Ízekre szedték a pszichológusok kamarájáról szóló javaslatot

2017. június 29. 09:59

Szakmai fórumon szedték ízekre a pszichológusok az az Emberi Erőforrások Minisztériumának tavaly kidolgozott törvénytervezetét a pszichológus kamaráról.

2017. június 29. 09:59

Szakmai fórumot tartottak szerdán klinikai szakpszichológusok, pszichiáterek, tanácsadók, pszichoterapeuták, pszichodráma-vezetők, coachok, szervezetfejlesztési tanácsadók, hogy megtárgyalják az EMMI tavaly kidolgozott törvénytervezetét a pszichológusokat egy, felülről irányított szervezetbe tereléséről. A fórumon Szentes Tamás országos tiszti főorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár is részt vett, de nem kívánt felszólalni, kérdésekre sem volt hajlandó válaszolni – írja a Magyar Nemzet. A pszichológusok kamarájáról szóló törvényt elsősorban az emberi erőforrások miniszterével, Balog Zoltánnal jó kapcsolatot ápoló Bagdy Emőke professzor és lánya, a tárcával szerződésben álló Császár-Nagy Noémi, a Magyar Pszichológusok Érdekvédelmi Egyesületének elnöke szorgalmazza. A Magyar Pszichológus Kamara létrehozásáról még mindig nem mondott le az EMMI, pedig azt a kormányon belül az Igazságügyi Minisztérium és a Miniszterelnökség, ráadásul számos elismert szakember, szakmai szervezet, egyetemi tanszék is bírálta.

Az egyik felszólaló a „pszichológusok büntető törvénykönyvének” nevezete a kamarát. A fórumon többen nehezményezték, hogy a szervezet túl nagy jogkörrel rendelkezne, a fegyelmi eljárásokat felülbírálhatná, ráadásul a kamara hatalmas szervezettel rendelkezne, amit a tagságtól szedett díjakból tartanának fenn. A javaslatban 3-szor van utalás a betegekre, miközben a büntetésekre, fegyelmezésre utaló kifejezések száma 233 – mondta Perczel-Forintos Dóra, a Semmelweis Egyetem tanszékvezetője. Antidemokratikusnak és alaptörvény-ellenesnek nevezte a leendő kamara működését Urbán Éva, a klinikai szakpszichológiai szakterület minőségügyi szakmai vezetője, a fórum egyik szervezője. Nehezményezte, hogy a törvénytervezet írói még arra sem voltak képesek, hogy pontosan körülhatárolják, meghatározzák a pszichológiai tevékenység fogalmát.

Harmatta János, a Pszichoterápiás Tanács Szövetség elnöke kijelentette, hogy szükség lenne egy érdekvédelmi szervezetre, de a tervezett kamara nem alkalmas a feladatra, olyan, mintha az ügyvédeket, ügyészeket, bírókat szeretnék egy testületbe kényszeríteni csak azért, mert mindnyájan jogot végeztek, holott teljesen más munkát végeznek. Elfogadhatatlannak tartja viszont azt, hogy lejárató kampányba kezdjenek a kamarát bírálók ellen a törvény mellett lobbizók, akik politikai befolyásuk révén akarják átnyomni a törvényt. 

A minisztérium kisebb nemzeti konzultációt akar kezdeményezni a kamarát illetően, amiben nemcsak a szakma, de a lakosság véleményét is ki akarja kérni arról, hogy mit lehet tenni a sarlatánok ellen. Bugán Antal, a Magyar Orvosi Kamara Diplomások Területi Szervezetének elnöke szerint ez azért is lenne káros és szakmaiatlan, ugyanis azt a benyomást kelti, mintha a pszichológusok közül kellene kiszorítani a sarlatánokat. 
Bugán azt is elmondta, hogy a törvény alkalmatlan lenne a különböző „spirituális tanácsadók” kiszűrésére, hiszen a leendő kamarának csak diplomás pszichológusok lennének a tagjai, így a minisztérium tervezte konzultáció nem több hangulatkeltésnél.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2017. június 29. 12:01
"MN"+ Ízek-re...
A teremburáját
2017. június 29. 11:04
Bugán elvtárs szerint a pszichológia úgy ahogy van nem sarlatánság? Érdekes, az orvosok még a diplomás, szülésszakorvos Geréb Ágnest is sarlatánsággal vádolták! A marhája nem tudja, hogy a kamarai tagság lenne pont a garancia arra, hogy illetéktelenek ne működjenek a területen. Bár ők sem okoznak több kárt és hajtanak több hasznot mint diplomás társaik!
Zsolt75
2017. június 29. 10:37
Legalább már le merik írni, melyik családnak fontos ennyire a kamara...
Ultra2015
2017. június 29. 10:31
A pszichológusok egymás pszichológusai.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!