Botka az MSZP európaiságát hangsúlyozta

2015. május 09. 11:09

Az MSZP választmányának elnöke szerint a Fidesz lebont és megtagad minden európai értéket, míg a szocialisták számára az Európai Unió nem pusztán érdek-, hanem valódi értékközösséget jelent.

2015. május 09. 11:09

Botka László a testület ülésének kezdetén, napirend előtt elmondta: május 9. kettős ünnep, a második világháború végének évfordulója, illetve 1950-ben ezen a napon tett javaslatot Robert Schuman francia külügyminiszter az európai országok szorosabb együttműködésére. Botka szerint öt év fideszes kormányzás után nem véletlen, hogy Magyarországon meglehetősen kevés szó esik ez utóbbi évfordulóról, a kormányzat kerüli a megemlékezést erről.

A választmányi elnök a főbb európai és egyben az MSZP által vallott értékek közé sorolta a sokszínűséget, a történelmi tudatosságot, a társadalmi, vallási, egyéni szabadságot, a szolidaritást, a szellem elsődlegességét, illetve a valódi demokratikus polgári erényeket, amelyeket a büszkeséggel, az önállósággal, az előrelátással jellemzett.

Botka László a Fidesz-politikát ezzel szemben úgy írta le: sokszínűség és tolerancia helyett intolerancia; társadalmi, vallási és egyéni szabadság helyett az önkormányzatiság kivéreztetése; nullára fékezett társadalmi mobilitás; megnyirbált gyülekezési és lábbal tiport sajtószabadság; előírt, kívánatos családnagyság, előírt szabadidős foglalatosság. Úgy folytatta: módszeres beavatkozás a magánéletbe és nemzetközi botrányt okozó vallási törvény, jogok helyett részrehajlással osztogatott kegyek, a leszakadók semmibevétele. Hozzátette: a nagyobbik kormánypárt politikájának célja egy olyan munkaalapú társadalom, amelyben lassan csak a lapáttal vagy gereblyével végzett közmunka a valódi munka. Botka László közölte, a Fidesz célja polgári erényeket valló emberek helyett engedelmes alattvalók nevelése.

A Nyugat helyett a Kelet a példa, összegzett. Kijelentette, az MSZP megalakulása óta következetesen képviseli az európai értékeket Magyarországon, és a szocialisták tettek a legtöbbet azért, hogy az ország több mint tíz évvel ezelőtt az EU tagjává vált. Értékeinket, politikánkat, amit a Fidesz-rezsim bukása után a választópolgároknak kínálunk erre az alapra építjük, fogalmazott Botka a választmányi ülésen.

Az ülés kezdetén egy uniós imagefilmet néztek meg a résztvevők, Botka beszédének végén meghallgatták az EU himnuszát, majd zárt ülésen folytatták a tanácskozást.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2015. május 09. 18:45
Csak a tárgyat cserélték le. A lelkesedés a régi.
sine ira et studio
2015. május 09. 18:08
annyira európai, mint a Fidesz nemzeti. Ők erre nedvesednek be, hogy európaiaknak tartják magukat, Istenem, van ilyen.
moricka13
2015. május 09. 16:06
Botka és Tóbiás Elvtársak + 10 %!Az MSZP és Önök buktak meg 2010. óta már többször is, nem a kormány. Talán már 2018-ban vannak, de mi lesz még addig? Vagy tudják 3 évvel előtte?
Papuska
2015. május 09. 13:03
Egyébként Schuman nem erről az Unióról beszélt! Schuman szerint "Európa keresztény lesz, vagy nem lesz!" Miután mi itt jókat vitatkozunk, de Európa gazdasági szerepe és súlya egyre kisebb lesz a világban, érdemes az egykori alapító gondolatait és próféciáját komolyan venni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!