Varga: A nulla költségvetési hiány a cél

2016. február 17. 09:00

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatóján elmondta: a 2017-es költségvetésnél már azon dolgozik a minisztérium, hogy egyáltalán ne legyen költségvetési hiány. Varga arról is beszélt, hogy a Nemzetközi Valutaalap és a Morgan Stanley multinacionális pénzügyi szolgáltató egyaránt kedvezően értékelték a magyar gazdaságpolitika eredményeit.

2016. február 17. 09:00

A nemzetközi intézmények egyre inkább elismerik Magyarország gazdasági eredményeit, teljesítményét, kedden újabb megerősítés érkezett, ezúttal az IMF részéről — mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden Budapesten sajtótájékoztatóján.

Most már jöhet a deficit nélküli költségvetés?

Varga Mihály kiemelte: hétfőn a Morgan Stanley pénzügyi szolgáltató csoport olyan értékelést hozott nyilvánosságra, hogy az elmúlt időszakban, a válság óta a magyar gazdaság sérülékenysége csökkent a legnagyobb mértékben a régióban, kedden pedig az IMF adott hasonlóan kedvező értékelést Magyarországról.

A tárcavezető utalt arra, hogy a tavalyi, nominálisan 750-800 milliárd forintos évi hiányt jelentősen le akarja faragni a nemzetgazdasági tárca. A miniszter elmondta: a nemzetgazdasági tárcánál azon dolgoznak, hogy már 2017-re úgy állítsák össze a költségvetést, hogy annak a hiánya nulla legyen.

Varga Mihály kifejtette: szokásos éves felülvizsgálata után a Nemzetközi Valutaalap jelentésében rögzítette, hogy jelentős mértékben csökkent Magyarország pénzügyi sérülékenysége. A Morgan Stanley elemzői hasonló következtetésre jutottak, hétfőn kiadott tanulmányuk szerint 2008 óta Magyarország erősítette legjobban a válságállóságát a régióban — tette hozzá Varga Mihály.

IMF: Vállalkozásbarát üzleti környezet kellene

Varga Mihály kitért arra: az IMF a nyilatkozatban elismerően említette az robusztus gazdasági növekedést, a GDP-arányos államháztartási deficit és az államadósság GDP-hez mért arányának alakulását, csökkenését. A gazdaságpolitika eredményei között tettek említést az adósság szerkezetének változásáról, az alacsony inflációról, az adóbeszedés hatékonyságának növeléséről és a gazdaság kifehérítéséről — sorolta Varga. 

A nemzetgazdasági miniszter rámutatott: az IMF megítélése szerint a pozitív tendenciák fenntartása érdekében az eddigi eredményes gazdaságpolitikai lépések után elő kell segíteni, hogy a gazdasági növekedés fő motorja a magánszektor legyen. Ehhez vállalkozásbarát üzleti környezetre, javuló versenyképességre és jól működő, rugalmas munkaerőpiacra van szükség — fűzte hozzá. 

Kiemelte: ezek túlnyomórészt egybeesnek a kormányzati elgondolásokkal, mivel a magyar gazdaságpolitika a fő hangsúlyokat a jövőben is a foglalkoztatás további bővítésére, a fegyelmezett államháztartási gazdálkodás fenntartására, a gazdasági növekedést segítő lépések megtételére helyezi, és igyekszik csökkenteni a negatív kockázatok hatásait.

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gudmen
2016. február 17. 13:56
ezek a számok teljesen irrelevánsak..tök mindegy, hogy 1%-kal nö a GDP...vagy 3 dollár több az export.. a lényeg, a jogállam müködésképtelensége...hosszutávon ez fog visszaütni...és az, hogy bármelyik párt került kormányra ( kettö közül) nem volt visszatartoerö, az ipari mértékü lopásban jeleskedtek..és a mai napig sincs ebben változás..a fidesz egész iparágakat sajátit ki...nincs ügyész aki vádat emelne se mazsopos se fideszes bünözö ellen..aztán ha a csoda folytán eljutnak az ügyek biroságik..ott nem lesz biro aki elitélje ezeket a gazembereket... igy megy ez 25 éve...ezért maradunk balkán alja még 25 évig... pápá csehország, szlovénia, lengyelország, szlovákia hello uganda, togo, csád, bulgária
blackened
2016. február 17. 10:14
Szlovákia nemzeti összterméke egy főre vetítve. 25%-kal magasabb ,mint a magyaré,pedig 10 évvel ezelőtt még egyformán álltunk...előtte simán vezettünk... A bérek is sokkal magasabbak?Mi van itt ebben az országban,hol a pénz?
liberálzöld.
2016. február 17. 09:59
Igen! Az IMF is csak a vállalkozásbarát környeztet hiányolja. Azon túl elismerően nyilatkozik. Ami röviden annyit jelent, hogy a Fidesz kormány kivonta az IMF által elvárt mennyiségű pénzt az oktatásból az egészségügyből és a szociális ágazatból. Mindent megtett a Fidesz amit az IMF elvárt és még pénz sem kellet kölcsönöznie hozzá. Sima győzelem befektetés nélkül.
Morgen
2016. február 17. 09:38
Ha elárasztanak bennünket migránsokkal, akkor felesleges álmodozni. Egyensúly akkor lesz, ha az adósság is nulla lesz. Ilyen állam meg nincs. A PPIT meg ugyebár.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!