Nemet mondott az EU Orbán vízummentességről szóló javaslatára

2015. május 22. 15:45

Orbán Viktor az ukránok és a grúzok vízummentes beutazását nevezte a rigai csúcstalálkozón a legfontosabb kérdésnek, amelyet azonban nem sikerült megoldani. A magyar kormányfő a találkozó egészét sikeresnek értékelte, aki a keleti partnerséget jó eszköznek tekinti a az uniós problémák, illetve a lassú gazdasági növekedés legyőzésére. A britek rugalmasabb uniót szeretnének, amit a kormányfő ésszerűnek talál.

2015. május 22. 15:45

Orbán Viktor miniszterelnök az ukránok vízum nélküli uniós beutazását nevezte rigai keleti partnerségi csúcstalálkozó legfontosabb kérdésének, amelyet azonban nem sikerült megoldani – nyilatkozta a kormányfő pénteken az M1 aktuális csatornának.

A kormányfő ismertette: Magyarország két javaslatot tett a tanácskozáson, amelyek közül egyik az ukránok és a grúzok vízummentes beutazása volt az Európai Unióba. A magyar álláspont szerint Ukrajnának azonnal meg kellene adni a vízummentességet – szögezte le, hozzátéve: a többség azonban ezt ellenezte. Azzal kapcsolatban, hogy a német kancellár szerint a kérdés akár az év végéig megoldódhat, Orbán Viktor úgy felelt: ezt most kellett volna megoldani, így mindez „a be nem látható jövőbe tolódott”. 

Beszámolt arról a magyar javaslatról is, amely szerint Azerbajdzsánt a többi keleti partnerségbe bekapcsolódott országtól külön kellene kezelni, hogy minél hamarabb létrejöhessen egy stratégiai megállapodás a gyors energetikai együttműködés érdekében. Orbán Viktor kulcsországnak nevezte Azerbajdzsánt, mert, mint mondta Oroszországon kívüli területekről Európába gázt belátható időn belül csak innen lehetne szállítani. 

A David Cameron brit miniszterelnökkel folytatott tárgyalásáról a kormányfő úgy számolt be: megvitatásra alkalmas változtatásokat javasolnak a britek az Európai Unióban. Ezek közé sorolta a jóléti rendszerrel való visszaélés, a migráció megfékezése vagy a túlszabályozottság kérdéseit. Rugalmasabb uniót szeretnének – ismertette Orbán Viktor, amelyet a magyar miniszterelnök ésszerűnek ítélt. 

A kormányfő a csúcstalálkozó egészét értékelve azt mondta: minden eszközt meg kell ragadni annak érdekében, hogy az unió leküzdje problémáit, a lassú gazdasági növekedést és a romló versenyképességet. A keleti partnerség jó eszköz lehet erre, ugyanakkor úgy fogalmazott: „talán kicsit bátrabbak is lehettünk volna a mai napon, én fél szívvel mondom azt, hogy sikeres volt a mai megbeszélés”. 

Az uniós tagországok a keleti partnerségi programban részt vevő országokkal – Örményországgal, Azerbajdzsánnal, Fehéroroszországgal, Grúziával, Moldovával és a háborús konfliktus sújtotta Ukrajnával – tanácskoztak a kapcsolatok fejlesztéséről a lett nemzeti könyvtár épületében.

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2015. május 23. 12:55
Vizummentesseget az ukranoknak? Viktor a rohadt eletbe, legalabb te legyel mar esznel... Mondjuk a konfliktust megoldana, mert masnapra kiurulne az orszag.
egyetmondok
2015. május 22. 21:52
Vízum nélkül az ukránok ? Ez akkor a mai "Ennél lejjebb nincsen !" fideszes sztori.
korona
2015. május 22. 20:35
(bemásoltírás)---------------------------------------------------------------- MINDEKÖZBEN: ELHUNYT LIPUSZ ZSOLT MAGYAR TÖRTÉNÉSZ 51 ÉVES VOLT Elhunyt Lipusz Zsolt, a kurucok történelemtanára - tragikus hirtelenséggel érkezett a behívó a Hadak útjáraReklám Május 21-én a partiumi Székelyhídon tragikus hirtelenséggel elhunyt portálunk nagyra becsült szerzője, Lipusz Zsolt. A "kurucok történelemtanárának" csupán 51 évnyi e világi szolgálat jutott. Barátunk, harcostársunk nemcsak tanította, hanem alakította is történelmünket, melynek most végérvényesen részévé is vált. Fáradhatatlan harcával sokunknak mutatta az irányt a szebb jövő felé vezető ösvényen, de most egyenesen a Hadak útjára kapta a visszautasíthatatlan behívóparancsot. A jövőben bajtársunk nélkül, de maradandó munkája örökségével próbáljuk továbbszítani az általa gyújtott lángot, amíg annak tisztítótüzéből el nem jutunk a magyar feltámadáshoz. (KurucInfó) --------------------------------------- Hozzátartozóinak, rokonainak, barátainak a legőszintébb részvétem. Nyugodjon békében. ________________________________________
Gregorius
2015. május 22. 19:32
Nem túl jó ötlet az ukránoknak ebben a helyzetben vízum mentességet adni, mert ki tudja kik jönnének ukrán papírokkal. Ha ne adj Isten eldurvulna a helyzet és a zavargások a közelibb területekre is kiterjednének, akkor a harcok elől menekülőket úgyis beengednénk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!