Így beszélt Antall József az orosz veszélyről

2017. június 20. 16:54

„Ha Amerika visszavonul, Európa magára marad és a régi ellentétek felújulnak, nem kell nagy jóstehetség, hogy valamilyen birodalom mindig létrejöhet és ez a veszély nem múlik el.” Antall József egykori beszéde.

2017. június 20. 16:54

„Nem a Szovjetunióval kezdődött Oroszország hatalmi aspirációja Közép-Európában, nem a kommunizmussal kezdődött Königsberg megcélzása. A 18. századtól az első világháborúig bármikor fel lehet mutatni Königsberg irányába, ugyanúgy a Dardanellák irányába. És egyszerűen azzal, hogy ez a korszaka elmúlt ennek a hatalmi törekvésnek, ha ezek a népek elfelejtik azt, hogy nekünk mindenkor oda kell erre figyelnünk és a világot figyelmeztetni kell erre.

Arra kell törekednünk, hogy működjön változatlanul a NATO. Működjék azért, hogy Európában fenntartsa az egyensúlyt, működjék azért, hogy ne érvényesülhessenek akár Németországban, akár másutt olyan erők, amelyek szembefordítják egymást. 

Ne teremtsünk olyan helyzetet, hogy az amerikaiak izolacionista elveket valljanak és vissza akarjanak vonulni Európából befelé fordulva, mert ha Amerika visszavonul, Európa magára marad és a régi ellentétek felújulnak, nem kell nagy jóstehetség, hogy valamilyen birodalom mindig létrejöhet és ez a veszély nem múlik el.

Mindezt azért mondtam el, hogy ne csak a holnapra gondoljunk, arra, ami holnap, egy-két éven belül, a mi mandátumunk időszaka alatt bekövetkezik. Nekünk úgy kell működni, hogy erre a többirányú történelmi esélyhelyzetre felkészüljünk, s az eddigi történelmi tapasztalatok alapján, akár belpolitikában, akár külpolitikában a magyar nemzet számára, Magyarország és a kelet-közép európai térség számára biztonságot igyekezzünk teremteni. Úgy gondolom, hogy ennek az Országgyűlésnek, ennek a Parlamentnek ezekben a kérdésekben többségében azonos állásponton kellene lennie, nemcsak nekünk, a három koalíciós partnernek, hanem az ellenzék azon részének is, akik ezekben a kérdésekben velünk kell, vagy kellene, hogy velünk gondolkodjanak. 

De itt, a három koalíciós partnernek az alapvető nagy nemzeti kérdésekben mindenkor egyensúlyban és egyetértésben kell működnie, és amikor belpolitikában a különböző eszközöket látjuk, akkor ne feledkezzünk meg a nagy tanulságokról. Azokról a nagy tanulságokról, hogy a centrum-erőket, a középpártokat balról is mindig úgy szokták megtörni, hogy jobboldali erőket is vetnek be, vagy jobboldali propagandát. Jobboldalinak tűnő jelszavak mögött, ha a gazdasági erő, az egykori szélsőbal kezében van, akkor onnan finanszírozzák. Ha másképp, akkor fordítva, de hogy a jobbszél és a balszél azonos célokat követ és azonos törekvései vannak, ezzel tisztában kell lennünk és nekünk, középpárti demokratáknak bármilyen párthoz tartozunk a három koalíciós frakcióból, közösen kell ennek érdekében dolgozni. Ameddig tehetem, én biztos, hogy ezért fogok dolgozni.”


(Részlet Antall József miniszterelnöknek a koalíciós képviselőcsoportok zártkörű ülésén elhangzott egykor beszédéből. A Független Jogász Fórum videója, amit most a Reflektor blog közölt újra.)

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szonár
2017. június 21. 08:14
Antall abban hibázott, hogy nem ismerte fel az idők változását: a 90-es évek elején is az oroszok visszatérésétől rettegett, miközben a Szovjetunió szétesésével Ororszország olyan mértékben meggyengült, mint legutóbb a XVI. század végén. Nagyon csekély az esélye annak, hogy az oroszok újra olyan erősek lesznek, mint a xx. század közepén. Ehhez évszázadok kellenek. Antall azonban, mint történész, nem előre tekintett, hanem a múltba. És ezzel közép-európát a Nyugat karjába lökték. Ma ettől szenvedünk, ez minden bajunk végső oka.
smarton
2017. június 21. 07:19
" valamilyen birodalom mindig létrejöhet és ez a veszély nem múlik el" Ez a létrejött birodalom jelenleg az EU, ami saját országait akarja megsemmisíteni. Nem tudom viccnek felfogni a címet, csak rettentő butaságnak.
noMores
2017. június 21. 00:36
A szomorú, hogy orbán és bandája önként tapsikolva fekszik le putyinnak. Ettől a hirtelen jött oroszbarátságtól minden jóérzésű, és friss emlékezetű embernek forog a gyomra. Miért tapsikolnak az agyhalottak mégis?
pitypang1125
2017. június 20. 21:32
Büdös gyáva féreg volt! Attól függetlenül nyugodjon békében!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!