Völner: Szerbia biztonságos ország, de ez megdönthető vélelem

2017. június 15. 10:39

A Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint a schengeni határvédelmi egyezményt támadja az Emberi Jogok Európai Bíróság két bangladesi bevándorló ügyében hozott döntése.

2017. június 15. 10:39

Az Igazságügyi Minisztérium (IM) parlamenti államtitkára szerint az Emberi Jogok Európai Bírósága által Ilias és Ahmed bangladesi bevándorlók ügyében hozott döntése a schengeni határvédelmi egyezményt támadja. Völner Pál az M1 aktuális csatornán csütörtökön felidézte, hogy márciusban az Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalta Magyarországot két bangladesi menekült ügyében azzal a váddal, hogy fogvatartotta őket a tranzitzónában, amely egyébként Szerbia felé nyitott. Magyarország ezért fellebbezéssel fordul a Nagykamarához, amely több tagállamra hatással lévő kiemelt esetekkel foglalkozik – mondta az államtitkár. 

Völner Pál kijelentette, Magyarország szerint ez az ügy valamennyi európai államra kihatással van, ugyanis az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése a schengeni határvédelmi egyezményt támadja. Ha korlátozás nélkül tudnának beáramlani emberek a schengeni zónába, az semmissé tenné a rendszert – fogalmazott.

Az államtitkár a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arra a felvetésre, hogy a bíróság döntése azt sugallja, Szerbia nem biztonságos ország, azt mondta, Magyarország szerint Szerbia biztonságos, de ez megdönthető vélelem. Ha bebizonyítanák, hogy Szerbia veszélyes, akkor nem lehetne oda visszaküldeni a migránsokat, de eddig nem született ilyen döntés. Szerbia egyébként is az Európai Unió társult tagja, csatlakozási tárgyalásokat folytat, ha nem lenne biztonságos, akkor ez a kapcsolat nem létezne – mutatott rá. 

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!