Magyarország a második legkevésbé sérülékeny feltörekvő gazdaság

2016. március 20. 10:27

A Capital Economics elemzése a dél-amerikai térségben, valamint Kínában és Ukrajnában lát leginkább kockázatot egy válság kialakulására. A magyar gazdaság – elsősorban a kereskedelmi mérlegnek, a magánszektor hitelezésének és a forint reálárfolyam-mozgásának köszönhetően – az egyik legkevésbé sérülékeny a feltörekvő országok mezőnyében, a részvények reálárfolyamainak alakulása azonban növeli a kockázatot.

2016. március 20. 10:27

Pénzügyileg Magyarország a második legkevésbé sérülékeny a legjelentősebb feltörekvő piaci országok közül – írja a Portfolio.hu a Capital Economics elemzése nyomán. A Capital Economics közgazdászai által kialakított Capital Economics Risk Indicator (CERI) alapján a feltörekvő piaci országok rendszerszintű pénzügyi válságának kockázata továbbra is alacsony. Mint írják, az elmúlt hónapokban a feltörekvő országok összesített kockázati mutatója csökkent, így a befektetői hangulatjavulás igazolható a fundamentumokkal. 

A CERI-mutató 5 tényezőből áll össze: a részvények reálárfolyamának alakulásából, a fizetőeszközök reálárfolyamának mozgásából, a kereskedelmi mérlegből, a magánszektor hitelezési mutatójából és a külső adósságból. A 25 legnagyobb feltörekvő piaci ország CERI-mutatójából képzett átlag januárban 4,1 pont volt, ami lényegesen alacsonyabb, mint a megelőző válságok során (minél alacsonyabb a mutató, annál kisebb a pénzügyi sérülékenység).


(A Portfolio.hu ábrája)

Az egyes országok pénzügyi sérülékenysége között jelentős eltérések tapasztalhatók, a három fő térség közül a feltörekvő európai és a feltörekvő ázsiai régióban javult a sérülékenységi helyzet, míg Latin-Amerikában aggasztóan romlott. A feltörekvő országok közül Venezuela a legsérülékenyebb, a második Kína, majd Argentína következik. A negyedik helyre került Ukrajna, az ötödik pedig Kolumbia.

Stabil kereskedelmi mérleg, hitelezés és reálárfolyam

A részletes táblázatából kiolvasható, hogy Magyarország 2,3 pontot szerzett a CERI-mutatóban (a maximális 10 pontos átlagból). Ennél alacsonyabb pontszámmal, vagyis kisebb sérülékenységgel csak Mexikó rendelkezik (1,7 pont), Malajzia pedig szintén 2,3 pontot kapott. A szűkebb kelet-közép-európai régióból is kiemelkedik Magyarország alacsony pénzügyi sérülékenységével, a térség CERI-mutatója 3,4 ponton állt. Magyarország a legalacsonyabb pontszámot érte el, megelőzve ezzel Csehországot (2,7), Lengyelországot (3) és Romániát (3,7) is.

Magyarország 1 pontot, vagyis a lehető legalacsonyabb pontszámot kapta a kereskedelmi mérleg, a magánszektor hitelezése és a forint reálárfolyamának mozgása tekintetében. A külső adósság alindexe tekintetében is csupán 2 pontot kapott, míg 4 pontot kapott a részvények reálárfolyamának változása miatt.

Februárban a Morgan Stanley elemzői is azt állapították meg saját módszertanuk szerint, hogy 2008-hoz képest Magyarország összetett sérülékenységi mutatója javult a legnagyobb mértékben, ráadásul a kilátások is kedvezőek.

Összesen 138 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kiscsillag
2016. március 22. 16:14
520 millió forintot osztott szét baráti cégeknek a Jobbik 2010 óta. A 2 milliárd Ft 30 %-a a párt háttérembere, Forrai Richárd cégbirodalmánál és a hozzá köthető barátoknál landolt megbízások formájában. A Jobbik a legnagyobb maffia!
tothjanj
2016. március 21. 07:10
= Relatíve gyengék vagyunk és a közeljövőben ez nem lesz se jobb, se rosszabb.
Tintamin
2016. március 20. 21:44
Muhaha. Múlt héten meg pont nem ez jött ki. Mindeközben újabb százmilliókért vett földet Tiborcz és Mészáros. Nahát!
Gullwing
2016. március 20. 17:37
És az Orbán kormány már ma több hiteles politikai elemző szerint megbukott. És nem is beszéltünk még az egyéb celeb politikai szereplőkről, akik szerint szintén megbukott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!