Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Kitüntették Csányi Sándort

2015. március 15. 17:25

A pénzügyi életben betöltött meghatározó szerepe és a magyar gazdaság fellendítését elősegítő sokoldalú vezetői és támogatói tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend nagykeresztjét adományozta a köztársasági elnök Csányi Sándornak, az OTP elnök-vezérigazgatójának.

2015. március 15. 17:25

Magyarország köztársasági elnöke – a miniszterelnök előterjesztésére – a nemzeti ünnep alkalmából a pénzügyi életben betöltött meghatározó szerepe és a magyar gazdaság fellendítését elősegítő sokoldalú vezetői és támogatói tevékenysége elismeréseként Csányi Sándornak, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatójának a Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozta.

Csányi kitüntetést nagy megtiszteltetésnek tartja, s bár nagyon sok díjat kapott már a Magyar Tudományos Akadémia kitüntetésétől kezdve a különböző egyesületek díjain át Jászárokszállás díszpolgárságáig, illetve a címzetes egyetemi tanári elismerésig, ez az első állami kitüntetése. „Ez a kitüntetés egy kicsit az egész bankrendszernek is szól, amelynek stabilitásához, versenyképességéhez hozzájárulhattam az elmúlt több mint húsz évben” – mondta Csányi Sándor az MTI-nek adott nyilatkozatában. A bankcsoport elnök-vezérigazgatója úgy vélte, a kitüntetésben nagy szerepe van az OTP-vel kapcsolatos tevékenységének.

Elmondta: a bankkal nem akkor kezdődött a munkája, amikor 1992-ben az elnök-vezérigazgatója lett, már azt megelőzően is rálátása volt, amikor az akkori Pénzügyminisztériumban az OTP operatív felügyeletével foglalkozott. Értékelése szerint „az elmúlt 23 évben az OTP mindig az élen járt, nemcsak a magyar, de a nemzetközi bankpiacon is. Nemcsak a hagyományos betétgyűjtésben és hitelezésben, hanem a legkorszerűbb banki szolgáltatásokban, így például a bankkártya, a mobilbank, az internetbank területén is sikerült piaci részesedésünket megőriznünk, sőt, növeltük is az erőteljes verseny ellenére”.

Csányi Sándor utalt arra, hogy az OTP Bank működésére is hatott a rendszerváltást követő magyar gazdasági válság, amikor jelentősen visszaesett a magyar GDP. Hatott a tevékenységre a '97-es hongkongi, a '98-as orosz pénzügyi válság, de legfőképpen a 2008-as pénzügyi-gazdasági világválság, és mindezeket befolyásolták a magyar „sajátosságok” is. Ennek ellenére az OTP nem szorult állami segítségre, sőt, mindig jelentős adófizetője volt a magyar államnak – mutatott rá az elnök-vezérigazgató.

Kiemelte: az OTP-nek is van szerepe abban, hogy a magyar bankrendszer nemzetközi szinten is kiemelkedően stabil, a közelmúltban lezajlott válság vagy akár a mostani, befektetési szolgáltató cégeket érintő botrány ellenére. Rámutatott: a magyarországi bankrendszer a bankadó bevezetése, a devizahiteleseket érintő szabályozás változásai ellenére is képes volt a kihívásokat kezelni, a tevékenységét biztonságosan folytatni. A magyar bankrendszer stabilitása a magyar gazdaság versenyképességét szolgálta, és szolgálni fogja a jövőben is – hangsúlyozta Csányi Sándor.

Az OTP mellett büszke vagyok a vállalkozói tevékenységemre is, az általam tulajdonolt mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások Európa és a világ mezőgazdaságában is a legkorszerűbbek közé tartoznak” – hangsúlyozta. Hozzátette: azt a jövedelmet, amelyet ezek a vállalkozások megtermeltek, mindig visszaforgatták a cégekbe, fejlesztésre fordították. „Ezt nagyobb örömként élem meg, mintha osztalékként kivettem volna. Ezért is nagyon zavar, amikor azzal támadnak, hogy sok támogatást vettünk fel” – mutatott rá.

Csányi Sándor kiemelte: az, hogy ezek a cégek az átlagosnál több támogatást kaptak, azt is jelenti, hogy ezek a vállalkozások a többiekhez képest sokkal nagyobb összeget fektettek be újra, ruháztak be saját erőből a gazdaságba. „Ezek a cégek több mint ötezer ötszáz embert foglalkoztatnak, s nem elszigetelten működnek, hanem az adott térségek cégeivel, mint beszállítói és integrációs partnerekkel együtt tevékenykednek, így további több ezer családnak biztosítanak megélhetést. Ez érdemi hozzáadott érték az agrárszektor, de talán az egész társadalom számára, és ezen az úton szeretnénk tovább menni” – fűzte hozzá.

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2015. március 16. 12:01
Mert megérdemli. Ahogy a listán szereplő összes fideszes seggnyaló Szőcs Gézától Paczolain keresztül Szász "Nemtehetekabrókerbotrányról" Károlyig. Okádni kell ettől a rendszertől.
liberálzöld.
2015. március 16. 11:57
Akkor most offshore lovag, devizahitelen meggazdagodott mocsadék, vagy a magyar gazdaság fellendítését elősegítő sokoldalú vezető és támogató? Dönteni kellene már ....... Ahhoz meg külön gratulálok a Fidesznek, hogy márc. 15-e alkalmából kitüntetett egy Windisch-Grätz leszármazottat. Valami Haynau utódot nem találtak erre a dicső ünnepre? Mert simán beférne egy Fidesz-csapatba.
BőröndÖdön
2015. március 16. 11:36
Gondolom,a Lázár terjesztette fel a Nemzet Uzsorását...
poladegordon
2015. március 16. 11:33
Az OTP a tavalyi évet 102 milliárd forintos veszteséggel az azt megelőzőt kb. 65 milliárdos veszteséggel zárta. A kormányfő ennek ellenére indokoltnak látta a kitüntetés felterjesztésére.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!