Schiffer: Nem Görögország, hanem a tőke Európája van csődben

2015. július 01. 14:51

Görögország védelmére kelt az LMP társelnöke, aki szerdai sajtótájékoztatóján felszólította az Európai Bizottságot és az uniós intézményeket, hogy ne követeljenek több megszorítást Görögországtól, és tárgyaljanak a görög adósság részleges elengedéséről.

2015. július 01. 14:51

Az LMP szerint nem Görögország van csődben, hanem a tőke Európája, a Juncker-Schulz féle Európa. Schiffer András, az ellenzéki párt társelnöke szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján felszólította az Európai Bizottságot és az uniós intézményeket, hogy ne követeljenek további megszorításokat Görögországtól, hanem kezdjenek tárgyalásokat az adósság legalább egy részének elengedéséről. Leszögezte: a csődhelyzetet nem a jelenlegi, Sziriza-kormány idézte elő, hanem „a Fidesz és a szocialisták testvérpártjai”, az Új Demokrácia és a szociáldemokrata párt, amelyekkel viszont az unió együttműködött, akkor is, amikor nyilvánvaló volt, hogy „szétlopják Görögországot”.

A társelnök-frakcióvezető szerint az unió által Görögországnak kínált megoldás nem vezeti ki az országot a válságból, a „mentőcsomag” a német és a francia bankok megmentéséről szólt. A megszorítások alá kényszerített Görögország csak növelte adósságát, az európai spekulatív tőke paradicsoma lett, ezzel áll szemben a görög kormány beruházó politikája – jegyezte meg. Az eurózóna a XXI. századi gyarmatosításról szól, „csak most nem tankokkal, hanem bankokkal mennek gyarmatosítani a nagytőke képviselői” – tette hozzá –, a magországok által elképzelt kétsebességes Európa pedig „falnak viszi” az egész uniót. Hangsúlyozta: a görög válság Magyarországról és a kétsebességes Európa katasztrofális következményeiről, a periféria felzárkózásáról is szól. Magyarország csak akkor tudja érvényesíteni  saját nemzeti érdekeit, ha szoros együttműködést alakít ki Kelet-Közép-Európa és Dél-Európa országai között, és alternatívákat kínál az uniónak – jelentette ki.

 

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsinagóga Gyurcsány Orbán
2015. július 02. 09:30
a TV-ben egy közgaszdás hosszasan fejtegette hogy a "hitelválságért" a hitelezők legalább annyira felelősek Ahogy te se adsz egy hajléktalannak 10 Milliós kölcsönöket, úgy a nyugati bankoknak is FEL KELETT VOLNA MÉRNIÜK A GÖRÖGÖK HITELKÉPESSÉGÉT fŐLEG ÚGY HOGY ERRE KEMÉNY TÖRVÉNYEK VANNAK HITELKÉPESSÉG VISZGÁLAT A NEVE
Zsinagóga Gyurcsány Orbán
2015. július 02. 09:28
Kifejti: döbbenetes, ahogy a Trojka elhárít magától minden felelősséget és nem hajlandó beismerni, hogy téves elméleti modellek alapján hibás prognózisokat követett. Még inkább meglepő azonban, hogy az európai vezetők mit sem tanultak ebből. A hitelezők most is makacsul kitartanak követelésük mellett, hogy Görögország GDP-arányosan 3,5 százalékos elsődleges (hiteltörlesztéstől megtisztított) költségvetési többletet produkáljon 2018-ra. Úgy vélte: ez nem egyéb büntető intézkedésénél, mivel teljesítése szükségszerűen a gazdaság további visszaesését vonja maga után. Sőt, az ország még akkor sem lesz képes kilábalni a recesszióból, ha adósságát minden korábban elképzeltnél nagyobb mértékben elengedik, ám a népszavazáson engednek a hitelezők követeléseinek. A többi http://www.ma.hu/kulfold/253827/Joseph_E_Stiglitz_Gorogorszagot_terdre_kenyszeritik_a_demokracia_a_tet
Zsinagóga Gyurcsány Orbán
2015. július 02. 09:28
Erről ír Project Syndicate blogjában Joseph E. Stiglitz Nobel-díjas közgazdász, a Columbia Egyetem professzora. Gazdasági szempontból a hitelezők által öt éve Görögországra kényszerített program valóságos katasztrófát okozott a GDP 25 százalékos visszaesésével. "Soha nem tapasztaltam még ehhez hasonló mértékű, szándékosan előidézett gazdasági visszaesést, ami ilyen katasztrofális következményekkel járt volna. A munkanélküliség például a görög fiatalok körében 60 százalékos" - fogalmaz a közgazdász.
Zsinagóga Gyurcsány Orbán
2015. július 02. 09:28
berzsian56 2015. július 2. 09:16 „A görögöket nem a pártok döntötték be, hanem a frankfurti haverok.” PONTOSAN!!!!!!!!!! „Most majd végignézhetjük ,kivel fogják lenyeletni ezt a hiányzó háromszázhúsz milliárdot.” A „hiteleket” a görögök eddig is arra kapták hogy abból fizessék a német bankok által korábban adott hitelek kamatait!!!!!!! Miért nem olvasol figyelmesen Mandinert? Joseph E. Stiglitz: Görögországot térdre kényszerítik, a demokrácia a tét A görög adósságtörlesztésről kitört csatározás valójában sokkal inkább a hatalom és a demokrácia viszonyáról, mint pénzről és gazdaságelméleti kérdésekről szól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!