A kitiltási lista nem változott, csak a médiakörnyezet

2015. március 25. 14:52

Amerikai antikorrupciós szakértők részvételével tartott sajtókonferenciát az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége, majd az André Goodfriend eddigi posztját megbízott követtanácsosként betöltő Robert Riley is bemutatkozott. Azzal kapcsolatban, hogy miért ült el a kitiltási ügy, Riley azt mondta: a helyzet és a lista változatlan, de az új nagykövet érkezése óta megváltozott a beszédmód és a média hozzáállása is. A NAV önmagával szembeni vizsgálatát nem akarta minősíteni, de megjegyezte: máshol függetlenül és nyilvánosan zajlanak le az ilyen vizsgálatok.

2015. március 25. 14:52
Bakó Beáta
Az amerikai külügy antikorrupciós szakértői, George Kent és Robert Leventhal válaszoltak közép-európai és balkáni újságírók kérdéseire az amerikai nagykövetség telefonos konferenciáján szerdán.
 
George Kent, az európai és eurázsiai ügyekért felelős hivatal antikorrupciós koordinátora felvezetőjében arról beszélt, hogy a korrupció „olyan mint a rák”; nem csak a demokráciának árt, hanem a gazdasági jólétnek is. Ezzel a problémával minden ország szembenéz, ez alól az USA sem kivétel – tette hozzá. Ezért fontos a fékek és egyensúlyok rendszere, az átláthatóság és az, hogy a tisztségviselők elszámoltathatók legyenek, a politikai akarat pedig nagyon fontos faktor ebben – mondta George Kent.
 
Elsőként romániai újságírók kérdéseire válaszoltak a szakértők. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) aktív működésével kapcsolatos felvetésre, miszerint szinte naponta letartóztatnak valakit, mégse csökken a korrupció, Kent azt mondta: a szomszédos országok között sokan vannak olyanok, akik szeretnék ezt az első lépést megtenni, mert vannak olyan országok, ahol egyáltalán nincsenek is olyan tisztviselők, akiket elővettek volna. Hozzátette: a korrupció kultúra kérdése. Az a baj, ha az emberek azt gondolják: rendben van, hogy vesztegetéssel jutnak előre. Tehát a kávézóasztalnál és otthon a családokban kell elkezdeni helyretenni ezt. És persze a korrupció szakmai etikai kérdés is a tisztviselők körében – tette hozzá. Fontos, hogy üldözzék a korrupciót és letartóztassák azokat, akik vesztegetnek vagy akiket vesztegettek, de önmagában ez nem elég – hangsúlyozta Kent.
 
Az Origo a Románia szomszédait illető kiszólással kapcsolatban megkérdezte, hogy Magyarország magára vegye-e ezt a megjegyzést, mire azt a választ kapta, hogy semmit ne vegyünk személyeskedésnek. A kitiltási botránnyal kapcsolatos felvetésre Kent leszögezte, hogy nem beszélnek konkrét vízumügyekről, és a jelen ügy is úgy került nyilvánosságra, hogy az érintettek a médiában panaszkodtak.
 
Arra a kérdésre, hogy Magyarországon a régió többi országához képest milyen a korrupciós helyzet, leszögezték: Amerikának nincsenek ezzel kapcsolatos mutatószámaik. A „nyílt kormányzás partnerség” keretében párbeszédet folytatnak más kormányokkal, de egyébként ők is a Világbank és az Eurobarometer adataira, valamint a Transparency International korrupció-érzékelési indexére támaszkodnak. A magyarok túlnyomó többsége mindenesetre problémának látja a korrupciót. A korrupciós helyzet tekintetében Magyarország valahol a középmezőnyben van, Lengyelország, Litvánia, Szlovénia és Észtország mögött, de megelőzve olyan országokat, mint Csehország vagy Szlovákia – foglalták össze, hozzátéve: a számoknál fontosabb, hogy mit mondanak a magyar emberek, mert ez az ő országuk és az érintett tisztségviselők őket képviselik.
 
A Mandiner felvetette, hogy az átláthatóságban nem mindig jár elöl az EU vagy az USA sem: például abban a tekintetben, hogy a transzantlanti szabadkereskedelmi és beruházási egyezményt (TTIP) zárt ajtók mögött tárgyalják. Nem hordoz-e magában ez a titkosság korrupciós kockázatot? – kérdeztük. Robert Leventhal leszögezte, hogy ezek a tárgyalások jellegükből fakadóan kormányköziek. Ez teljesen különbözik attól, mint amikor kormányok nem egymással, hanem NGO-kkal tárgyalnak, és bevonják a sajtót és egyéb érintetteket. Egy kormányközi megállapodás előkészítésénél szükség van a bizalmasságra, ez ettől még nem korrupciós kockázat – mondta Leventhal.
 
George Kent hozzátette: minden országnak megvannak az ilyen szerződésekkel kapcsolatban az alkotmányos követelményeik. Amerikában például sokat vitáznak erről, és az amerikai rendszer gyakran reagálni tud a közvélemény nyomására – például a TTIP vagy a kelet-ázsiai térséggel kötendő TPP megállapodás tekintetében. „Nálunk az adminisztráció feladata, hogy megmagyarázza az amerikai embereknek, hogy mit csinálunk és ez miért áll a nemzet érdekében. Most a TTIP esetében megoszlik a felelősség az európai és az amerikai hivatalnokok között, hogy megmagyarázzák a közvéleménynek, hogy miért éri ez meg mindkét félnek” – magyarázta Kent, hozzátéve: ugyanígy van ez más egyezményeknél, vagy nemzetközi tárgyalásoknál is. Most például Amerikában az Iránnal a nukleáris programjáról folyó tárgyalások vannak a figyelem középppontjában.
 
A szakértők telefonkonferenciája után Robert Riley megbízott követtanácsos válaszolt a magyar újságírók kérdéseire. A kitiltási botránnyal kapcsolatban leszögezte: a lista változatlan, és attól még, hogy a magyar kormány lezártnak tekinti az ügyet, az amerikai „policy” az ügyben nem változott, csak a beszédmód – azzal, hogy az új nagykövet megérkezett. De ez mindig így van, ha új vezető érkezik valahova – tette hozzá. A Mandiner kérdésére, hogy az új beszédmód azt jelenti-e, hogy az amerikaiak – ha nem is tekintik lezártnak – hagyják a kitiltási botrányt elfelejtődni, Riley megismételte: az ügyben semmi nem változott, a nagykövetség álláspontja sem, a médiakörnyezet viszont igen.
 

Arra a felvetésre, hogy mit szól a NAV által lefolytatott vizsgálathoz, mely szerint minden rendben volt, Riley azt mondta: örül neki, hogy volt egy vizsgálat, csakhogy a NAV saját magát vizsgálta ki. Hogy az eredmény mennyiben hiteles, azt nem tudja megítélni, de a világ nagy részén az a szokás, hogy függetlenül és a nyilvánosság előtt vizsgálják ki az ilyesmiket. De ennek a hitelességét a magyar embereknek kell megítélnie – tette hozzá.

Fotó: Németh Attila, Amerikai Nagykövetség

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
péterx
2015. március 26. 05:15
1.A "kitiltási ügy" gyakorlatilag visszhangtalan maradt , mert a közvélemény jól érzékelte , hogy ez egy mesterségesen szított ügy , ahol nem a korrupció az igazi téma... 2. A magyar kormány is jól vizsgázott : okos-korrekt-higgadt módon kezelte a helyzetet , rámutatva , hogy itt inkább az amerikaiaknak kell magyarázkodni , mert egy jogi nonsznesz , valakit bizonyíték nélkül vegzálni...
Fakutya Vigyora
2015. március 26. 00:27
Arról mesélj, milyen jogon basztátok telibe vastag vasrudakkal a Szabadság tér játszóterét és parkját?
illiberator
2015. március 25. 22:44
Ez a Riley is ugyanolyan cionista szarkavaró, akárcsak Patkányfriend haverja. Usa és a korrupció-elleni küzdelem, demokrácia védelme nevetséges maszlag! Pénz és fegyver által uralni, kifosztani a világot ez az igazi Amerika!
catalina9
2015. március 25. 16:23
Drágha Márió [Hozzászóló kiszűrése] 2015. március 25. 15:55 Ez a kitiltási izé elképesztően pitiáner húzás volt a State Department részéről..." Tellerlevél bajavideómódra tálalva... Fecni és hablaty.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!