A magyar határra nem, a szlovénre csak lassan érkeznek a migránsok

2015. október 18. 14:17

„Gyakorlatilag eseménytelenül telnek az órák” – jelentette Kovács Zoltán kormányszóvivő a horvát határról. Szlovénia eközben kisebb adagokban fogadja Horvátországból a migránsokat, ezért több százan feltorlódtak a horvát-szlovén határnál. A szerb szociálisügyi miniszter szerint a magyar fal nem fog megállítani senkit. Migrációügyi körkép.

2015. október 18. 14:17

Gyakorlatilag eseménytelenül telnek az órák a magyar-horvát zöldhatár alig 24 órával ezelőtti lezárása és a magyar-szlovén határon szombat délelőtt bevezetett ideiglenes határellenőrzés életbe lépése óta – közölte a kormányszóvivő a vasárnap délelőtt Nagykanizsán tartott tájékoztatón.

Kovács Zoltán felidézte, hogy szombaton nulla órakor lépett életbe a magyar-horvát zöldhatáron a határzár, szombat délelőtt pedig a kormány – értesítve a szlovén és az európai uniós feleket – ideiglenes jelleggel, a schengeni kritériumoknak megfelelően állította vissza a határellenőrzést. Utalt rá, hogy ez utóbbit az a rédicsi „incidens” indokolta, amikor mintegy 150 migráns szlovén oldalon megjelent a magyar határ közelében, de azt nem lépte át. „Gyakorlatilag eseménytelenül telnek az órák”  – jelezte Kovács Zoltán.

Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó a tájékoztatón azt mondta: péntek nulla órától szombat nulla óráig a szerb, a horvát és a szlovén határszakaszokon összesen 870 migránssal szemben kellett intézkedni. Hozzátette, hogy ennek többsége az a 859 migráns, akiket nem sokkal péntek éjfél után, a határzár elrendelésekor Zákánynál még beengedtek Magyarország területére, de már ők sincsenek a térségben. A szerb határszakaszon nyolc, a szlovén határon, Tornyiszentmiklósnál két emberrel szemben intézkedett a rendőrség – mivel ott nincs határzár, ellenük szabálysértési eljárás indul –, az országhatártól távolabb pedig egy embert fogott el a készenléti rendőrség az eltelt 24 órában.

390 ezer migráns érkezett január óta, a felét regisztráltuk

Az összesített adatok szerint idén eddig 390 646 migráns ellen kellett intézkedni, közülük 176 424 nyújtott be menekültügyi kérelmet, de ez utóbbi eljárások többségét meg kellett szüntetni, mert az érintettek „eltűntek”. Mostanáig 750 emberrel szemben indult büntetőeljárás – közölte. A tranzitzónákban 579 migráns nyújtott be menekültkérelmet, a magyarországi menekülttáborokban pedig jelenleg 522-en vannak. Embercsempészés miatt idén eddig 1166 emberrel szemben indított büntetőeljárást a rendőrség – ismertette Bakondi György.

Egy kérdésre válaszolva a miniszterelnöki főtanácsadó elmondta: a csekély mozgás ellenére továbbra is indokolt a nagyszámú katonai és rendőri jelenlét a horvát és a szlovén határon, hiszen még csak alig 24 óra múlt el az újonnan bevezetett intézkedésektől számítva. Figyelemmel kísérik a horvát, a szerb, a macedón és a görög térségből érkező migránsok mozgását, illetve az Ausztriában és Németországban zajló intenzív vitákat a migránshelyzetről.

Arra a felvetésre, hogy a menekültáradat miatt pluszkiadásokra kényszerült települések számíthatnak-e a költségeik megtérítésére, Kovács Zoltán kormányszóvivő elmondta: az önkormányzatoknak megvan a lehetősége arra, hogy vis maior és egyéb alapokból a kiadásaik megtérítését kérjék, erről hamarosan dönteni is fognak. Felidézte ugyanakkor azt is, hogy a kormány legutóbb 17 milliárd forintot hagyott jóvá a migrációs helyzet, illetve az ezzel összefüggő károk rendezésére.

Szlovénia csak lassan fogadja a migránsokat

Amióta Horvátország életbe léptette a C-tervet, vagyis a szlovén határra szállítja a migránsokat, és nem irányítja többet a menedékkérőket a magyar határra, mindössze háromezren hagyták el Horvátországot – közölte a horvát sajtó vasárnap. Miután a magyar kormány pénteken éjfélkor elrendelte a magyar-horvát zöldhatár lezárását, Horvátországból a legtöbb migráns a macelji és muraszerdahelyi (Mursko Sredisce) határátkelőkön lépett be Szlovéniába, továbbá 642-en a Zágrábhoz közeli Breganán – közölte a szlovén rendőrség.

 

Boštjan Šefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára szombaton a sajtónak úgy nyilatkozott: Ljubljana 2500 migránst tud fogadni naponta, de az sem baj, ha kétszázzal több, majd hozzátette: a horvát hatóságok eddig tartják magukat a megbeszéltekhez. Vasárnap a szerb-horvát határon lévő opatováci befogadóállomásról Csáktornyára egy újabb vonat érkezett tele migránsokkal. Šefic kijelentette: az áteresztés üteme attól függ majd, hogy Szlovéniában milyen gyorsan tudják lefolytatni a regisztrációt, valamint, hogy mennyi bevándorlót tudnak Ausztria felé irányítani.

Több száz migráns várakozik a szerb-horvát határon

Több száz migráns várakozik arra Szerbiában, hogy folytathassa útját Horvátország, majd Szlovénia felé, a Blic című belgrádi napilap internetes oldalának beszámolója szerint vasárnap délelőtt körülbelül 20 autóbusz várt arra, hogy átengedjék a szerb-horvát határon. A migránsok egyelőre nem tartózkodnak néhány napnál tovább Szerbiában, de az ország felkészült arra az esetre is, ha jelentősen meghosszabbodna az itt-tartózkodási idő – jelentette ki Nenad Ivanišević szerb szociálisügyi államtitkár vasárnap a szerbiai közszolgálati televízióban (RTS).

A magyar-horvát és a magyar-szerb határon felállított kerítésre utalva kiemelte: a határfalak emelése nem jelent megoldást, azok nem tudják megállítani a migránsokat az Európai Unióba vezető úton. Hozzátette, hogy a legújabb, a magyar-horvát zöldhatáron épített határzár sem fogja jelentősen megváltoztatni a migránsok útját, mert – mint fogalmazott – azokat, akik a háború elől menekülnek, semmilyen fal nem állíthatja meg. 

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2015. október 18. 16:32
"A magyar-horvát és a magyar-szerb határon felállított kerítésre utalva kiemelte: a határfalak emelése nem jelent megoldást, azok nem tudják megállítani a migránsokat az Európai Unióba vezető úton" Amíg erre nem próbálkoznak, addig azt kell mondjam, hogy működik a dolog, ti meg tökhülyék vagytok, hogy nem csináljátok.
Csigorin
2015. október 18. 15:53
"azokat, akik a háború elől menekülnek, semmilyen fal nem állíthatja meg" tessenmondani az EU hataran hol van haboru? amugy meg a fasztnem csak loni kell.
Türelem
2015. október 18. 15:51
Reméljük, hogy eseménytelenül telnek majd napjaink. Ezt nem mondhatják el angolok. Londonban kiszivárogtattak két titkos email üzenete. A lényege, hogy Tony Blair egy évvel az iraki háború kirobbantása előtt felajánlkozott Bush elnöknek. Megüzente, hogy kész mindent megtenni annak érdekében, hogy nemzetközi szinten elfogadtassa, Szaddam tömegpusztító fegyverekkel rendelkezik, s magát Londont is fenyegetik a rakétái. Powell megszervezte Bush texasi farmján az elnök és Blair találkozóját, ahol lényegében megállapodtak az Irak elleni háborúban, anélkül, hogy valóban bizonyítékok lettek volna a birtokukban. Ismert, hogy az amerikaiak azóta sem találtak semmit. Bocsánat, a kőolaj kutakat. Kiszivárgott az is, hogy Powell email anyagait örökölte Rice is, majd megkapta Hillary Clinton is, aki azokat a magánszerverén tárolta. A baloldal valós genezisét adja Powell azon, Bushnak küldött levele, mely szerint Anglia kész mindent megtenni, azt, amit csak kérnek tőle. Az embernek egyből a magyar baloldal, élén Ferivel jut az eszébe. Adódik a kérdés, kinek és miért állt érdekében most kiszivárogtatni mindezeket?
Akitlosz
2015. október 18. 15:44
"Nenad Ivanišević szerb szociálisügyi államtitkár vasárnap a szerbiai közszolgálati televízióban (RTS). mert – mint fogalmazott – azokat, akik a háború elől menekülnek, semmilyen fal nem állíthatja meg." Mert milyen háború van Szerbiában, hogy el kell onnan menekülni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!