Európai iszlám: zsákutca, amely nem is létezik

2015. október 16. 16:33

A probléma – számos egyéb dolog mellett – az, hogy Európa igen nehezen értelmezhető a kereszténység nélkül és igen nehezen az iszlámmal.

2015. október 16. 16:33
Hegedős Soma

A probléma – számos egyéb dolog mellett – az, hogy Európa igen nehezen értelmezhető a kereszténység nélkül és igen nehezen az iszlámmal. Már maga az »Európa« kifejezés is sok tekintetben kötődik a keresztény identitású országok összefoglaló elnevezéséhez. (Egyáltalán, az európai országokban mi volt a közös mag, ha nem éppen a kereszténység?) Ahogyan azt a nagy tiszteletben álló és a közelmúltban elhunyt Zlinszky János Professzor Úr is sokszor hangsúlyozta, Európa a görög bölcseleti rendszeren, a római jogon és a kereszténységen alapszik. Ezek nélkül Európa valóban csak egy földrajzi elnevezés lenne, de nem az. Európa nem piac, nem gazdasági rendszer, nem is egy államrendszer, vagy unió. Hanem elsősorban egy értékközösség, mondhatni kultúrközösség. Manapság természetesen nagy divat kritizálni a kereszténységet és a kongó templomokról vicceket mesélni, de a keresztény erkölcsi alapok nélkül Európa ma nem lenne az, ami. Ez alighanem tény. Napjaink leghíresebb, egyébként alapvetően ateistának tartott filozófusa, Jürgen Habermas mondta ki, hogy olyan modern értékeink, mint a szabadság ideája, az emberi jogok, stb. mind-mind a zsidó igazságfogalom és a keresztény szeretetetika alternatíva nélküli (!) örökségei. Max Weber bontotta ki a szabad piacgazdaság (kapitalizmus) kialakulásának alapjait a protestáns-keresztény etikából. Egy tucatnyi másik gondolkodó a nyugati civilizációs folyamatok, az európai »társadalomfejlődés« legalapvetőbb mozgatórugójaként jelölte meg a kereszténységet. Egy másik feltűnő értekezés pedig a XX. század egyik legnagyobb gondolkodójától, Bibó Istvántól származik: Bibó szerint az egész társadalomfejlődésben az nevezhető fejlődésnek és jövőbe mutatónak, amely az embert embertől gyötrő félelem feloldása és ennek legfőbb eszközeként a társadalomtechnikák humanizálása, racionalizálása és moralizálása felé mutat. Tehát nem a gazdasági növekedés, a GDP, meg hasonló mérőszámok mutathatnak rá egy társadalom fejlődésére elsődlegesen. Márpedig Bibó szerint éppen ebben a fajta társadalomfejlődésben valósított meg éppen a kereszténység csúcsteljesítményt. És mintha éppen ez a fajta társadalomfejlődés hiányozna teljesen az iszlám világból.

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hora
2015. október 17. 11:41
Nem lenne az iszlámmal semmi baj, HA átvenné a liberális értékrendet...:))) Bruhahaha! Helyette esélyesebb, hogy az európai honos nép fogja.pech.
berzsian56
2015. október 17. 10:08
A zsidó -keresztény európai kultúra a közös gyökerek ellenére sem létezik, és nem is létezett soha. A renrszerváltás előtt ezt kifejezést elvétve sem használtuk, csak ma szeretnék a Lukácson szocializálódott liberális gondolkodók beleverni a fejekbe. Ahogy Nietzsche mondta: az európai kultúra alapja a görög. Kiterjeszte Földközi -tengeri kultúraként emlegetik. Azaz ,a görög-római ,latin kultúra. Akik ma a latint halott nyelvként emlegetik elfelejdkeznek róla, hogy minden magasabbrendű szellemi kifejezést ma is latinul használunk. A jogi kifejezések, az orvostudomány, a vegyészet, a gyógyszerészet , ma sem létezhet nélküle.
Vezetéknév Utónév
2015. október 16. 21:51
A szerzőnek csak részben van igaza. Bár a kereszténység eredeti tanítása egalitárius, a modern európai demokráciák nagyrészt épp a keresztény abszolutizmus és az ellenreformáció illiberalizmusa ellenében jöttek létre, lásd. felvilágosodás. Európa szekuláris kontinens, amit nem vallási dogmák irányítanak, hanem gazdasági érdekek és demokratikus kompromisszumok. Aki a muszlim népesség gyarapodására nem a tudományok és a demokráca népszerűsítésével, hanem kereszténység befolyásának növelésével válaszolna, az maga is a szekularizációt és a modern európaiságot támadja.
csurcsányi
2015. október 16. 20:53
Romában azt mondták:Hanibal ante portas!Európa ma azt mondhatja hogy iszlám ante portas.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!