Napi 43 milliót kérhetne a főváros az oroszoktól

2017. június 27. 09:22

A pénteken a forgalomból kivont felújított orosz metrószerelvények után napi 23 ezer euró, vagyis mintegy 7,1 millió forint kárátalányt követelhetne a főváros a gyártótól szerelvényenként – de mégsem teszi.

2017. június 27. 09:22

Nem a felújított szerelvények meghibásodásai, hanem inkább a szerelvények leszállításának késlekedése zavarja a fővárost – tudta meg a HVG. A portál szerint a BKV a meghibásodások miatt kárátalány fizetésére kötelezhetné az orosz gyártót. Ám hiába áll már péntek óta a depóban a 6 szerelvény, a cég ezt mégsem teszi meg. 

A 2015-ben aláírt szállítói szerződés értelmében „ha a szerelvényt a jótállási körbe tartozó hiba miatt két napnál több időre ki kell vonni az üzemeltetésből, akkor járműállási kárátalány illeti meg a főváros közlekedési cégét.” Mindez számszerűsítve azt jelenti, a főváros szerelvényenként napi 23 ezer eurót, vagyis napi 7,1 millió forintnyi összeget követelhet a Metrovagonmash-tól. Ez az eddigi 6 leszállított szerelvénnyel számolva mintegy napi 43 millió forintot jelentene a BKV-nak. Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója ennek ellenére azt nyilatkozta: nem kíván élni a hibás teljesítésre vonatkozó garanciális jogával, remélvén, hogy a szerelvények a következő hetekben visszaállhatnak a forgalomba.

A főváros részéről a problémát inkább az orosz fél késlekedése jelenti: a Metrovagonmash immár 4-6 hetes késésben van a szerelvények leszállításával, emiatt pedig a BKV 800 milliós kötbért számlázott ki a gyárnak. A HVG azonban rávilágít – még ezen az összegen felül is lehívhatnák a hibás teljesítésért való összeget.

További problémát jelent a felújított metrószerelvények által megtett kevés tesztkilométer – állítja a lap. Míg az Alstom szerelvényeknél több mint 150.000 tesztkilométer után is jöttek elő hibák, a Metrovagonmash-kocsi prototípusánál a főváros 15 ezer kilométerrel is beérte.

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kecso
2017. június 27. 11:14
Az egész őrület ott kezdődött, amikor ahelyett, hogy új kocsikat vettek volna, visszaküldték felújíttatni azokat, amikkel már apukám is járt gimibe, a 70-es években, így pedig - kis sietséggel - még az én gyerekeim is fognak, de a bátyáméi mindenképp. Már ha tényleg kihúzzák addig a "felújított" kocsik.
Strassnoff Ignác
2017. június 27. 11:11
Napi 43 milliót követelhetne, de nem teszi... Vajon ki a fasz hatalmazta fel arr
SonGoku nagyfaterja
2017. június 27. 11:03
Nem hát a gazda gazdája ideszólt, hogy béke van.
GV0917
2017. június 27. 10:59
Ruszki sz@rból várat- Cukiékból Néppártot.... Szól Holló:Hej beh' kár.... Mert ezekből soha már
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!