Brüsszelben vizsgáltatja ki Jávor az Alstom-BKV vesztegetési ügyet

2016. április 10. 14:03

Közleményben jelentette be Jávor Benedek, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordul a napokban kiderült Alstom-ügy kapcsán, amely szerint az Alstom 2,2 milliárd forintnyi kenőpénzt adott a BKV-nak a metrókocsitender megnyeréséért. Jávor szerint a csalással akár az EU-t is pénzügyi veszteség érhette. Az LMP fővárosi vizsgálóbizottságot állítana fel, és a hármas metró felújítási költségeit is sokallja.

2016. április 10. 14:03

Jávor Benedek, a PM európai parlamenti képviselője az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordult a metrókocsi-beszerzési tender során felmerült korrupciós vádak kivizsgálása érdekében.

Az EP-képviselő közleményében azt írja: sajtóértesülések szerint a brit Súlyos Csalások Elleni Hivatal vádirata alapján az Alstom 2006-2007-ben 2,2 milliárd forintnyi kenőpénzt juttatott két különböző cégeken keresztül a BKV-nak annak érdekében, hogy a metrókocsitendert a cég nyerje. Magyarországon a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomoz hivatali vesztegetés gyanúja miatt. 

Az Alstom által gyártott, a 2-es és 4-es metróvonalon közlekedő új kocsik megvásárlásához a főváros és a BKV több milliárd forintnyi európai uniós támogatást is felhasznált, ezért felmerülhet – a korrupciós vádak beigazolódása esetén – hogy az Európai Unió költségvetését károsító csalás is történt, melynek során nem a legkedvezőbb megoldást választotta a főváros, és a kenőpénzt fizető vállalkozás megbízásával pénzügyi veszteség érhette az európai adófizetőket is.

Jávor Benedek ezért az EU-s források felhasználása során tapasztalható visszaélések kivizsgálására hivatott Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordult, az ügy független feltárása érdekében.

Fővárosi vizsgálóbizottságot is felállítana az LMP

Az LMP fővárosi vizsgálóbizottságra bízná az Alstommal kötött szerződések áttekintését abban az esetben, ha a nyomozó hatóságok nem tudnak semmilyen megállapítást tenni az ügyben – mondta Csárdi Antal, az ellenzéki párt fővárosi képviselője vasárnap.

A magyar nyomozó hatóságok nem tudták kideríteni azt, amit a britek igen, hogy az Alstom 2 milliárd forint kenőpénzt adhatott a BKV-nak, ezért felmerül a kérdés: miért nem érdeke a magyar hatóságoknak az igazság kiderítése? – vetette fel Csárdi Antal. Hozzátette, választ ad ez a jelenség arra a kérdésre, hogy miért vannak túlárazva a magyar közbeszerzések, hogy miért nem a piac diktálja az árakat, hanem más érdekek mentén születnek meg a döntések.

Csárdi Antal a 3-as metró felújításával kapcsolatban ehhez hozzáfűzte, hogy Szófia annyiért vesz új szerelvényeket biztosítóberendezéssel együtt, amennyiért Budapest felújítja a régi szerelvényeket, a felújítás idejére elrendelt buszpótlásért pedig a busz árának többszörösét kérik el.

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kiss.istvan770
2016. április 11. 16:02
„Jávor Benedek, a PM európai parlamenti képviselője az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordult” A PM az SZDSZ utódpártja, Demszky Gábor SZDSZ-es polgármester, mint akkori munkáltató felelős a BKV-s beosztottai által elkövetett cselekményekért. Az SZDSZ-MSZP vezetés nyúlta le a 2,2 milliárd forint kenőpénzt. Az OLAF nem vizsgál személyi felelősséget, nem a süllyesztőbe került bűnös vezetőket, hanem Budapestet és a BKV-t, mint céget fogja felelőssé tenni. Magyarul: Jávor Benedek a bűnelkövetők utódpártjának vezetője tett feljelentést, annak tudatában, hogy elődjei megúszhatják a büntetést és velünk, magyar állampolgárokkal fogják megfizettetni azt az összeget, amit az elvtársai elloptak. Rajtunk választópolgárokon is múlt, hogy ilyen erkölcsi szinten álló vezetők hatalomra kerülhettek, ma sincsenek a joggyakorlástól eltiltva, sőt pártjuk is lehet. Az EU parlamentjét is mi választjuk, a következő választás előtt el kellene gondolkodni, rajtunk is múlik a szervezet béka hátsórész alatti erkölcsi színvonala.
h.kovacs
2016. április 11. 12:02
igaza van, az mszp-fidesz tandemmel csak brüsszelben lehet végezni
Mich
2016. április 11. 00:21
Haha... az SZDSZ-utódok próbálják mosni magukat...
Harangláb
2016. április 10. 22:45
Bekerült már a Guiness rekordok könyvébe, mint a hazáját legtöbbször feljelentő politikus?!?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!