Morgan Stanley: Nagyon javul Magyarország sérülékenységi mutatója

2016. február 15. 12:49

A Morgan Stanley Portfolio.hu által idézett elemzése szerint régiónkban Magyarország sérülékenysége javult a legjobban az elmúlt időszakban, különösen a folyó fizetési mérleg és a külső adósság terén mutatott jó adatok miatt. Az elemzőközpont szerint a következő negyedévekben még tovább javulhat Magyarország relatív pozíciója, ami jó előjel lehet egy leendő felminősítéshez.

2016. február 15. 12:49

A Portfolio.hu idézi a Morgan Stanley elemzését, amely az egyes országok sérülékenységi mutatóiról szól. A VSI (Vulnerability Scoring Indicator) index több fontos, a befektetők által kiemelten figyelt mutató alakulását tartalmazza.

A Morgan Stanley elemzése szerint régiónkban Ukrajna a leginkább kiszolgáltatott ország a költségvetési adatai és külső körülményei miatt. A második legkiszolgáltatottabb állam Szerbia. Régiónkban Törökország és Horvátország is rosszabbul teljesít hazánknál. Az elemzés szerint egy csoportba került Magyarország, Lengyelország és Oroszország, míg Románia és Csehország tartozik a legkevésbé kiszolgáltatott régiós országok közé.

A Portfolio.hu által idézett elemzés leszögezi: 2008-ban még Magyarország volt a leginkább kiszolgáltatott gazdaság a VSI mutató alapján, ám a külső sérülékenység tekintetében bekövetkezett látványos fordulatnak köszönhetően sokkal biztonságosabb jelenleg. 

Az adatok szerint hazánk helyzete javult a legnagyobb mértékben hét év alatt a sérülékenység tekintetében. Legjobban a folyó fizetési mérleg és a külső adósság terén javultak a magyar adatok, most hazánknak van a legerősebb külső pozíciója a régiós feltörekvő térségben. Az államadósság még mindig magas, de a kamatterhek és a hiány jól alakultak az elmúlt években.

A Morgan Stanley szerint a következő negyedévekben még tovább javulhat Magyarország relatív pozíciója, ami jó előjel lehet egy leendő felminősítéshez, mely során hazánk ismét a befektetésre javasolt országok közé kerülhet.

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolka50.50
2016. február 15. 19:09
Megint egy rossz hír a háztáji libsibolsijainknak, de majd megmagyarázzák.
khomeini
2016. február 15. 17:22
ajrópasegíccs!!!
Fer70
2016. február 15. 14:42
Á, ez is csak 1 "észak-balkáni történet", ugye Lajbi.....
gudmen
2016. február 15. 13:55
aljas huzás volt az mszp-töl a devizahitel..és hasonloan aljas a fidesztöl a 256-os forintositás..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!