Brit, magyar két jó barát

2015. március 11. 17:15

Az utóbbi időben mintha egy irányban mozogna a mainstream jobboldali gondolkodás: a brit és a magyar kormányfő társadalom- és gazdaságpolitikája közötti párhuzamok magukért beszélnek.

2015. március 11. 17:15
Lánczi Tamás

A harmadik közös elem a keményen dolgozó emberek támogatása. A magyar miniszterelnök évértékelő beszédében a következő 3,5 év fő céljaként a keményen dolgozó emberek felemelésének programját nevezte meg. A brit miniszterelnök évek óta használja a »hardworking people« kifejezést, a brit adó- és bérpolitika, az infláció csökkenése és a munkahelyteremtés kapcsán.

A negyedik hasonlóság a bevándorlás problematikájának tematizálása. David Cameron retorikájának évek óta az egyik leghangsúlyosabb eleme a nagy-britanniai bevándorlás megfékezése. A brit kormányfő uniós alapszerződések és alapelvek (a munkaerő szabad áramlása) módosítását követeli, hogy kormánya szigorúbban szabályozhassa a megélhetési bevándorlók ügyét (a gazdasági bevándorlók számának maximalizálása, munkanélküli segély elvonása, szociális juttatások korlátozása). Ellenkező esetben a britek akár az Unióból is kiléphetnek.

A magyar miniszterelnök már jóval a januári terrortámadás előtt felhívta a figyelmet a bevándorlás veszélyeire. Orbán Viktor kijelentette: Magyarország nem lesz a megélhetési bevándorlás következő célországa.

 

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egyetmondok
2015. március 12. 07:06
A minap volt a Mandin egy anyag a brti külügyminiszterről,aki kifejtette, hogy Putyin előbb-utóbb feladja...,mintha Ronald Reagan beszélt volna az orosz gonosz birodalomról. Cameron külügyminisztere az illető. Azt kellene valahogyan elhinnünk,hogy egyáltalán létezik,létezhet olyan politika,amely "belpolitikai" ügyekben annyira hasonló,mint a brit és magyar,ám "külpolitikai" kérdésekben annyira ég és föld,mint ugyanezen kettő... Nem, ilyen nincsen.
zippohigh
2015. március 12. 00:42
Kivéve az, hogy a britek simán feladnák az EU tagságot egy USA gazdaság szövetség fejében, mi nem.
=nessuno=
2015. március 12. 00:08
Lecseréltük a lengyeleket? Jópénzért bármit? ;) :D Van ám gyomrotok...
Pinter68
2015. március 11. 22:01
Orbán és Cameron egy platformon? Az a Cameron, aki konkrétan lehülyézte azt a szélső balos képviselőt, aki fel mert vetni valami rezsicsökkentéshez hasonló gondolatot az angol képviselőházban? Hagyjuk a hülyéskedést Lánczi! Értem én, hogy ki kell valamit találni, hogy ne látszódjon, mennyire egyedül maradt Orbán a nemzetközi porondon. De azért mindennek van határa!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!