypolitika sohasem hozott eredményt, az ilyen mentalitást semmibe sem veszik. A történelem meg elfújja mint a száraz kórót.
sine ira et studio
2015. február 03. 19:21
Később igyekszem válaszolni mindenre, nem menekülök, programom van. Tényleg köszönöm, jó volt visszatérni.
sine ira et studio
2015. február 03. 19:14
Élveztem a vitát, hölgyeim és uraim, később visszatérek talán :)
sine ira et studio
2015. február 03. 18:55
Pont ez a lényeg: a kormánynak nem a tüntetőkkel kéne árnyékbokszolni, meg szájkaratézni, hanem valid magyarázatokat adnia arra, hogy miért így végzi a munkáját. Miért árulhatják offshore cégek a letelepedési kötvényeket? Miért nem támogatja a népszavazást a vasárnapi nyitvatartás esetében? Miért tartotta fontosnak ilyen átgondolatlan módon bevezetni az új útdíjrendszert? Mit ért az alatt, hogy a gazdasági bevándorlást korlátozni szeretné?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!