Fizetőssé válhatnak az iskolai szakkörök és az énekkar is

2015. december 15. 10:00

Több ponton is megváltoztatná a köznevelési törvényt a kormány honlapján megjelent tervezet. Csökkenne az ingyenesen igénybe vehető iskolai szolgáltatások köre, fizetni kéne többek között a szakkörökért és az énekkarért is. A tervezetben egy külön rész foglalkozik azzal, hogy kik számítanak „lemorzsolódással veszélyeztetett tanulónak”, és hogy hogyan kéne segíteni az ilyen diákokat.

2015. december 15. 10:00

Több szempontból is módosítaná a köznevelési törvényt a kormány a honlapján nyilvánosságra hozott tervezet szerint. Szűkülne az ingyenesen igénybe vehető szolgáltatások köre, fizetőssé válnának többek között az iskolai szakkörök és az énekkar is. A tervezetben egy külön rész foglalkozik azzal is, ki számít „lemorzsolódással veszélyeztetett tanulónak”, mit kell tenni az ilyen diákokkal.

Kevesebb ingyenes szolgáltatás 

A nyilvánosságra hozott rendelet a köznevelési törvényt módosítaná. A tervezet szerint ezentúl nem lenne térítésmentes az első szakképesítésre való felkészülés, ennek keretében a gyakorlati képzéshez biztosított munkaruha, egyéni védőfelszerelés és tisztálkodási eszköz, a szintvizsga, a különbözeti vizsga, a javítóvizsga, a szakmai alkalmassági vizsga, a pályaalkalmassági vizsgálat. Fizetőssé válna ezeken kívül a tanulói jogviszony ideje alatt az első szakmai vizsga, valamint a tanulói jogviszony fennállása alatt megkezdett vizsga esetén a pótló szakmai vizsga és első alkalommal a javító szakmai vizsga.

Fizetni kéne továbbá a tanulmányi és szakmai versenyekért, a diáknapokért, az énekkarér, az egyéb művészeti tevékenységekért, az iskolai sportkörökért, a házi és iskolák közötti bajnokságokért és versenyekért.

Bekerülne ugyanakkor a törvénybe az ingyenes étkezés, és a térítésmentes második szakképzés.

Veszélyeztetett diákok

A tervezetben egy külön rész taglalja, hogy ki számít „lemorzsolódással veszélyeztetett” tanulónak. Ide értendők azok a diákok, akiknek átlaga félévkor nem éri el az a közepes szintet vagy megbuktak valamiből, továbbá akiknek a magatartása hármas vagy annál rosszabb. Az átlagosnál több figyelmet kell szentelni az évismétlőkre, valamint azokra, akiknek száz óránál több igazolatlan hiányzása van.

Veszélyeztetett tanulónak számítanának a menekültek és a gyámügyi nevelésbe vett diákok is. Ezen felül azoknak a tanulóknak a lemorzsolódásától is tartani kell, akiknél egyidejűleg két feltétel is teljesül az alábbiak közül: az adott tanévben tíz igazolatlan hiányzása van, kiemelt figyelmet igényel, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, legalább egyszer megszakította a tanulmányait, gimnáziumból szakközépiskolába vagy szakiskolába átiratkozott, esetleg szakközépiskolából szakiskolába ment át, vagy a középfokú oktatásba 15. életévének betöltését követően lépett be.

Mivel a kormány célja, hogy csökkentse a lemorzsolódást, így a tervezet szerint ezekre a tanulókra külön figyelniük kell az iskoláknak.

Összesen 184 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vörös Gyuláné
2015. december 15. 21:35
Bocs, ha már más is berakta, de nincs időm végigolvasni a 170 hsz-t. Szóval, NEM lesz fizetős: http://eduline.hu/kozoktatas/2015/12/15/fizetos_szakkorok_nem_ingyenes_szakkepzes_30GRFB
Tintamin
2015. december 15. 17:12
Én mindennapi énekórát és fociedzést szeretnék végre, abból mi lesz!?!?!?!
Tintamin
2015. december 15. 16:36
Bazmeg, az idióta Kövér meg most ugatja ki a lelkét, hogy "KURVAANYÁK SZÜLJETEK NEKÜNK KÖLKÖKET MÉG!" illetve "TEHERBE!!" Hát ide érdemes....
Szúnyog
2015. december 15. 15:18
Az elmúlt órák nyáladzóinak: http://mandiner.hu/cikk/20151215_koznevelesi_allamtitkarsag_nem_kell_fizetni_a_szakkorokert Most folytathatják másutt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!