Pecina: Gazdasági okai voltak a Népszabadság bezárásának

2016. október 15. 16:55

A Népszabadság az elmúlt tíz évben csak veszteséget termelt, a példányszám drasztikusan csökkent, a felfüggesztésnek gazdasági okai voltak – nyilatkozta Heinrich Pecina osztrák üzletember, a lapot is kiadó Mediaworks tulajdonosának vezetője. A Profil című osztrák gazdasági hetilapnak arról beszélt, hogy az MSZP-nek próbálta odaajándékozni a lapot korábban.

2016. október 15. 16:55

A Népszabadság az elmúlt tíz évben csak veszteséget termelt, a példányszám drasztikusan csökkent, mivel az emberek már nem érdeklődtek az újság iránt – mondta Heinrich Pecina osztrák üzletember, a lapot is kiadó Mediaworks tulajdonosának, a Vienna Capital Partnersnek (VCP) a vezetője a Profil című osztrák gazdasági hetilap online kiadásában szombaton megjelent interjúban.

A Mediaworks egy hete tájékoztatott arról, hogy felfüggesztette a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását a lap új koncepciójának kialakításáig. A kiadó döntését közleményében azzal indokolta, hogy a lap példányszáma az elmúlt tíz évben 74 százalékkal, azaz 100 ezer példányt meghaladó mértékben csökkent, így az 2007 óta több mint 5 milliárd forint veszteséget termelt, és idén is jelentős veszteséget halmozott fel.

Az osztrák üzletember szerint a történteknek csak gazdasági okai vannak. Tájékoztatása szerint a közelmúltban a lap működési vesztesége nagyságrendileg egymillió euró volt évente. A lapot kiadó Mediaworks összforgalmának tíz százaléka a Népszabadságból származik, azonban a laphoz köthető kiadások a cég teljes nyereségét negyven százalékkal csökkentik – áll az interjúban.

Pecina elmondása szerint 2015-ben el akarta ajándékozni a lapot az akkori tulajdonostársának, a Szocialista Pártnak. „Hogy magának a Szocialista Pártnak sem volt bátorsága, hogy a most hirtelen olyannyira fontos újságot ajándékba elfogadja, mindent elmond.” Az alkalmazottak sem éltek a többszöri ajánlattal, hogy a Népszabadságot átvegyék. „Az igazság az, hogy a mostani hangosan panaszkodók közül egynek sem kell ez az újság. Senkinek sem kell ez az újság.” 

Az üzletember a Profilnak arról is beszélt, hogy kölcsönösen tisztelik egymást Orbán Viktor miniszterelnökkel, függőségi viszony azonban nincsen közöttük. (MTI)

Összesen 343 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kowecses
2017. április 17. 19:59
" Nincsen ingyen ebéd" - mondotta egykori szoci-libi miniszterelnökünk. A Népszabi évi 1 millió Euró eredményt ér el. Mínusz. Nem kellett sem Ferinek, sem Ildinek, de a dolgozó nép sem vette.
kowecses
2017. április 17. 19:58
Jó étvágyat kedves Mark. A "kalevala" említette, hogy ajándékként (geschenkt) sem kérte az MSZP a lapot. Ingyenvacsora?
na még ez is
2016. december 02. 10:16
ennek az embernek komoly gazdasági érdekeltségei vannak még mindig Magyarországon. vajon miért mondaná azt, hogy "persze, Viktor mondta, hogy ne erőltessük ezt a Népszabadság dolgot", még ha történt is volna ilyen. nem hülye ez az ember. az igazság valahol a gazdasági okok és a politikai nyomás között lehet félúton. aki bármi másban hisz, végtelenül elvakult...
na még ez is
2016. december 02. 10:16
"A Napi Gazdaság átalakításával létrejött, nyíltan kormánypárti Magyar Idők kiadója, a Magyar Idők Kiadó Kft. 704 millióról 872 millióra növelte árbevételét, viszont a növekedés ellenére hirtelen 341 millió forintos veszteségük lett, pedig egy évvel korábban még 6 millió forintos nyereségük volt." "Az ugyancsak Széles Gábor tulajdonában lévő Magyar Hírlap 416-ról 619 millió forintra növelte árbevételét 2015-re, ennek ellenére 2014-ben 233, 2015-ben pedig 10 millió forintos veszteséget hoztak össze Szélesék médiabirodalmánál." http://24.hu/media/2016/06/07/mediavallalkozok-zsebeiben-kotorasztunk/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!