Varga: Az államadósság 5%-al csökkent 2010 óta

2016. február 10. 08:47

A nemzetgazdasági miniszter egy kerekasztal beszélgetésen elmondta: a bruttó államadósság előzetes számítások szerint GDP-hez mérten 75,8%-ra mérséklődött. Az államadósság szintje 2010 végén még elérte a 80,6%-ot.

2016. február 10. 08:47

A mostani világgazdasági bizonytalanságok közepette a kormánynak az ország cselekvőképességét fenntartó gazdaságpolitikát kell folytatnia - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Budapesti Corvinus Egyetemen kedden megtartott kerekasztal-beszélgetésen, írja a portfolio.hu. A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: ebből a szempontból is fontos, hogyan alakul az államadósság szintje. A tavalyi kedvező makrogazdasági folyamatoknak is köszönhető, hogy az előzetes számítások alapján a magyar államadósság a GDP-hez mérten 75,8 százalékot ért el 2015 végén - fűzte hozzá.

Varga kiemelte: a következő években sem lehet visszatérni a fiskális politika fellazításához, „ezt nem érdemes újból kipróbálni”. Egyúttal viszont a túlzott fiskális szigor sem lehet válasz egy esetleges világgazdasági kihívásra, mert az visszafogná a gazdasági növekedést, megnövelhetné a munkanélküliséget. A további teendők kapcsán aláhúzta: még mindig nagyon magas az államháztartást tekintve az újraelosztás, ennek mérsékléséhez szükség van az állami bürokrácia csökkentésére. Varga Mihály szerint egyre inkább érik az ország felminősítése, idén a nagy nemzetközi hitelminősítőknek meg kell hozniuk ezt a döntést, azért is, mert a piac már elismerte a magyar gazdaság makrogazdasági teljesítményét.

A hazai gazdaság helyzetének javulását mutatja az is, hogy napjainkban - a közmunka és a versenyszféra hatását is beszámítva - 560 ezerrel dolgoznak többen Magyarországon az öt évvel ezelőtti helyzethez képest, ezeknek a dolgozóknak a kétharmada a versenyszférában talált munkát - tette hozzá. Varga Mihály az ország gazdasági sikerei között könyvelte el, hogy tavaly rekordszintet ért el a külkereskedelmi többlet. Ebben nagy szerepe volt annak, hogy az elmúlt években jelentősen fejlődött az ország feldolgozóipara, a járműipar és a magyarországi gyógyszergyártás. A következő évek fejlesztési irányait az ország új iparpolitikai koncepciója szabja meg - mondta a miniszter.

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2016. február 10. 11:25
„Az állam likvid pénzeinek apasztásával ugyan sikerült elérni, hogy nettó negatív állampapírkibocsátás valósulhasson meg az utolsó negyedévben, de ez csak ideiglenes állapot, ami után gyorsan vissza kell állítani a likvid tartalékot a biztonságos működés érdekében.” – írja a portfólió a véleményénél. Arról azonban elfeledkezik, hogy a költségvetési kiadások megközelítően az év folyamán lineárisan jelentkeznek, a bevételek viszont nagyobb részben az év második felében. Ezt a forráshiányt az év elején külső forrásból kell fedezni. Erre a célra szolgál a 3, 6 hónapos kötvénykibocsájtás. Ezek a kölcsönök az év második felében csökkennek, mert a bevétel növekszik, így kevesebb külső forrásra van igény. Amennyiben a költségvetés tartalékba tenné és év végén is ott lenne, akkor ez többlet kamatkiadást jelentene és növelné a költségvetés hiányát. Erre csak akkor lenne szükség, ha a külső forrás bevonása labilis, ha a pénzpiac nem hitelez. Lásd 2008 évet. Így nem trükközésről, hanem racionális pénzgazdálkodásról van szó.
noMores
2016. február 10. 10:28
Naugye! Jobban élünk, mint 4 éve! És mennyi szép stadion meg kisvasút épült már!
ellenforradalmár
2016. február 10. 09:37
Mindig mondom, de a butaagyú bal-li-esek (ugye Energetikus?) sohasem fogják megérteni. Nem az államadóssága fontos, hanem az államadósság után fizetett kamatok összege/mértéke. (Mert ha 0%-ra kapnánk kölcsönt, akkor kit érdekelne, hogy 80% az államadósság, vagy 200%?!) Szóval, míg 2009-2010 körül csőd közeli helyzetbe voltunk, ma sokkal jobb a helyzet. 2009-2010-ben 1.200 milliárd forintot fizettünk az államadósság kamataira (a teljes költségvetési bevétel 16%-a, kb annyi, mint amennyit egészségügyre költöttünk) - mára ez az összeg 900 milliárdra csökkent, a teljes költségvetési bevétel 5-6%-a. Érted Energetikus? 300 milliárddal több jut mindenre!
enes
2016. február 10. 09:09
"...Az államadósság 5%-al csökkent..." 5%+( -val, -vel )= 5%-kal, teljes hasonulás
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!